A nemzetközi példát követjük a női edzők képzésében

2017. június. 09., 12:29   |    

A nemzetközi példát követjük a női edzők képzésében

Az MLSZ Edzőképző Központja májusban lezárta a 2017-2018-as pro licences edzőképzés felvételi folyamatát - augusztusban 24 szakember kezdi meg tanulmányait a legmagasabb edzői képesítés megszerzése érdekében. A hallgatók között két női edzőt is találunk, akik úttörő szerepet tölthetnek be a hazai edzőképzésben.

A női labdarúgásban egyelőre egyetlen európai országban sem követelmény az edzők számára az UEFA Pro-licences diploma megléte, mégis egyre több női szakember kezdi meg tanulmányait a legmagasabb edzői képesítés megszerzése érdekében. Az elmúlt években több nyugat-európai országban is külön programot indítottak a női edzők számának növelésére, ennek köszönhető, hogy bő két év alatt megduplázódott a Pro-licenccel rendelkező női szakemberek száma, amely azonban még így is alig haladja meg a százat. Közép-Európában viszont szinte egyáltalán nem találunk Pro-licences női edzőket, ezért is nagy szó, hogy Magyarországon ketten is felvételt nyertek az augusztusban induló tanfolyamra.

- Nagyon fontosnak tartom, hogy női csapatokat nők vezessenek – mondta el Jörg Daniel, az edzőképzés vezetője. – A női futballban élen járó országok példája azt mutatja, hogy ennek elősegítése érdekében minden esetben vesznek fel női szakembereket a Pro-képzésre, így volt ez például Németországban is. Szerintem ez egy hatékony és fontos módja a női edzőképzés fejlesztésének.

Magyarországon jelenleg két női szakember rendelkezik A-licences képesítéssel: a női A-válogatott szövetségi kapitánya, Markó Edina és a szövetségi edzőként az utánpótlás-válogatottak mellett dolgozó Schumi Dorottya - ők ketten kezdik meg a Pro-tanfolyamot augusztusban, és szerezhetik meg jövő évben a legmagasabb szintű képesítést.

- Ha csak az eddig megszerzett négy diplomámat nézzük, mindjárt látszik, hogy nagyon szeretek tanulni, ezért számomra nem is volt kérdés, hogy megpróbálom megszerezni a Pro-licences képesítést - mondta az mlsz.hu-nak Markó Edina. - Nagyon jól érzem magam a női A-válogatott élén, az egyik régi álmom valósult meg, amikor rám bízták a nemzeti csapat irányítását, ezért nem a továbblépés lehetősége, hanem kizárólag a tudásom mélyítése motivált a jelentkezésnél. Egyetlen célom, hogy a magyar válogatottból kihozzam a maximumot, számomra az lenne a csúcs, ha sikerülne kijuttatni a csapatot egy világeseményre. Nagyon várom a tanfolyamot, biztos vagyok benne, hogy rengeteget tudok majd tanulni belőle, és nem csak a tananyagból, hiszen egy ilyen kurzuson a kollégák az egymás ötleteiből, gyakorlataiból is nagyon sokat tudnak meríteni. Ami pedig a női edzők hazai helyzetét illeti, itt fontos szempont az is, hogy az edzősködés karrierlehetőséget jelentsen a szakma iránt érdeklődőknek. Korábban kevesen gondolkodtak az edzői munkára pályafutásuk befejezése után, most viszont az látszik, hogy a hazai női labdarúgás fejlesztésével egyre többen kapnak kedvet a szakmához.

schumidori|

Egyre több országban ismerik fel, hogy a női labdarúgás dinamikus fejlődése mellett támogatni kell a női edzők számának növelését, így míg 2015-ben a női csapatokat 80 százalékban férfiak irányították Európában, az elmúlt két év alatt sokat javult ez az arány. Nálunk a felnőtt női csapatoknál egyelőre szinte kizárólag férfiak ülnek a kispadokon, az utánpótlásban viszont már látszik a fejlődés: egyre több korábbi játékos dolgozik a fiatalokkal, és egyre többen kezdik el edzői tanulmányaikat az aktív játékosok közül is.

- Fontosnak tartom, hogy folyamatosan képezzük magunkat, tanuljunk, és ne elégedjünk meg azzal a szinttel, ahol éppen tartunk - fogalmazott Schumi Dorottya, aki az U17-es válogatott irányítása mellett az MTK U18-as csapatánál edzősködik. - Remélem, előbb-utóbb a női labdarúgásban is emelkedik az A-licenccel vagy Pro-licenccel rendelkező edzők száma, mert minél képzettebbek a szakemberek, hosszú távon annál erősebb lesz a női labdarúgás is. Megtiszteltetés, hogy a női válogatottnál dolgozhatunk, ennek a rangnak a diploma megszerzésével is szeretnénk megfelelni. Az A-licences képesítésem megszerzése óta eltelt jó néhány év, ezért kicsit talán furcsa lesz ismét beülni az iskolapadba, de nagyon várom a kihívást.

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Férfi futsal Magyar Kupa – Szerdán kezdődnek a negyeddöntők
Bajnokságok / Kupák
Férfi futsal NB I – Kezdődnek a rájátszás visszavágói
Bajnokságok / Kupák
Hetvenéves Pásztor József

2024-03-20 12:23:25

Hetvenéves Pásztor József

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS