A tavaszi szezon első két rangadója a számok tükrében

2021. január. 22., 14:00   |    

A tavaszi szezon első két rangadója a számok tükrében

A téli szünet után a 17. fordulóval folytatódik az OTP Bank Liga 2020/2021-es szezonja. A meccsek közül kiemelkedik a Puskás Akadémia–Ferencváros és az Újpest–Fehérvár, amelyekkel most részletesebben is foglalkozunk.

Szombat 17.00 órakor a listavezető Ferencváros a negyedik helyezett Puskás Akadémiához látogat. A Ferencváros októberben meggyőző játékkal 2–1-re verte ellenfelét hazai pályán, most viszont minden bizonnyal nehezebb összecsapásra számíthat. A Puskás az InStat-index szerint – amely egy komplex mérőszám, és poszttól függően 12-14 teljesítményadaton keresztül vizsgálja meg a játékos hozzáadott értékét csapata teljesítményéhez – a harmadik legjobb csapat jelenleg a ligában.

A két együttes között a támadópotenciált tekintve mutatkozik jelentős különbség; míg a Ferencváros meccsenként 2,1 gólt szerez, addig a Puskás csak 1,25-öt. Szerhij Rebrov csapata átlagosan hét gólhelyzetet dolgoz ki meccsenként, amelyhez 28 százalékos helyzetkihasználás párosul, míg a Puskás az 5,3 meccsenkénti gólhelyzetét 24 százalékos hatékonysággal értékesíti. A két csapat támadójátéka közötti minőségbeli különbséget a kapura lövési kísérletek is jól szemléltetik; a Ferencváros 15, a Puskás 14 lövéssel próbálkozik meccsenként, de míg a Ferencváros 44 százalékban talál kaput, addig a Puskásnál ez az arány csak 34 százalék. Amiben viszont egyértelműen jobb a Puskás, az a szögletek elvégzése; a Puskás átlagosan hat szögletet rúg meccsenként, amelyből 2,1 végződik lövéssel vagy fejessel, ez 35 százalékos hatékonyságot jelent. A Ferencvárosnak ezzel szemben átlagosan hét szöglete van, de ezek közül csak 1,8 végződik lövéssel vagy fejessel (26 százalékos hatékonyság).

A játékosok között az InStat-index szerint Marcel Heister a Ferencváros legjobbja (286), aki eddig 14 bajnokin lépett pályára, melyeken egy gólt lőtt, két gólpasszt adott, 13 gólhelyzetet dolgozott ki, és kilenc kulcspasszt adott. A Puskás legjobbja a belső védő Thomas Meissner (254-es InStat-index), aki az eddig lejátszott 13 bajnokiján a védekező párharcait 69, míg a fejpárbajait 71 százalékban nyerte meg.

A második helyezett Fehérvár ahhoz az Újpesthez látogat, amelyet októberben 5–1-re győzött le hazai pályán. Az Újpest kifejezetten jól zárta a 2020-as évet, a naptári év utolsó három bajnokiján hét pontot szerzett, de ettől függetlenül a Fehérvár számít a találkozó esélyesének. A Fehérvár a liga legeredményesebb csapata, átlagosan 2,3 gólt lő meccsenként, emellett a védekezése is kifejezetten stabil, hiszen csak 0,93 xG-nyi helyzetet enged az ellenfeleknek. Márton Gábor csapata domináns szerepet tölt be a meccseken, nyolc helyzetet dolgoz ki átlagban, 14-szer próbálkozik lövéssel és 59 százalékban birtokolja a labdát. Az Újpest ezzel szemben 1,33 gólt szerez meccsenként, az ellenfeleknek pedig 1,8 xG-nyi helyzetet enged, ami kifejezetten sok. A fővárosi csapat átlagosan 12 lövéssel próbálkozik, melyeknek a 43 százaléka el is találja a kaput, a helyzeteit azonban csak 24 százalékban használja ki.

A játékosok között az InStat-index szerint Loic Nego a Fehérvár legjobbja (287), aki az eddigi 12 bajnokiján négy gólt lőtt és két gólpasszt adott, a helyzeteit 40 százalékban használta ki és tíz kulcspasszt adott. Az újpestiek közül Giorgi Beridze a legjobb InStat-index tekintetében (252), aki eddig kilenc meccsen három gólt szerzett és egy gólpasszt adott, 50 százalékban használta ki a helyzeteit és 17-szer próbálkozott kapura lövéssel.


A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS