Az UEFA akkreditálta az MLSZ új edzőképző kurzusát

2013. december. 18., 16:50   |    

Az UEFA akkreditálta az MLSZ új edzőképző kurzusát

Az UEFA Youth "A" diploma birtokosai az utánpótlásképzésben tölthetnek be vezető szerepet.

Idén áprilisban végeztek az első hallgatók az MLSZ Edzőképző Központja által indított új tanfolyamon, melyet az UEFA végrehajtó bizottsága a napokban hivatalosan is legmagasabb szintű akkreditált képzéseként ismert el. Az UEFA Youth "A" diplomával rendelkező szakemberek a jövőben vezető szerepet tölthetnek be a hazai utánpótlásképzésben, így ez a kurzus azoknak az edzőknek lehet vonzó, akik rendelkeznek "A" diplomával, de nem tervezik "PRO" licenc megszerzését, hanem az utánpótlásképzésben helyezkednének el, a lehető legmagasabb szinten.

A tavasszal lezárult kísérleti, úgynevezett "pilóta" tanfolyamra meghívásos rendszerben lehetett bekerülni, a tizenhat hazai NB I-es klub, illetve akadémia utánpótlás-vezetői mellett az MLSZ hat szövetségi edzője végezte el a kurzust, és tett április elején sikeres vizsgát. Azóta már megkezdődött a második tanfolyam is, újabb 12 szakemberrel, akik jövőre tehetik le vizsgáikat.

- A tanfolyam célja, hogy a hazai utánpótlás vezetői szintjére biztosítson olyan felkészült szakembereket, akik specialisták ezen a területen - mondta Szalai László, az MLSZ Edzőképző Központjának igazgatója. - Az UEFA egyik törekvése, hogy a kiemelt tehetségek fejlesztését olyan ismeretekkel felvértezett szakemberekre bízzák az akadémiák, akiknek a felkészültsége, tudása, tapasztalata garanciát jelent a legmagasabb szintű munkára. Miután a belga Double Pass cég most zajló átfogó felmérése lezárul, szeretnénk, ha a kiemelt akadémiákon olyan vezetők dolgoznának, akik rendelkeznek az UEFA Youth A végzettséggel. Fontos, hogy ezek a szakemberek jó vezetők legyenek, kezelni tudják a konfliktusokat, kiemelkedő kommunikációs képességük legyen, illetve birtokában legyenek minden olyan készségnek, ami egy akadémia vezetéséhez szükséges.

A 240 órás képzés egy évig tart, és az "A" licenc tananyagára épülő speciális tudásanyagot biztosít az edzőknek. A kurzus részeként, többek között, vezetéselméletet, a szülőkkel, klubvezetőkkel, médiával való kommunikációt, edzés- és meccskontrollingot, edzőtáborok szervezését, stábkialakítást, teljesítménytesztelést tanulnak az edzők, akik emellett használható tudást szereznek információs adatbázis-kezelésből, a szerződések, igazolások jogi hátteréről, edzőtáborok szervezéséből, valamint angol szaknyelvű oktatásban is részesülnek.

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
MOL Magyar Kupa: A Paksi FC lesz a döntő egyik résztvevője
Bajnokságok / Kupák
Erőt demonstrált a Haladás

2024-04-22 21:53:02

Erőt demonstrált a Haladás

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS