Bernd Storck: Tehetségben jól állnak a magyar fiatalok

2015. május. 04., 16:35   |    

Bernd Storck: Tehetségben jól állnak a magyar fiatalok

Az MLSZ sportigazgatója szerint a korosztályos válogatottak szakvezetése mellett az akadémiáknak, kluboknak is óriási a felelősségük abban, hogy a legtehetségesebb utánpótláskorú játékosok milyen karriert futnak be.

Bernd Storck, az MLSZ sportigazgatója márciusi kinevezésekor azt ígérte, hogy szakmai meglátásairól azok után nyilatkozik, hogy megfelelő tapasztalatokat szerzett a korosztályos válogatottakról. A sportigazgató az elmúlt két hónapban keményen dolgozott annak érdekében, hogy feltérképezze az egyes korosztályoknál számításba vett labdarúgókat, miközben elkezdte az U20-as válogatott felkészítését is a május végén kezdődő új-zélandi világbajnokságra.

Bernd Storck az elmúlt hetekben elvégzett munkáról az mlsz.hu-nak elmondta: kellemes meglepetésként érte, hogy a magyar korosztályos válogatottakban nagyon sok tehetséges játékos szerepel, az "alapanyag" semmivel sem rosszabb, mint amivel Németországban dolgoznak a korosztályos válogatottak edzői. A fiatalok fejlesztésében ugyanakkor lát elmaradásokat, nem minden utánpótlásműhelyben végeznek megfelelő munkát a játékosokkal. Általánosságban az edzőknek nyitottabbaknak kell lenniük az újra, több információt kell szerezniük arról, hogy miként dolgoznak külföldön a szakmabeliek, és folyamatosan képezniük kell magukat, hogy tartani tudják a lépést a nemzetközi trendekkel.

- Munkába állásom után az első dolgom volt, hogy levelet írtam az akadémiáknak és a kiemelt utánpótlásképző kluboknak, és megkértem őket, hogy küldjenek egy listát a legjobb labdarúgóikról - mondta el az első időszakban elvégzett munkáról Storck. - Ezt követően kezdtük meg a labdarúgók felmérését, amihez nemzetközileg jól ismert, de Magyarországon nem mindenki által használt teszteket végeztünk el, lemérve az aerob és anaerob teljesítményüket, gyorsaságukat, állóképességüket, erejüket, agilitásukat, koordinációjukat. Az eredmények ismeretében ki merem jelenteni, hogy minden korosztályban remek képességű labdarúgók állnak rendelkezésünkre. A legtöbb teszten nemzetközileg is megfelelő eredményeket értek el a játékosok, az U20-as válogatott 30 méteres sprintjeinek eredményei alapján például elmondható, hogy Németországban sem gyorsabbak a labdarúgók, mint Magyarországon. Ennek ellenére a játék sebessége elmarad a nyugatitól, aminek a magyarázata részben az, hogy a magyar játékosoknál a maximális teljesítmény leadása után a nemzetközi szinten elvártnál jóval hosszabb időnek kell eltelnie ahhoz, hogy ismét maximális teljesítményt tudjanak leadni. Ez természetesen fejleszthető mutató, és dolgozunk is a fejlesztésén, de ebben az akadémiáknak, kluboknak is partnereknek kell lenniük. Ezen kívül fontosnak tartom, hogy neveljük is a játékosokat, ráébresszük őket, hogy munkájuk során a saját jövőjük is a tét. Meg kell érteniük, mit miért tesznek edzéseken, tudniuk kell, mit ehetnek, hogyan tudják formában tartani magukat, és nem csupán gondolkodás nélkül megcsinálni, amit mondanak nekik. Ezen kívül át kell érezniük, hogy a válogatottság felelősséggel jár, büszkének kell lenniük arra, hogy viselhetik a címeres mezt, és ennek megfelelően kell teljesíteniük a pályán. Biztos vagyok benne, hogy azzal a minőséggel, amit a játékosok képviselnek, és azzal az úttal, amit elkezdtünk megvalósítani itt, két-három év alatt komoly sikereket érnek el a magyar korosztályos válogatottak, amennyiben a kiemelt műhelyeknél folyamatosan emelkedik a színvonal, és a munkát mindenhol alárendelik a hosszútávú érdekeknek, a rövidtávú eredményesség helyett. Az MLSZ részben éppen azért alkalmaz engem, hogy mindezt segíteni tudjam, de ebben a folyamatban segítségül szolgálhatnak az akadémiai auditot végző Double Pass ajánlásai is.

A sportigazgató a világbajnokságra készülő U20-as válogatottról elmondta: kevés ideje volt a 35-ös keret kialakítása előtt a játékosok megismerésére, néhány igazán jól teljesítő labdarúgó csak a keret kijelölése után került a látókörébe. Ezzel együtt optimista a vb-szereplést illetően, mert a játékosok fogékonyak a tanulásra.

- Keményen dolgozunk a csapatjáték fejlesztése érdekében, és aki látta a Mianmar elleni mérkőzésünket, észrevehette, hogy teljesen más stílust igyekszünk meghonosítani, mint amiben korábban játszott a csapat. Jó úton haladunk, de a vébé nyitányáig még további javulásra lesz szükség. Számunkra a legfontosabb mérkőzés az Észak-Korea elleni nyitómeccs lesz, úgy készülünk, hogy már az első találkozó olyan lesz, mint egy döntő. Észak-Korea rendkívül erős csapat, de kulcsfontosságú, hogy jó eredményt érjünk el, amire lehet építeni a jóval nehezebbnek ígérkező, brazilok és a nigériaiak elleni találkozó előtt. Azt megígérem, hogy a brazilok és a nigériaiak ellen is ugyanazt a játékstílust valósítjuk meg, amit például múlt héten, Mianmar ellen. Nem félek a braziloktól és a nigériaiaktól sem, egyikük ellen sem állunk be védekezni, akárki az ellenfél, a saját stílusunkat, saját játékunkat kell játszani – tette hozzá Bernd Storck.

A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS