BL: Debrecen - Liverpool

2009. november. 24., 09:00   |    

BL: Debrecen - Liverpool

Ismét nagy csata vár a magyar bajnokcsapatra: a DVSC-TEVA 20.45-kor a világ egyik legismertebb és legsikeresebb csapatát, az angol Liverpoolt fogadja BL-mérkőzésen a Puskás Ferenc Stadionban. A 'Vörösök' ötször nyerték meg a Bajnokok Ligát (illetve a sorozat elődjét, a Bajnokcsapatok Európa Kupáját), háromszor az UEFA-kupát (ma már Európa Ligának hívják), s ugyanennyi alkalommal az Európai Szuperkupát is elhódították. A klub természetesen Angliában is a legnagyobbak között van, tizennyolcszoros bajnok, hétszeres FA-kupa és hétszeres Ligakupa-győztes.

Mindennek ellenére a Liverpool nem őrizhet túl szép emlékeket Magyarországról. A gárda eddig négyszer játszott Budapesten, egyszer kikapott, háromszor döntetlent játszott és csupán egyetlen gólt szerzett - 1966: Liverpool - Budapesti Honvéd 2-0, 0-0 (KEK-negyeddöntő); 1967: Ferencváros - Liverpool 1-0, 1-0 (VVK, harmadik forduló); 1970: Liverpool - Ferencváros 1-0, 1-1 (KEK, első forduló); 1974: Ferencváros - Liverpool 0-0, 1-1 (KEK, második forduló).

A Lokinak eddig ugyan nem sikerült pontot szereznie a BL-ben, de emlékezetes mérkőzéseket játszott. Herczeg András együttese mai vendége otthonában mindössze 1-0-ra kapott ki, majd Budapesten 4-0-ás vereséget szenvedett a Lyontól. A piros-fehérek ezután a Fiorentinát látták vendégül, s hatalmas csatában 4-3-ra vesztettek. A két csapat Firenzében is óriási meccset játszott, az olaszok 5-2-re győztek, de a debrecenieknek sem volt okuk a szégyenkezésre.

A Rafael Benitez által dirigált liverpooliaknak sem a bajnokságban, sem a Bajnokok Ligájában nem megy az idén. Az angol élvonalban a hetedik helyen szerénykedik a csapat, BL-csoportjában pedig négy szerzett ponttal mindössze a harmadik, ami azt jelenti, hogy ha nem győz ma este, biztosan elbúcsúzhat a továbbjutástól, hiszen a második helyen álló Fiorentina öt ponttal előzi meg.

A liverpooliak ráadásul nem is tudnak a legerősebb összeállításukban pályára lépni, mert bár a csapat kapitánya, Steven Gerrard felépült, a legeredményesebb csatár, a spanyol Európa-bajnok Fernando Torres sérült, s nem is jött el Budapestre, ahogyan a holland Ryan Babel sem. A 'Pool persze így is irigylése méltó kerettel érkezett: Pepe Reina, Diego Cavalieri, Glen Johnson, Daniel Agger, Fabio Aurelio, Emiliano Insua, Szotiriosz Kirjakosz, Jamie Carragher, Martin Skrtel, Andrea Dossena, Alberto Aquilani, Steven Gerrard, Josszi Benajun, Javier Mascherano, Lucas Leiva, Jay Spearing, Dirk Kuyt, David Ngog.

A debreceniek sem tudnak a legjobb felállásban szerepelni, Herczeg András nem számíthat a Honvéd elleni bajnokin részleges térdszalag-szakadást szenvedett Leandróra, akit minden bizonnyal Fodor Marcell pótol majd a mérkőzésen. Jó hír, hogy Mészáros Norbert felépült, s a védő minden bizonnyal ott is lesz a kezdőcsapatban.

A mérkőzést (amelyre már hónapokkal ezelőtt elkelt minden jegy) holland játékvezetői hármas dirigálja, a vezetőbíró Bjorn Kuipers, a két asszisztens pedig Sander van Roekel és Norbertus Josephus Simons lesz.


A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS