Beválnak a fiatalok az OTP Bank Ligában

2015. szeptember. 16., 15:48   |    

Beválnak a fiatalok az OTP Bank Ligában

Az OTP Bank Liga 8. fordulója is bizonyítékot szolgáltatott arra, hogy megéri fiatalokat szerepeltetni a csapatokban. A Vasasnál Osváth Attila és Nagy Gergely volt a kispesti bajnoki hőse, míg Németh Márió lassan a Haladás gólfelelősévé lép elő.

A korábbi fordulók tendenciája, hogy több fiatal szerepel az NB I-es klubokban, mint az előző idényben, és az utánpótláskorú játékosok hétről hétre bizonyítják, hogy érdemes számolni velük az élvonalbeli csapatokban. A hétvégi fordulóban is kulcsmomentumok fűződtek fiatal labdarúgókhoz az OTP Bank Ligában, többen pontot, pontokat hoztak együttesüknek.

A Vasas fontos győzelmet aratott a Honvéd otthonában, az 1-0-ás sikerben az U21-es válogatott két játékosa, a jobb oldali védőt játszó Osváth Attila és a kapus Nagy Gergely is főszerepet vállalt. Osváth egy felfutás után látványos góllal szerzett győztes gólt az angyalföldieknek, Nagy pedig ziccert védett, tizenegyest hárított, és végül megőrizte kapuját a kapott góltól.

A Vasas az egyedüli klub az élvonalban, amelynek utánpótláskorú futballista az első számú kapusa, de a nyáron a Dunaújvárostól igazolt Nagy Gergelyen legkevésbé sem látszik a rutinhiány, fiatal kora ellenére erőssége az angyalföldieknek.

- A kapusoknál kiemelt fontossága van a rutinnak, amiből egy húsz-huszonegy éves játékos értelemszerűen nem szerezhetett sokat korábban, ritka is, hogy fiataloknak adnak lehetőséget ezen a poszton az élvonalban – mondta az mlsz.hu-nak Nagy Gergely, a Vasas U21-es válogatott játékosa. - Ezért van óriási szerepe a bizalomnak a klub részéről, mert a folyamatos játéklehetőség jelenti a fejlődéshez szükséges rutint, tapasztalatot a kapusok számára. Ebben benne van, hogy adott esetben hibákat követünk el, de fontos, hogy ebből tanulni, építkezni kell, hogy legközelebb elkerüljük a hasonló hibát. Örülök, hogy jól sikerült a Honvéd elleni mérkőzés, nagy önbizalmat ad, hogy sikerült kapott gól nélkül lehozni ezt a meccset, és én is hozzájárulhattam a győzelemhez. A múlt bravúrjaira azonban néhány hét múlva már senki sem fog emlékezni, pláne ha esetleg egy-két hiba is becsúszik utána, ezért a célom az, hogy kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtsak a kapuban, és elsősorban a megbízhatóság legyen rám a jellemző. Az élvonalban kevesen vállalják be, hogy nagy számban a fiatalokra építsék a csapatot, a Vasasnál szerencsére a szakmai stáb és a vezetők is bíznak a húsz-huszonegy évesekben. Abszolút felnőttként kezelnek bennünket, de el is várják, hogy úgy teljesítsünk, mint az idősebb csapattagok. Nyolc forduló után már érezhető, hogy a rutin megszerzésével egyre tudatosabban játszik minden fiatal, ehhez feltétlenül szükség volt arra, hogy a gyengébb idénykezdet után is megkapjuk a bizalmat a vezetőedzőtől.

DSC_5526|

A Haladásnál már hetek óta egy 20 éves középpályás szállítja a pontokat érő gólokat a csapatnak. Németh Márió abszolút húzóembere lett a Halinak, a szombathelyiek legutóbbi három gólját ő szerezte - a Paks és a Békéscsaba ellen győzelmet érő találatot, a Puskás Akadémia ellen pedig egy pontot köszönhet neki a szombathelyi együttes. Érdekesség, hogy egyedül az idény első meccsén nem játszott fiatal a Haladásban, azt a mérkőzést elvesztette a csapat, ezt követően viszont minden mérkőzésen szerepet kap U20-as játékos a kezdőben, és azóta veretlen a gárda.

- Egy játékos jó formájához mindig szükség van a csapat jó teljesítményére, ami most nálunk szerencsére megvan, de emellett nagyon sokat számít az is, hogy folyamatosan meccsben legyen az adott futballista, főleg ha egy fiatal labdarúgóról van szó – mondta az mlsz.hu-nak Németh Márió. – Korábban, ha rossz napot fogtam ki, egyből kikerültem a csapatból, most talán könnyebben kaptam újabb esélyt, ez plusz önbizalmat adott, és végül ennek is köszönhetően a legutóbbi meccseken már kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtottam, és gólokat is szereztem. Mindenkinek jó érzés, ha megkapja a bizalmat, és élni is tud vele, úgy látom, hogy ez egyre több fiatalról elmondható az NB I-ben. Sokan vannak, akik először az új támogatási szabályok miatt kaptak lehetőséget, de néhány forduló után már sokkal inkább a teljesítményük miatt kihagyhatatlanok a csapatukból. Úgy éreztem, hogy eleinte nálam sem a teljesítmény volt a döntő, amikor a kezdőbe kerültem, de bízom benne, hogy most már elsősorban az utóbbi hetekben szerzett góljaim, és a kiegyensúlyozott játékom miatt lehetek ott a csapatban. Szeretném, ha ez a jövőben is így maradna, mert ez egyben azt is jelentené, hogy a Haladásnak továbbra is jól megy a bajnokságban, és emellett bízom abban is, hogy ha tartom a formámat, a korosztályos válogatottba is visszaverekedhetem magam.

És ha már a múlt szombati Haladás-bajnoki szóba került: a szombathelyiek ellenfele, a Puskás Akadémia nagy részben Sallai Rolandnak köszönhette az egyik pontot: a fiatal támadóról előbb kiállítottak egy Hali-játékost, majd hajszálpontos labdával hozta helyzetbe a gólszerző Pekár Lászlót, aki idénybeli negyedik góljával alakította 1-1-re az állást...

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Férfi futsal Magyar Kupa – Szerdán kezdődnek a negyeddöntők
Bajnokságok / Kupák
Férfi futsal NB I – Kezdődnek a rájátszás visszavágói
Bajnokságok / Kupák
Hetvenéves Pásztor József

2024-03-20 12:23:25

Hetvenéves Pásztor József

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS