Az UEFA szemlézte az utánpótlásedzők tanfolyamát

2013. április. 05., 12:56   |    

Az UEFA szemlézte az utánpótlásedzők tanfolyamát

Az MLSZ által szervezett utánpótlásedzői tanfolyam hamarosan az UEFA legmagasabb szintű akkreditált képzése lehet.

A napokban zárult az MLSZ első ízben megrendezett utánpótlásedzői tanfolyama, amelynek végzett hallgatói hamarosan az "UEFA Elite Youth A" képesítéssel rendelkezhetnek, amennyiben az európai szövetség elismeri akkreditált képzésként a tanfolyamot. A kurzus azoknak az edzőknek lehet vonzó, akik rendelkeznek "A" diplomával, de nem tervezik "PRO" licenc megszerzését, hanem az utánpótlásképzésben helyezkednének el, a lehető legmagasabb szinten.

A nemrégiben lezárult kísérleti, úgynevezett "pilóta" tanfolyamra meghívásos rendszerben lehetett bekerülni, a tizenhat hazai NB I-es klub, illetve akadémia utánpótlás-vezetői mellett az MLSZ hat szövetségi edzője végezte el a kurzust, és tett április elején sikeres vizsgát.

A tanfolyamra és a vizsgákra az UEFA az edzőképzéssel foglalkozó Jiri Panel tagjait delegálta Magyarországra, a vizsgákra a norvég Andreas Morisbak látogatott Telkibe. Az UEFA küldöttje megtekintette a számonkérés elméleti és gyakorlati részét is, utóbbi egy bemutató edzés levezénylése volt, melynek során minden edző egy-egy meghívott utánpótláscsapat segítségével bemutatta, hogyan épülnek fel edzései. Andreas Morisbak elégedett volt a látottakkal, az oktatási anyagok minőségével, a kurzusok tartalmával, és a vizsgaedzéseket is elismerő szavakkal illette. Észrevételként megjegyezte, hogy külföldön a fiatal labdarúgók általában hamarabb játékhelyzetbe kerülnek az edzéseken, jobbára ellenféllel szemben gyakorolják a különböző játékelemeket, nincs ennyire tagolt felépítése a tréningeknek.

A norvég szakember elmondta: azzal, hogy bepillantást nyert az akadémiák képzési rendszerébe, az OTP-MOL Bozsik-programba, a korosztályos válogatottak felépítésébe, meggyőződhetett róla, hogy a magyar labdarúgás új útra lépett, és a figyelem egyre inkább az utánpótlásképzésre koncentrálódik, ami hosszú távon a magyar futball előnyére válhat.

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
MOL Magyar Kupa: A Paksi FC lesz a döntő egyik résztvevője
Bajnokságok / Kupák
Erőt demonstrált a Haladás

2024-04-22 21:53:02

Erőt demonstrált a Haladás

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS