Böde-duplával nyertünk Feröer ellen

2015. október. 08., 22:46   |    

Böde-duplával nyertünk Feröer ellen

A magyar válogatott az első félidő elején hátrányba került a Feröer-szigetek elleni Eb-selejtezőn, de a második félidőben Böde Dániel duplájával fordított, és 2-1-re megnyerte a mérkőzést.

A magyar válogatott kedvező helyzetből várhatta utolsó hazai Eb-selejtezőjét, egy esetleges győzelemmel biztossá válhatott a harmadik helye a csoportban, és egyben megtarthatta az esélyét arra is, hogy pótselejtező nélkül kijusson az Európa-bajnokságra. Bernd Storck több meglepetéssel is szolgált a kezdőcsapat összeállításakor, Nagy Ádám és Bódi Ádám életében először kezdett az A-válogatottban, utóbbi debütált is a találkozón. A kapuban Király Gábor állt, előtte a Fiola, Juhász, Guzmics, Kádár négyes alkotta a védelmet, Nagy Ádám mellett Tőzsér Dániel futballozott védekező középpályásként, előttük Gera Zoltán segítette a támadásokat. Bódi a jobb oldalon kapott helyet, Nikolics Nemanja volt az ék, Dzsudzsák Balázs pedig visszakerült a pálya bal oldalára.

A mérkőzés első helyzetét a magyar válogatott alakította ki, a 7. percben Gera Zoltán adott be balról, a feröeriek védelme hibázott, így Nikolics került helyzetbe, de a jobb kapufa közeléből keresztbe elpasszolta a bal sarok mellett a labdát. A 11. percben váratlanul vezetést szerzett Feröer, Juhász Roland utolsó emberként, senkitől sem zavartatva pontatlan passzt adott Guzmicsnak, az átadást Jóan Edmundsson lefülelte, a megszerzett labdával kapu felé indult, majd Róaldur Jakobsennek adott pontos ütempasszt, a vendégek középpályása pedig Juhász mellől tiszta ziccerben a bal alsó sarokba helyezett (0-1).

A gól megfogta a mieinket, becsúsztak pontatlanságok a játékunkba, ezért nem tudtunk építkezni az ellenfél térfelén. A játékrész második felében beszorítottuk ugyan a vendégeket a kapujuk elé, de a támadásainkból hiányzott az átütőerő, többször is kissé tanácstalanul passzolgattunk a feröeri védősor előtt. A legnagyobb helyzetünket a 45. percben hagytuk ki, amikor Dzsudzsák Balázs szólója után a lövést blokkolták a védők, de a labda Bódi Ádám elé pattant, aki a jobbösszekötő helyéről, mintegy 8 méterről az elvetődő Nielsen kapusba lőtt.

1008_HUNFER4|

Szünetben Bernd Storck kettőt cserélt, és egyúttal változtatott a hadrenden is: Böde Dániel és Németh Krisztián érkezett Tőzsér Dániel és Bódi Ádám helyére, ezzel 4-4-2-re állt át a csapat. A változtatások jótékony hatása egy-két perc után érezhető volt, feljavult a támadójátékunk, Böde Dániel már a 49. percben közel járt a gólszerzéshez, de 14 méterről a kapusba lőtte a labdát. Az 52. percben Dzsudzsák bal oldali szöglete után Juhász Roland fejelt kapura, Gunnar Nielsen vetődve védett. Nagy nyomást gyakoroltunk a vendégek kapujára, egymás után végezhettük el a szögleteket, a feröeriek a legkevésbé sem attraktív, viszont sokáig igen hatékony bunkerfoci mellett leginkább az időhúzásban jeleskedtek. Szerencsére csak a 63. percig állták a sarat a vendégek, ekkor Kádár Tamás bal oldali beadását követően Böde Dániel fejelt 6 méterről, kissé jobbról a léc alá (1-1).

A 69. percben egy feröeri kontra végén hatalmas helyzet maradt ki, a magyar ellentámadás végén kiharcolt szögletet követően pedig Nikolics fejelt a kapu fölé. A 71. percben átvettük a vezetést: Nikolics tette be Bödének a labdát a védők közé, a Ferencváros támadója két nagyszerű csellel tisztára játszotta magát, majd 10 méterről iszonyatos erővel a léc alá bombázott (2-1). Nem sokkal a második gólunk után kihasználtuk utolsó cserelehetőségünket, Nikolics helyét Priskin Tamás vette át. A hajrában a feröeriek valamivel bátrabbá váltak, de továbbra is a mieink támadtak többet, és őrizték az egygólos előnyt, sőt, akár újabb gólt is szerezhettünk volna (a 91. percben Németh lövését épp csak szögletre tolta Gunnar Nielsen, majd a sarokrúgás után Böde fejelt kevéssel a kapu mellé, igaz, a feröerieknek is volt a végén egy nagyon komoly helyzetük). Az utolsó pillanatokban Atli Gregersen megkapta második sárgáját, így emberelőnyben zártuk a meccset, az eredmény viszont a lefújásig már nem változott, 2-1-re nyertünk, és megszereztük a három pontot.

A csoport többi meccsén Románia az utolsó pillanatokban 1-1-re mentette a finnek elleni hazai selejtezőjét, így megtartotta második helyét, Észak-Írország pedig 3-1-re nyert Görögország ellen, és bebiztosította Európa-bajnoki részvételét.

F csoport, 9. forduló
MAGYARORSZÁG–FERÖER-SZIGETEK 2–1 (0–1)
Budapest, Üllői út, 20.45. V: Schörgenhofer (osztrák)
Magyarország: Király – Fiola, Juhász, Guzmics, Kádár – Nagy Á., Tőzsér (Németh K., a szünetben) – Bódi (Böde, a szünetben), Gera, Dzsudzsák – Nikolics (Priskin, 75.)
Feröer: G. Nielsen – Naes, Gregersen, Nattestad (Faerö, 84.), Davidsen – R. Joensen (Sörensen, 78.), S. Vatnhamar, Baldvinsson, Jakobsen (P. Justinussen, 62.), Bartalsstovu – Edmundsson
Gólszerző: Böde 63., 71., ill. Jakobsen 11.
Piros lap: Gregersen (93.)


A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS