A legnagyobbat a Fradi lépett előre

2013. június. 18., 17:20   |    

A legnagyobbat a Fradi lépett előre

A tavasz elején még úgy festett, a Ferencváros akár a nemzetközi porondra is kijuthat. Ez nem sikerült, de a zöld-fehérek mégis elismerésre méltó teljesítménnyel zártak – különösen ha hozzávesszük, hogy nehezítette a dolgukat, hogy kénytelen voltak a szezon utolsó harmadára kiköltözni az Üllői útról.

A 2011–2012-es NB I-es idény szereplői közül mindössze négy csapat lépett előre a júniusban lezárult mostani idényben: a Győri ETO (+2), a Bp. Honvéd (+1), a Ferencváros (+6) és az Újpest (+4). Tehát az előző szezon szereplői közül a IX. kerület zöld-fehérjei lépték a legnagyobbat előre – persze, ez még összefügg a 2011–2012-es idény gyenge teljesítményével is. A Fradi az élvonalba való 2009 nyári visszatérés óta a 7., a 3., a 11., s most az 5. helyen végzett.

A csapat még Détári Lajossal kezdte az idényt, majd az újpesti derbi után következett az edzőváltás, a holland Ricardo Moniz vette át az együttest. Akkor 1 győzelem, 2 döntetlen és 1 vereség volt a csapat mérlege, a zöldek a 9. helyen álltak. Az új trénerrel vereséggel folytatódott az idény, de aztán a Fradi hét mérkőzésen át veretlen maradt, s ősszel aztán már csak az MTK-tól és a Kaposvártól kapott ki. Bár állt Monizzal az ötödik helyen is, a félidőnél hetedik, az utolsó őszi, azaz a 17. forduló után a hatodik helyen állt a csapat. A jó tavaszi teljesítményre jellemző adat: a félidei hetedik helynél tavasszal csak jobb helyen állt a csapat. A legjobban a 21. és a 24. forduló között, amikor negyedikként posztolt.

A Fradi az Újpest elleni, hazai derbivel búcsúzott a bajnokságban az Üllői úti stadiontól, majd három hazai meccset a Puskás Ferenc Stadionban, kettőt Győrben játszott le. A csapat eredményei közül kiemelkedő volt a Videoton őszi, idegenbeli legyőzése, illetve a címvédő DVSC-Teva elleni kettős győzelem. A cívisvárosban aratott győzelem hosszú negatív sorozatot zárt le. A csapat legjobb gólszerzője az első ferencvárosi idényét töltő Böde Dániel volt, 12 mérkőzésen szerzett gólt, egyszer, a Siófok ellen mesterhármasig jutott. Kiemelendő, hogy a többiek közül Somália és Jenner is négy-négy tavaszi meccsen szerzett gólt. Ők ketten, valamint Józsi György végzett holtversenyben, egyaránt öt góllal a házi góllövőlista második helyén. A csapatból hárman játszottak 30 mérkőzésen: Jova Levente, Gyömbér Gábor és Böde Dániel.

Az idény során 32 játékos szerepelt az NB I-ben a Fradiban, 16 magyar és 16 külföldi. A legtöbbet játszók tizenegye: Jova 30 – Somália 28, Gyömbér 30, Klein 18,b Sváb 22 – Csukics 28, Józsi 28, Orosz 20, Besic 22 – Böde 30, Jenner 20

A bajnoki helyezés: 5.
30 mérkőzés, 13 győzelem, 10 döntetlen, 7 vereség, 51-36-os gólkülönbség 49 pont.
Pályaválasztóként: 15 mérkőzés, 9 győzelem, 4 döntetlen, 2 vereség, 31-17-es gólkülönbség 31 pont
Vendégként: 15 mérkőzés, 4 győzelem, 6 döntetlen, 5 vereség, 20-19-es gólkülönbség 18 pont

Helyezés a hazai mérkőzések tabelláján: 4.
Helyezés az idegenbeli mérkőzések tabelláján: 9.
Helyezés az első 15. fordulóban játszott mérkőzések alapján: 7.
Helyezés a második 15. fordulóban játszott mérkőzések alapján: 4.

A szezon egyik legfontosabb meccse: a tavaszi derbin sikerült visszavágni az Újpestnek az őszi vereségért:



A bajnokság hajrájában Debrecenből hozott három pontot a Fradi:


A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS