Argentína ellen minden meccs kuriózum

2015. április. 09., 09:40   |    

Argentína ellen minden meccs kuriózum

Kevés olyan mérkőzést játszott a magyar válogatott az elmúlt 25 évben, amelyről egyetlen felvétel sem volt látható idehaza, noha élénken foglalkoztatta a közvéleményt. Az argentinok elleni 1991-es barátságos meccs pont ilyen volt, melyet idáig soha nem láthatták a magyar szurkolók. Többek között ezzel a találkozóval bővült az MLSZ Archív csatornája.

Vannak olyan riválisok, akik ellen képtelenség feledhető meccset játszani. Olyan csapatok, amelyekkel minden csata emlékezetes, valamennyi összecsapás kuriózum. A magyar válogatott történetében Argentína éppen ilyen ellenfél. Eddig hétszer találkoztunk vele, ebből háromszor világbajnokságon (1962, 1978, 1982) csaptunk össze, míg négyszer barátságos derbin ütköztünk meg. A vb-meccsek jelentőségét felesleges taglalni, a rancaguai, a Buenos Aires-i és az alicantei csata is a mai napig beszédtémát jelent, de a másik négy mérkőzés szintén feledhetetlen. 1976-ban Budapesten 2-0-ra vertük azt az argentin válogatottat, amelyben hét olyan játékos szerepelt, akik alapemberek voltak a két évvel későbbi világbajnoki címet szerzett együttesben. 1977-ben Diego Maradona, 2005-ben pedig Lionel Messi ellenünk debütált az argentin nemzeti tizenegyben, közte pedig volt egy találkozó, amit a mai napig nem láthattunk idehaza.

A magyar válogatott 1991-ben dél-amerikai túrára utazott, ahol három mérkőzést játszott. Ezek közül egy számított hivatalos mérkőzésnek, a február 19-i rosariói meccs, amikor Argentína volt az ellenfél. A magyar csapat 75 ezer dollárt kapott azért a fellépésért, amire 32 órás úton, London, Madrid, Rio de Janeiro és Buenos Aires érintésével jutott el. Mészöly Kálmán szövetségi kapitány igazán rendhagyó gárdát állított össze. Hárman, Farkas Simon, Pisont István és ifjabb Somogyi József ezen a találkozón debütáltak a nemzeti tizenegyben, míg hatan, Váczi Dénes, Bordás Csaba, Nagy Tibor, Marozsán János, Keresztúri András és Bácsi Sándor másodszor szerepeltek címeres mezben. Az argentinoknak ez volt az első hivatalos mérkőzése az előző évi világbajnokságot követően, ahol ezüstérmet szereztek. Carlos Bilardo helyett Alfio Basile vezette a csapatot, és a vb-keretből mindössze ketten, a kapus Sergio Goycochea és a védő, Oscar Ruggeri volt jelen – csereként például szerepet kapott az a Gerardo Martino, aki nemrégiben az FC Barcelonát irányította. Habár idehaza attól tartottak, hogy öt-hat gól alatt nem ússzuk meg, Mészöly Kálmán válogatottja jól tartotta magát és végül kétgólos vereséget szenvedett. Ez a találkozó korábban soha nem volt látható idehaza, most viszont Hajdú B. István friss tolmácsolásával megtekinthető az MLSZ Archív csatornában.

Számos nemzetközi kupameccsel is bővültünk. Látható a Gheorghe Hagival felálló Steaua Bukarest két találkozója az MTK ellen, vagy éppen a Honvéd párharca a Celtic Glasgow-val szemben a BEK-ben. Kovács Kálmán parádés alakítása is felkerült, a Honvéd csatára 1987 novemberében, UEFA Kupa-meccsen négy gólt rúgott a Panathinaikosznak a Bozsik Stadionban.

Argentína-Magyarország 2-0



Honvéd-Panathinaikosz 5-2



MTK-Steaua 2-0



Honvéd-Celtic 1-0


A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Az Újpest ellen a leggólerősebb a Kisvárda, gödörben a Paks
Bajnokságok / Kupák
Kikapott Budafokon az ETO, növelte előnyét a Nyíregyháza
Bajnokságok / Kupák
Paksi győzelmével ezüstközelbe került a Fehérvár

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS