Balhéba torkolt a hollandok elleni zárás

2017. október. 17., 10:00   |    

Balhéba torkolt a hollandok elleni zárás

Diadalmenetet jelentett a magyar válogatottnak a világbajnoki selejtezők érdemi része az 1986-os mexikói viadal előtt. A zárás azonban annak ellenére kínosra sikeredett, hogy a hollandok elleni budapesti meccs már a csak a vendégeknek tartogatott tétet. Az 1985. május 14-i mérkőzés az egyik főszereplő, Nagy Antal kommentálásával tekinthető meg az MLSZ Archív csatornában.

Ünnepelni gyűlt össze a publikum 1985. május 14-én a Népstadionban, ahol a magyar válogatott már vb-résztvevőként fogadta Hollandiát a selejtezősorozat utolsó meccsén. Mezey György együttese egy hónappal korábban, Ausztria legyőzésével már kvalifikálta magát a mexikói világbajnokságra, így az utolsó meccsén mindenféle teher nélkül játszhatott. Habár számunkra valóban nem volt tétje a meccsnek, Mezey nem változtatott a Bécsben 3-0-ra győztes névsoron, ismét a Disztl Péter - Sallai Sándor, Róth Antal, Garaba Imre, Péter Zoltán - Kardos József, Nagy Antal, Détári Lajos - Kiprich József, Nyilasi Tibor, Esterházy Márton tizenegyet küldte a pályára. 

A 74 ezer néző gólfesztiválra számított, a hangulatot csak fokozta, hogy a kezdőkörben öles betűkkel a Mexikó ’86 felírat fogadta a szurkolókat. A meccs előtt Ausztria a második helyen állt a csoportban, két ponttal előzte meg Hollandiát, amelynek csak a győzelem jelentett volna pótselejtezőt. Megbízott szövetségi kapitányuk, Leo Beenhakker hat olyan játékost (Van Breukelen, Ronald Koeman, Rijkaard, Van Basten, Van Tiggelen, Kieft) küldött pályára a Népstadionban, akik két évvel később Európa-bajnokok lettek. Közülük a budapesti meccsen a kapus, Van Breukelen volt a hős.

A PSV Eindhoven akkori kapusa bravúrt bravúrra halmozott Budapesten, a magyar válogatott már az első félidőben eldönthette volna a meccset. Egyetlen momentum sem ígért holland sikert, ám a második félidőben mégis gólt szereztek a vendégek. Rob de Wit balról a kapu elé tört, és Disztl Péter felett a léc alá lőtt. A magyar csapat mindent megtett az egyenlítésért, de a hollandok megőrizték az előnyüket.

Habár valóban nem volt tétje a meccsnek, a szurkolók tüntettek a magyar válogatott ellen a lefújás után. Balhéba torkolt a zárás, mexikói kvalifikáció ide vagy oda, kifütyülték azt a csapatot, amelyet egy hónappal korábban még az egekig magasztaltak a bécsi, háromgólos diadal idején. 

Hollandia elcsípte a pótselejtezőt, ahol története egyik legfájóbb kudarcát szenvedte el a Belgium elleni párharcban. Brüsszelben 1-0-ra nyertek a belgák, ám a rotterdami visszavágón a hollandok fordítani tudtak, Houtman és De Wit révén kétgólos előnyt szereztek. Már csak öt percet kellett volna kihúzniuk, amikor Grun szépített, és az idegenben lőtt góllal Belgiumot juttatta ki a mexikói vb-re. A magyar válogatott a hollandok elleni vereséget követően közel egy éven át nem játszott Budapesten. Mexikóban és Ázsiában túrázott, majd legközelebb 1986. március 16-án lépett ismét pályára idehaza. Brazíliát fogadta a Népstadionban, és parádés sikerrel kárpótolta a közönséget. 

 

 

 


A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS