Az MLSZ üdvözli Aleksander Ceferin UEFA-elnökké választását

2016. szeptember. 14., 11:33   |    

Az MLSZ üdvözli Aleksander Ceferin UEFA-elnökké választását

A tagországok 42-13-as szavazati aránnyal az MLSZ által is támogatott Aleksander Ceferint választották UEFA-elnöknek az európai szövetség rendkívüli kongresszusán, Athénban.

Az MLSZ vezetése legutóbb a Visegrádi Hetek (Ausztria, Cseh Köztársaság, Lengyelország, Szlovákia, Liechtenstein, Svájc és Magyarország) augusztusi, budapesti csúcstalálkozója alkalmával bizonyosodott meg arról, hogy Aleksander Ceferin teljes mértékben alkalmas az elnöki pozíció betöltésére, és már a választás előtt támogatásáról biztosította a szlovén sportdiplomatát.

Örömteli, hogy Aleksander Ceferin személyében rátermett vezető került az UEFA élére, aki új korszakot nyithat a szervezet életében. A magyar szövetség elvárása, hogy munkájával teremtsen fenntartható egyensúlyt, és egységet az európai labdarúgás szereplőinek bevonásával, a tagországok érdekeit figyelembe véve – jelentette ki Csányi Sándor, a magyar szövetség elnöke az mlsz.hu-nak, reagálva az athéni döntésre. – Fontos, hogy mindenekelőtt Magyarország, és a kisebb országok érdekképviselete, a fiatal tehetségek felkarolásának, a női futball ügyének kérdése előtérbe kerüljön.

ceferin2|Aleksander Ceferin támogatóinak mondott köszönetet első beszédében (fotó: uefa.com)

Köszönöm mindenkinek, aki mögöttem állt és támogatott. Külön köszönöm a családom és Szlovénia támogatását, tudom, hogy mindannyian büszkék rám, és őszintén bízom abban, hogy egy nap önök is azok lesznek – mondta Aleksander Ceferin. Az MLSZ fontosnak tartja kiemelni, hogy, a szakmai vezetői felkészültsége mellett, a leendő elnök képes lesz hosszabb ideig a szervezet vezetésére.

Tekintettel az európai labdarúgás vezető szervezete előtt álló stratégiai feladatokra, az MLSZ szükségesnek tartja, hogy az UEFA új elnöke törekedjen a sportág szakmai színvonalának, társadalmi és gazdasági jelentőségnek megőrzésére és növelésére, teremtsen tiszta működési viszonyokat, valamint erősítse az UEFA működésének transzparenciáját, és munkájában fokozottabb mértékben támaszkodjon a tagszövetségekre.

A Visegrádi Hetek budapesti találkozóján a résztvevők egyetértettek abban, hogy a labdarúgás globális fejlődése érdekében elengedhetetlen a kis országok versenyképességének és érdekképviseletének erősítése, különösen a női futball, az utánpótlás-nevelés, és a tehetséggondozás területén. Ezen konszenzus mentén kívánják támogatni az UEFA új elnökének munkáját is.

Aleksander Ceferin a korábban erre az időszakra megválasztott elnök, Michel Platini visszahívása miatt rövidebb ideig, 2019 márciusáig tölti be hivatali tisztségét.

Aleksander Ceferin 1967-ben született Ljubljanában, és ott szerezte ügyvédi végzettségét is, majd a családi cégben helyezkedett el sportjogászként. 2005-ben a futsalon keresztül került hivatalosan is kapcsolatba a futballal, majd 2011-ben megválasztották a Szlovén Labdarúgó Szövetség elnökének. 2011-től tagja az UEFA jogi bizottságának is. Folyékonyan beszél angolul és olaszul. Nős, három gyermek édesapja.

Az athéni kongresszuson az is eldőlt, hogy az UEFA női tagjaként az olasz Evelina Christillin fogja képviselni a szervezetet a FIFA-tanácsban. A tanács testületében mind a hat kontinentális szövetséget legalább egy női tag is képviseli.

A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS