A-válogatott: Luxemburg és Costa Rica a két novemberi ellenfél

2017. szeptember. 22., 10:59   |    

A-válogatott: Luxemburg és Costa Rica a két novemberi ellenfél

Hivatalossá vált, hogy a magyar férfi A-válogatott a vb-selejtező sorozat októberi zárását követően idén még két felkészülési mérkőzést játszik: november 10-én Luxemburggal idegenben, négy nappal később Costa Ricával hazai pályán mérkőzik meg.

A magyar válogatottra még két mérkőzés vár a jelenlegi világbajnoki selejtező sorozatban: október 7-én Baselben lép pályára a házigazda svájciak ellen, majd október 10-én a Feröer-szigetek válogatottját fogadja a Groupama Arénában. Hivatalossá vált, hogy a tétmeccsek után két felkészülési találkozóval zárja az évet a válogatott: november 10-én Luxemburgban, november 14-én pedig hazai pályán, a Costa Rica-i válogatott mérkőzik meg. 

Felnőtt szinten sosem találkoztunk még Costa Ricával 

A Costa Rica-i válogatott a közép-amerikai régió legsikeresebb nemzeti csapata, háromszor nyerte meg a CONCACAF-bajnokságot, nyolcszor a Copa Centroamericanát. A közép-amerikai régióból egyedüli válogatottként vett részt négy világbajnokságon, jelenleg 21. a világranglistán. 

A csapat 1990-ben, Olaszországban debütált a világbajnokságon, és mindjárt bejutott az egyenes kieséses szakaszba, ezt követően tagja volt a 2002-es, a 2006-os és a legutóbbi, a 2014-es világbajnokságnak is. Utóbbin a halálcsoportból, Anglia, Olaszország és Uruguay mellől csoportelsőként lépett tovább a nyolcaddöntőbe, majd ott kiejtette a görögöket, végül tizenegyesekkel maradt alul a hollandokkal szemben. 

A Costa Rica-i válogatott a 2018-as vb-re még nem kvalifikálta magát, de kijutása szinte biztosra vehető, maradék két selejtezőjén egyetlen megszerzett pont is elég lenne a világbajnoki részvételéhez (a többi eredmény alakulásának függvényében akár két vereséggel is könnyen bekerülhet a jövő évi, oroszországi torna mezőnyébe). 

A csapatnak a Real Madridban védő Keylor Navason kívül is vannak neves játékosai, mint például a portugál Sportingban szereplő csapatkapitány, a 105-szörös válogatott Bryan Ruiz, vagy a spanyol Deportivo La Corunában futballozó Celso Borges neve jól cseng a futballvilágban, és az Arsenal játékosát, Joel Campbellt (jelenleg kölcsönben játszik a Real Betisnél), vagy Nagy Ádám csapattársát, a bolognai Giancarlo Gonzálezt is sokan ismerhetik. 

Az elmúlt egy évben Costa Rica 21 nemzetközi mérkőzéséből csupán hármat veszített el, miközben idegenben legyőzte az oroszokat, illetve vb-selejtezőn 4-0-ra majd 2-0-ra az Egyesült Államok csapatát is. A válogatott szövetségi kapitánya, Óscar Ramirez játékosként 75-ször lépett pályára a nemzeti csapatban, 2015 óta vezeti a válogatottat. 

A-válogatott mérkőzésen még sosem találkozott egymással a magyar és a Costa Rica-i együttes, emlékezetes viszont a 2009-es U20-as világbajnokságon lejátszott egymás elleni bronzmérkőzésünk, amelyen 1-1-es döntetlent követően tizenegyesekkel megszereztük a harmadik helyet. Az A-válogatott jelenlegi első számú kapusa, Gulácsi Péter számára emlékezetes ez a büntetőpárbaj: három lövést is védeni tudott, Costa Rica egyik tizenegyesét sem értékesítette. Az egyiptomi korosztályos vébén a Costa Rica elleni keretben szereplő együttes tagjai közül a magyar A-válogatott tagja jelenleg Gulácsi mellett Megyeri Balázs és Kovácsik Ádám is, a mezőnyjátékosok közül Varga Rolandra és Németh Krisztiánra számított az utóbbi hónapokban Bernd Storck szövetségi kapitány. 

A Costa Rica-i válogatottból Kenner Gutiérrez, Bryan Oviedo, Cristian Gamboa, Marco Urena és Pedro Leal számít alapembernek a 2009-es U20-as vébécsapatból. 

Hibátlan a mérlegünk Luxemburg ellen 

A luxemburgi válogatott a 101. helyen áll a világranglistán, és még sosem jutott ki nagy világversenyre, de az utóbbi években egyre jobb eredményeket ér el a selejtező sorozatban. Szeptemberi vb-selejtezőjén meglepetésre 0-0-ás döntetlent ért el a csoportfavorit franciákkal szemben, néhány nappal korábban pedig 1-0-ra legyőzte a fehéroroszokat. 

A magyar válogatott eddig 10 alkalommal mérkőzött meg Luxemburg legjobbjaival, és mindegyik mérkőzését megnyerte, 47-10 az egymás elleni gólkülönbség. Legutóbb 2011-ben találkozott egymással a két együttes, akkor Szabics Imre góljával 1-0-ra nyertünk. A mostani keretből pályára lépett azon a találkozón Elek Ákos, Dzsudzsák Balázs és Pintér Ádám is. 

Bernd Storck: izgalmas lesz az évzárás 

A magyar labdarúgó válogatott utolsó két vb-selejtezőjére készül keret külföldön játszó tagjainak kihirdetése után a szövetségi kapitány a novemberi két barátságos mérkőzésről is nyilatkozott az mlsz.hu-nak. 

- Novemberben két nagyon érdekes mérkőzéssel, erős ellenfelek ellen lesz lehetőségünk lezárni idei szezonunkat. A Luxemburg elleni mérkőzés nagy kihívás lesz idegenben egy olyan csapat ellen, amely jó eredményt ért el legutóbbi vb-selejtezőjén: történelmi döntetlent Franciaország ellen. Nagyon jól futballoznak és nagyon erősek hazai pályán, vagyis tudásunk legjavát kell majd nyújtanunk ahhoz, hogy jó eredményt érhessünk el ellenük. Ugyanakkor Costa Rica is nagy kihívást jelent majd, hiszen jelenleg Mexikó mögött a második helyen áll selejtezőcsoportjában, így valószínűleg a selejtezők végeztével ismét ott lesz a világbajnokság mezőnyében. Mindannyian jól emlékszünk, hogy a Costa Rica-iak milyen nagyszerűen játszottak a 2014-es világbajnokságon. Csapatuk nagyszerű, nemzetközi tapasztalattal bíró játékosaik vannak, akik külföldi bajnokságokban szerepelnek, köztük európaiakban is. Összességében tehát nagyon izgalmas lesz két ilyen erős ellenfél ellen pályára lépni - fogalmazott Bernd Storck szövetségi kapitány.


A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
MOL Magyar Kupa: A Paksi FC lesz a döntő egyik résztvevője
Bajnokságok / Kupák
Erőt demonstrált a Haladás

2024-04-22 21:53:02

Erőt demonstrált a Haladás

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS