A Vidi a szezon elején, a Fradi a végén húzott bele

2017. december. 21., 15:53   |    

A Vidi a szezon elején, a Fradi a végén húzott bele

A Ferencváros vezet az OTP Bank Ligában az őszi mérkőzések után. A második helyezett Videoton elrontotta az idény utolsó harmadát. A harmadik Debreceni VSC jelentősen előrelépett tavalyi önmagához képest. Visszapillantó az élvonal őszi szezonjára.

Tizenkilenc forduló után, vagyis a bajnokság kétharmadához közeledve kétcsapatos bajnoki versenyfutás körvonalazódik az OTP Bank Ligában: a Ferencváros hárompontos előnnyel vezet a Videoton FC előtt, a harmadik DVSC lemaradása már jelentős, 10 pontos az éllovashoz képest. Várhatóan a bennmaradásért vívott harc is éles lesz tavasszal, egyelőre nincs olyan együttes, amely ne reménykedhetne a kiesés elkerülésében, a januári átigazolási időszak ráadásul még átrendezheti az erőviszonyokat.

A Ferencváros 2015 végén óriási fölénnyel vezetett, tavaly ellenben négypontos lemaradásban volt a Videoton FC, Bp. Honvéd, Vasas trióval szemben. Idén ősszel az első hét fordulóban csupán két győzelmet aratott (otthon verte meg a Mezőkövesdet és a Haladást), ám szeptember elejétől tizenkét mérkőzésen mindössze négy pontot veszített. A forma- és eredményjavulásban minden bizonnyal nagy szerepe volt három új igazolásnak, a ghánai Joseph Paintsilnek, a macedón Sztefan Szpirovszkinak és a szlovén Miha Blažićnak, akik a bemutatkozásuk után állandó szereplőkké váltak a zöld-fehéreknél. A brazil Pedrosóról hasonló mondható el, igaz, ő már augusztus közepén debütált. Jó igazolásnak számított Otigba Kenneth is, aki szinte csak sérülése esetén mulasztott mérkőzést, s Fernando Gorriarán, aki minden fordulóban pályára lépett. Az ősz végi alapcsapat több mint fele a nyár óta érkezett a csapathoz. A régiek közül Varga Roland teljesítménye emelendő ki, tizenhét mérkőzésen szerzett tizenhárom góljával vezeti a góllövőlistát. Góljait egy kivételével szeptember 30. előtt lőtte.

A második helyezett Videoton FC szeptember 16-ig veretlen maradt, ellensúlyozva a lassan hagyományosan rossz rajtot: az első három fordulóban csak egyszer nyert. Utána öt forduló alatt 15 pontot gyűjtött, az volt a legjobb periódusa a bajnoki idényben. A Vasas elleni vereség fordulópontot jelentett, azt is beleszámítva, hat meccséből csak kettőt nyert meg. A Ferencvárossal vívott fej fej melletti harcban három győzelem következett, köztük az idény egyik legszebb győzelme, a debreceni 5-2. Az utolsó két fordulóban ellenben pont nélkül maradt a csapat. A székesfehérváriak 38 pontot gyűjtöttek a 19 forduló alatt, ez néggyel több, mint amennyivel tavaly az élen teleltek, s nyolccal több, mint amennyit 2015 őszén szereztek. Mind a Videoton FC, mind a Ferencváros veretlen maradt pályaválasztóként. Feltűnő, hogy Marko Nikolics csapata gyűjtötte be a legtöbb sárga- és piros lapot is.

A Herczeg András által irányított Debreceni VSC két vereséggel kezdte a szezont, sőt, az ötödik forduló után még nyeretlenül állt. Valószínűbbnek tűnt, hogy a Lokira az előzőhöz hasonló idény vár, mint az, hogy újra a képzeletbeli dobogón telel majd a csapat. A korábbi sikeredző azonban villámgyorsan átszervezte a csapatot, kulcsszerepet adott Bódi Ádámnak, Varga Kevinnek, Haris Tabakovićnak, majd Takács Tamásnak. A DVSC sorozatban ötször nyert, tízen veretlen maradt. A szezon vége nem sikerült jól, de összességében a szezon előtt bárki kiegyezett volna a Nagyerdőben azzal, hogy a Loki, miután 2015-ben hetedik, 2016-ban tizedik volt a téli szünetben, a harmadik helyen várja a folytatást.

A bajnok Bp. Honvéd zárt a legjobb helyezési számmal azok a csapatok közül, amelyek edzőt váltottak nyár óta. A holland Erik van der Meer végigdolgozta az első 19 fordulót, majd bár győzelemmel zárt a Paks ellen, megkapta a felmondólevelét. Supka Attila került a helyére. A kispestieknél az első fordulókban még tartott a tavaszi lendület, jellemzően vagy Davide Lanzafame, vagy Eppel Márton, leggyakrabban pedig mindkettő szerzett gólt. Nem működött ellenben jól a védelem, amelynél csak négy rivális kapott több gólt. A Honvéd az első hat fordulóban veretlen maradt, aztán akadt egy olyan hétfordulós szakasz, amelyben csak egyszer győzött. A Paks előtti idényzáró egy három mérkőzésből áló vereségsorozatot zárt le. A Honvéd elsősorban pályaválasztóként maradt el tavaszi önmagától. A címnyerés tavaszán minden hazai bajnokiját megnyerte, ősszel 16 pontot elszórt. Összességében a Honvéd teljesítménye (28 pont) jobb volt, mint a 2015-ös (24) és gyengébb, mint a tavalyi (34).

Az Újpest fura eredménysort produkált pályaválasztóként. Csak az első és a második kapott ki kevesebbszer nála, ellenben két hazai győzelménél csak a Mezőkövesd jegyez kevesebbet. Nebojsa Vignjevics együttese rengeteg (6) döntetlent játszott a Megyeri úton. Ötször zárt kapuk mögött fogadta ellenfelét. A lilák 2015-ben még 31, tavaly 27, idén már csak 26 pontot szereztek ősszel. Ugyanakkor mindháromszor a mezőny első felében zártak.

A Diósgyőr kiválóan kezdett, elsősorban Diego Velának köszönhetően hét pontot gyűjtött az első három fordulóban. Utána ellenben nyolc forduló alatt csak a Mezőkövesdet verte meg. Hihetetlen a mérlege „havi bontásban”: szeptemberben nulla százalékos maradt (4 meccs, 4 vereség), októberben százszázalékos lett (3 mérkőzés, 3 győzelem), novemberben megint nem szerzett pontot (3 vereség). Decemberben megint jobbra fordult a sorsa, két meccsen négy pontot gyűjtött. Bódog Tamás alakulata azok közé tartozik, akik körülbelül azonos produkciót nyújtottak otthon (esetükben: albérletben) és idegenben. Érdemes tudni: a DVTK 2015-ben 20, tavaly 21 pontot szerzett első 19 fordulóban, ehhez képest a mostani 25 dicséretes. Csak a Paks keretében szerepelt kevesebb légiós a DVTK-énál.

A Paksot hazai pályán nehéz legyőzni, de pályaválasztóként csak az Újpest játszott nála több döntetlent. Csertői Aurél legénysége szeptember 6. és október 28. között, hat fordulón keresztül veretlen maradt. Az első 15 fordulóban csak egy olyan mérkőzése akadt, amelyen nem szerzett gólt, ellenben az utolsó négy fordulóban ez háromszor is megesett.

A két újonc közül a Puskás Akadémia végzett jobb helyen, nyolcadik lett ősszel. Pintér Attila csapatának akadt egy nagyszerű időszaka, Augusztus 12. és szeptember 16. között veretlen maradt, egy döntetlen után sorozatban négyszer győzött. Ugyanakkor az Újpest ellen az utolsó fordulóban aratott győzelme előtt kilenc forduló alatt csak egyszer nyert. A Puskás Akadémiánál (27) csak a Haladás küldött harcba több játékost.

A rengeteg sérüléssel sújtott Vasas elmaradt 2016 őszi önmagától, tizenhárom ponttal szerzett kevesebbet, az akkori harmadikból kilencedik lett. Ötször kapott ki pályaválasztóként és vendégként is. Az utolsó hét őszi fordulóban nem tudott győzni.

A Haladás Mészöly Gézával kezdte az idényt, majd Pacsi Bálinttal folytatta és a szlovák Michal Hipp-pel fejezte be. Akadt a csapatnak egy olyan tizenegy mérkőzéses szakasza, amelyben csupán egyszer győzött, a „hazaköltözés”előtt hét mérkőzésen nyeretlen maradt. Utána viszont, a mezőnyből egyedüliként, megnyerte az utolsó három találkozóját. Egyedüliként verte meg ősszel a Ferencvárost és a Videotont FC is.

Az újonc Balmazújváros az utolsó fordulóban visszacsúszott az utolsó előtti helyre, de ettől függetlenül igaz, hogy jelentősen feljavultak eredményei az idény utolsó negyedére. Az utolsó öt fordulóban veretlen maradt, ezzel övé a leghosszabb aktuális veretlenségi széria az élvonalban. Huszonöt pályára küldött játékosából tizenegy légiós volt.

A Mezőkövesd azzal járt volna a legjobban, ha a második forduló után véglegessé válik a tabella. Akkor két győzelemmel, hat ponttal állt. Utána nehezen született meg a harmadik siker, a tizenhetedik fordulóig kellett rá várni. A mezőkövesdieknek akadt két bravúrja: győztek vendégként a Debrecen és a Honvéd, a harmadik és a negyedik helyezett ellen is.

 

 


A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS