A megyékben is bemutatják a FIFA prevenciós programját

2014. február. 21., 13:30   |    

A megyékben is bemutatják a FIFA prevenciós programját

Második alkalommal került megrendezésre a FIFA 11+ sérülés prevenciós programjának bemutatása, oktatása.

A nemzetközi szakértők által kifejlesztett, amatőr futballista csapatoknak ajánlott bemelegítő program a hagyományos bemelegítés helyett rendszeresen (legalább heti kétszer) alkalmazva jelentősen csökkenti a leggyakoribb ún. non-kontakt sérülések előfordulását. A FIFA 2002-ben indította világkörüli hódító útjára sikeres, népszerű és hatékony programját. Magyarországra Mario Bizzini, a FIFA orvosi kutatóközpontjának munkatársa 2012 áprilisában hozta el és tanította be a programot – edzőknek és gyógytornászoknak. A cél, hogy az – egyébként egyszerű, közismert mozdulatokból álló – gyakorlatsort képzett gyógytornászok adják tovább a futballedzőknek, rávilágítva a potenciális hibalehetőségekre, megtanítva a szükséges korrekciókat.

Tavaly decemberében Telkiben kezdődött meg a program hazai bemutatása, idén Magyarország különböző régióiban folytatódik a program terjesztése. Az első vidéki összejövetelnek – Kiss Baranyi Sándor az MLSZ Egyesületi programjának vezetője, Dr. Várszegi József, az MLSZ egészségügyi szakreferense, illetve Horváth Zoltán, a helyi labdarúgóklub elnöke szervezőmunkájának köszönhetően – Hódmezővásárhely adott otthont február 16-án, vasárnap. Csongrád megye különböző településeiből közel 100 amatőr- és utánpótlásfutball-edző vett részt a programon. Az elméleti oktatás a város Polgármesteri hivatalának dísztermében zajlott.

Dr. Pánics Gergely, az MLSZ orvosi bizottságának tagja, a 11+ program főkoordinátora ismertette a résztvevőkkel a 11+ program lényegét, eddigi útját, sikereit és célját. Ezután Duska Zsófia, a Fővárosi Uzsoki Kórház gyógytornász-humánkineziológusa mutatta be a 11+ program felépítését, egyes gyakorlatait. A program a Hódmezővásárhelyi FC futball pályán folytatódott, ahol a meghívottak aktív részvétele mellett zajlott a gyakorlati oktatás. Duska Zsófia, Horváth Mária és Kovacsicsné Ónodi Ágnes a Fővárosi Uzsoki Kórház részéről, Szilágyi Ágnes az MLSZ gyógytornászaként, Zalai Dávid pedig tudományos munkatársi minőségben segítette a gyakorlatok betanítását. A gyönyörű, napos időnek is köszönhetően jó hangulatban, nagy érdeklődés mellett zajlott a program. A résztvevők egy része már ismerte magát a gyakorlatsort, de az egybehangzó visszajelzések alapján ők is sok hasznos, és új információval gazdagodtak. A tervek szerint a következő állomás Tolna megye: február 22-én Dombóváron várják a régió edzőit.

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Simple Női Kupa: sorozatban harmadszor aranyérmes az ETO
Bajnokságok / Kupák
Nagy csatában lett Amatőr Kupa-győztes az Unione FC

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS