Bordeaux, Marseille, Lyon - csodálatos városokban játszik a válogatott

2015. december. 16., 23:55   |    

Bordeaux, Marseille, Lyon - csodálatos városokban játszik a válogatott

Kulturális programnak is tökéletes a franciaországi Európa-bajnokság magyar érdekeltségű mérkőzéseit rendező városok meglátogatása. Bordeaux, Marseille és Lyon a futballmérkőzéseken túl más emlékezetes élményeket is kínál a szurkolóknak.

BORDEAUX

A magyar labdarúgó-válogatott június 14-én, Bordeaux-ban játssza első mérkőzését a 2016-os Európa-bajnokságon, a Noveau Stade de Bordeaux-ban Ausztria lesz az ellenfél. A világ borfővárosa Franciaország dél-nyugati részén, Gironde megyében található, valamivel kevesebb mint 250 ezer lakosa van. Érdekesség, hogy ez nagyjából megegyezik a 140-150 évvel ezelőtti adatokkal. Francia beceneve Csipkerózsika, de az egykori álmos kisváros ma már népszerű turistacélpont, egyetemek otthona, pezsgő kulturális és éjszaki élettel. Kelták alapították, majd a Római Birodalom része lett, háromszáz éven keresztül angol kézen volt, ezért a legkevésbé franciás az ország összes városa közül. Látnivaló bőven van Bordeaux-ban, a Szent Mihály-torony például Dél-Franciaország legmagasabb építménye, 109 méteres magasságával. A cours Victor Hugo elején áll az 1755-ben épült Burgundiai-kapu. A Szent András-katedrálist még román stílusban kezdték építeni, később az észak-franciaországi gótika jegyében folytatták. Külön áll a katedrális harangtornya: tour Pey-Berlandnak hívják, az érsek neve után, aki 1440 és 1446 között emeltette. A Hold Kikötője városrészt az UNESCO világörökség része. A város nevét mindezek mellett elsősorban borai tették nevezetessé világszerte.

A HELYI KONYHA: Természetesen a helyi borok mellett érdemes megkóstolni az aquitaniai, bordeaux-i ételspecialitásokat is. Ilyenek a kacsahúsból készült különlegességek (különlegesen finomak a kacsazúzából készültek!), a piperade (valójában paradicsommal és zöldpaprikával feltunigolt tojásrántotta), vagy a gascogne-i pastis (tésztaféle, de nem édes!), és a helyi canelé, ami viszont az, kívül ropogós és édes, belül krémes.

A STADION: A Bordeauux-Lacban található Noveau Stade de Bordeaux-t 2013-ban kezdték építeni, 2015. május 18-án adták át. Ott rendezték múlt szeptemberben a Franciaország–Szerbia válogatott mérkőzést, befogadóképessége 43 000 fő. Az Európa-bajnokságon június 11-én ott rendezik a Wales–Szlovákia találkozót, majd három nappal később a Magyarország–Ausztria meccset. További összecsapások: Belgium–Írország (június 18.), Horvátország–Spanyolország (június 21.) és egy negyeddöntő (július 2.). Az új stadion egyben a Girondins Bordeaux otthona.

A NAGY TORNÁK. A város a Franciaországban rendezett futballvilágbajnokságok állandó helyszíne. Az 1938-as Mondialon két mérkőzést rendeztek az akkor még Stade Councilnak, később Parc Lescure-nek, majd az utóbbi években Stade Jacques Chaban-Delmas-nak nevezett arénában. Ötven évvel később hat meccs jutott Bordeaux-ba. Mind közül a leghíresebb az 1938-as Brazília–Csehszlovákia negyeddöntő, amely „Bordeaux-i bunyó” néven vonult be a futballtörténelembe, Hertzka Pál, a magyar játékvezető három játékost is kiállított.

marseille|

MARSEILLE

A magyar válogatott a marseille-i Stade Vélodrome-ban játssza második mérkőzését a 2016-os Európa-bajnokságon: június 18-án Izland lesz az ellenfél a Földközi-tenger partvidékének egyik leghíresebb, legnagyobb kikötővárosában, amely egyben a Provence-Alpes-Côte d’Azur régió és Bouches-du-Rhône megye székhelye. Bourdeaux-ból 640 kilométert kell autóznia annak, aki követi a válogatottat a csoportmérkőzéseken. Marseille lakosainak száma meghaladja a 800 ezer főt, az agglomerációval együtt a másfél milliót. Területe már a kr. e. VI. században lakott volt, Massaliát a phókiaiak alapították. Kalandos történelme során többször cserélt gazdát, a nagy francia forradalom idején csatlakozott a föderalista felkeléshez. Marseille sokat profitált az ország gyarmati politikájából, jelentőségét, hatását ez nagyban erősítette. A mai város legszebb-leghíresebb látnivalója az Öreg Kikötő (Vieux Port), a Notre Dame de la Garde bazilika, a Vieille-Charité vagy a Panier negyed, de akinek több ideje van, ne sajnálja az energiát egy kis halászfalu megnézésre, vagy a piacok bebarangolására sem. Itt található a Monte Cristo grófjából ismert If vára, amelyet a Szent Miklós-erőd és a Szent János-erőd védenek. A városban több mint 200 hotel, fogadó és egyéb szálláshely várja az Európa-bajnokság szurkolóit.

. A HELYI KONYHA: Aki helyi ízekre vágyik, biztosan megkóstolja majd a bouillabaisse nevű hallevest, de különleges ínyencség a les pieds et paquets (birkaaprólék boros szószban), vagy a bárkaformára készített édes sütemény, a navette. Érdemes megkóstolni az ezerféleképpen elkészített halétkeket, sőt, a tenger gyümölcseit.

A STADION: Az 1937-ben megnyitott, s azóta, persze, többször átépített Stade Vélodrome 67 000 férőhelyesre bővült a 2016-os Eb színhelyéről született döntés után megkezdett és 2014-ben befejeződött átépítés során. Immár az UEFA Elite kategóriájába tartozik. A 2016-os Európa-bajnokságon hat mérkőzést rendeznek majd Marseille-ben, ahogyan az 1998-as Mondialon, most is játszik majd ott a francia válogatott (az albánok ellen) és az angol csapat (az oroszok ellen). A harmadik találkozó lesz a magyar–izlandi, azt követi az ukrán–lengyel, illetve egy negyed- és egy elődöntő. A marseille-i Stade Vélodrome lesz az első stadion, amelyben három Eb-elődöntőt is rendeztek, hiszen 1960-ban és 1984-ben is ott játszották az egyik, a döntőbe jutásért kiírt meccset.

A NAGY TORNÁK: A 2016-os Eb lesz Marseille, illetve a Stade Vélodrome ötödik nagy tornája. Színhelyéül szolgált az 1938-as és az 1998-as világbajnokságnak (a magyar ezüsttel zárt tornán a világbajnok olaszok mindkét marseille-i meccsen játszottak), valamint az 1960-as és az 1984-es Eb-nek. Olyan legendás mérkőzéseket rendeztek itt, mint az 1938-as olasz–brazil, az 1984-es francia–portugál, vagy az 1998-as holland–argentin és holland–brazil. 1969 decemberében a Stade Vélodrome-ban veszítette el a magyar válogatott a csehszlovákok elleni pótselejtezőt, amely miatt nem vehetett részt az első mexikói világbajnokságon.

lyon|

LYON

A magyar válogatott Lyonban, a Stade des Lumières-ben fejezi be a csoportküzdelmeket az Eb-n, június 22-én, Portugália ellen. Lyon Franciaország középkeleti részén fekszik, a Rhône és a Saone összefolyásánál, az ország harmadik legnagyobb városa, távolsága Párizstól 460 kilométer, Marseille-től, a második csoportmeccsünk színhelyétől 340 kilométer. A félmilliós (de agglomerációval együtt már több mint kétmilliós) város pénzügyi, kereskedelmi központ, a II. világháború idején itt volt a francia ellenállás központja. Az ott járó turisták számára ennél sokkal érdekesebb, hogy a 2000 éves város kulturális centrum, az UNESCO világörökség része, amely két római amfiteátrummal is rendelkezik, óvárosa Európa egyik legnagyobb reneszánsz városrésze. Lyon a textilgyártás centruma, egyben a múzeumok városa, különösen figyelemre méltó a szépművészeti, a várostörténeti, valamint a makett-, az autó- és a báb-, sőt a szövetmúzeum, hogy csak néhányat említsünk. A látogatóknak kihagyhatatlan látványosságot kínál az óváros, a reneszánszkori Vieux Lyon, vagy akár ennek „ellentéte” a modern Cité International. A városban járó futballszurkolóknak érdemes felkeresnie a lyoni nevezetességeket, mint amilyen a Bellecour tér, a Kitchener híd, a Vieux Lyon, a Notre Dame de Fourviere bazilika, a Loyasse temető, a Place des Terreaux, a Square Jussieu, a Wilson híd, a Childebert és a Romain Rolland rakpart.

A HELYI KONYHA: Frenetikus, a franciák (és a turisták) szerint Lyon az ország gasztronómiájának egyik fellegvára. Kihagyhatatlan a piac, ahol kóstolni is ildomos, a merészebbeknek, például osztrigát, vagy a környékre még jellemzőbb házi véres hurkát birsalmával és krumplipürével. A magyar gyomornak való a tablier de sapeur, ami lehet, hogy úgy fest, mint egy rántott szelet, de valójában rántott pacal! A magyar gasztronómiai blogok megemlítik, hogy kisütés előtt a pacalszeleteket két napig marinálják mustárral, fehérborral. Aki arrafelé jár, ne hagyja ki a quenelle de brochet-t a csukagaluskát, ami halas tésztaféleség. A gasztronómiai fővároshoz méltóan sok étterem várja a turistákat, több mint 2500 ételt kínáló vendéglátóipari-egység található Lyonban, emellett a város büszkélkedhet Európa negyedik legtöbb Michelin-csillagos éttermével (14 darabbal) Párizs, London és Brüsszel után.

A STADION: Lyon új stadiont kap a tornára, a lisszaboni szuperarénához hasonlóan Fény Stadionnak (ebben az esetben: Stade des Lumières) hívják, egyelőre még nincsen készen, 2016 elején adják át. Az Olympique Lyon nagy sikerei idején a klubelnök, Jean-Michel Aulas kezdeményezte a beruházást, de az ötletet csak nehezen követte megvalósítás. Végül 2012-ben kezdték az építkezést, amelynek összköltségét 350-450 millió euróra becsülik. Június 13-án rangadóval, az olasz és a belga csapat mérkőzésével kezdődik majd Eb-programja, de ott rendezik az ukrán–északír, a román–albán, majd a magyar–portugál mérkőzést, valamint egy nyolcad- és egy elődöntőt. A stadion egyébként 59 000 férőhelyes.

A NAGY TORNÁK. Lyon is rutinos rendező, játszottak a városban az 1984-es Eb-n és az 1998-as vb-n is mérkőzéseket a Stade Gerland-ban, amely még néhány hétig a város első számú stadionja. A 84-es kontinenstornán két meccs jutott a városnak, a dánok előbb megverték ott a jugoszlávokat (5-0), majd tizenegyesekkel kikaptak a spanyolok elleni elődöntőben. A Mondialon hat találkozónak adott otthont, játszott ott a későbbi világbajnok francia együttes (éppen a dánok ellen), de talán még nagyobb felhajtás övezte néhány nappal korábban a politikai szempontból pikáns, s extrán kiemelt kockázatúnak minősített Egyesült Államok–Irán meccset. A lyoni Stade Gerland-ban született a torna egyik meglepetése, az újonc horvátok a negyeddöntőben 3-0-ra kiütöttek az akkori Eb-címvédő német csapatot.

A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS