Az MTK megszakítaná a Debrecen sorozatát

2008. július. 20., 10:54   |    

Az MTK megszakítaná a Debrecen sorozatát

Vasárnap este megkezdődik az új hazai futballidény: a bajnokcsapat, az MTK Budapest és a kupagyőztes DVSC-TEVA 20 órakor Debrecenben mérkőzik meg a Szuperkupa-győztesi címért. Az MTK másodszor, a Debrecen negyedszer hódíthatja el a trófeát.

Újra egymeccses a finálé

A vendéglátó DVSC már játszott egy tétmérkőzést, az UEFA-kupa első selejtezőkörében csütörtökön 1-1-es döntetlent ért el a kazah Sahtyor Karagandi otthonában. Herczeg András tanítványai hosszú utazást követően péntek reggel értek vissza Debrecenbe, ezért talán fáradtabbak, mint a fővárosiak, ám hazai pályán bízhatnak lelkes drukkereik támogatásában.

A bajnokcsapat tíz nap múlva kezdi meg szereplését a BL-ben - a Fenerbahce ellen játszik Isztambulban -, eddig edzőmeccsekkel hangolt. Garami József együttese számára nagy veszteség, hogy karmestere, az előző idény játékosának választott Kanta József megsérült, s még hónapokig nem léphet pályára.

Három év után ismét egyetlen meccsen dől el a Szuperkupa sorsa. Érdekesség, hogy abban a három esztendőben, amelyben oda-visszavágós alapon küzdött meg a bajnok és a kupagyőztes, egyaránt a Debrecen győzött. A Loki mindháromszor bajnokként nyert, most azonban kupagyőztesként várja a meccset.

Időpont híján szakadt meg a sorozat

A Szuperkupát hazánkban először 1992-ben írta ki az MLSZ, és rögtön egy Újpest - Fradi összecsapást láthattak a szurkolók. Ekkor az újpestiek hódították el a kupát, ám ezután az FTC dominált: a csapat egymás után háromszor is megnyerte a trófeát. A zöld-fehérek előbb a Honvéd, majd a Vác ellen győztek, a harmadik alkalommal, 1995-ben pedig mérkőzés nélkül vihették haza a serleget, mert - bár ebben az évben is kiírták a Szuperkupa-döntőt - mindkét 'fronton' a Ferencváros bizonyult a legjobbnak.

Érdekes körülmények között szakadt meg a sorozat, 1996-ban FTC - Kispest Honvéd FC összecsapást rendeztek volna a kupáért, ám a két klub vezetői nem találtak megfelelő időpontot a versenynaptárban, és elmaradt a mérkőzés. (Ezért az MLSZ a következő évben nem is írta ki a Szuperkupát, így MTK Hungária csapata 1997-ben hiába nyerte meg a kupát és a bajnokságot is, nem kaphatott trófeát…)

2005-től a Debrecen uralkodik

A Szuperkupa-döntők ötlete 2002-ben vetődött fel újra az MLSZ elnökségének egyik ülésén, és a Siófokon megrendezett finálét ismét az Újpest FC nyerte a bajnok ZTE ellen. A 2003-as év az MTK sikerét hozta, majd a Ferencváros a bajnoki arany és a kupa mellé újra megkapta a Szuperkupát is. Ez volt a bajnokságban és a kupában is a legsikeresebb magyar egyesület negyedik győzelme.

Az utóbbi években a DVSC uralkodik a Szuperkupában. 2005-ben az MK-győztes Sopron hazai pályán ugyan még ráijesztett a Lokira, otthon azonban a csapat 3-0-ra nyert és elhódította első ilyen serlegét (ez volt az első esztendő, amikor a klubok kérésére oda-visszavágós alapon rendezték meg a döntőt). Egy évvel később a hajdúságiak kettős győzelemmel kerekedtek a Fehérvár fölé, tavaly pedig egy idegenbeli döntetlen után hazai pályán magabiztosan, három góllal múlták felül a Honvédot.

A Szuperkupa eddigi győztesei:

1992: Újpesti TE (Újpesti TE - Ferencváros 3-1)
1993: Ferencvárosi TC (Ferencvárosi TC - Kispest-Honvéd FC 2-1)
1994: Ferencvárosi TC (Ferencvárosi TC - Vác FC-Samsung 2-1)
1995: Ferencvárosi TC (döntő nélkül)
2002: Újpest FC (Újpest FC - Zalaegerszegi TE 3-1)
2003: MTK Hungária FC (MTK Hungária FC - Ferencváros 2-0)
2004: Ferencvárosi TC (döntő nélkül)
2005: DVSC-AVE Ásványvíz (Matáv Sopron - DVSC-AVE Ásványvíz 4-2; 0-3)
2006: DVSC-AVE Ásványvíz (FC Fehérvár - DVSC-AVE Ásványvíz 0-1; 2-1)
2007: DVSD-TEVA (Budapest Honvéd - DVSC-TEVA 1-1; 3-0)


A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Férfi futsal Magyar Kupa – Szerdán kezdődnek a negyeddöntők
Bajnokságok / Kupák
Férfi futsal NB I – Kezdődnek a rájátszás visszavágói
Bajnokságok / Kupák
Hetvenéves Pásztor József

2024-03-20 12:23:25

Hetvenéves Pásztor József

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS