Budapest-program: új és megszépülő pályák

2016. július. 06., 11:12   |    

Budapest-program: új és megszépülő pályák

A Magyar Labdarúgó Szövetség új, a budapesti amatőr és tömegsportot segítő pályafejlesztési programot indít, ennek keretében több mint száz fővárosi futballpálya épül, vagy újul meg.

A labdarúgás elmaradott infrastrukturális állapotának fejlesztése több szinten valósul meg. Budapest erős történelmi hagyományai mellett jelenleg öt élvonalbeli klubnak ad otthont, ugyanakkor ennél is fontosabb a stratégiai tervezés során, hogy a kétmilliós főváros meghatározó szerepet tölt be a magyarországi lakosság egészséges, sportos életmódjának terjedésében. A hazai regisztrált játékosok közel egynegyede budapesti, nagy részük amatőr, vagy gyermekfutballista, és további több tízezren vannak, akik eddig megfelelő focipálya híján nem kerültek be a labdarúgás rendszerébe.

Ezért kiemelten fontos a tömegsportot kiszolgáló fővárosi infrastruktúra fejlesztése, amelyet egy tegnap született kormánydöntés biztosít. A 2018-ig tartó Budapesti Pályafejlesztési Program két célterületet foglal magában. Egyrészt a meglévő régi, elhanyagolt és elhasználódott pályáknak és a nem megfelelő öltözőállománynak a felújítása történik meg, másrészt az indokolt mértékben új, nagyméretű futballpályák létesülnek. Míg korábban az MLSZ Országos Pályaépítési Programja keretében országosan mintegy 400 kisméretű pálya épült, addig a most induló Budapesti Pályafejlesztési Program (Budapest-program) a tervek szerint több mint 30 új, nagyméretű futballpálya létrehozását célozza meg, miközben a használatban lévő százegynéhány pálya korszerűsítésére is sor kerül. A pályák környezetének rendezése is része a programnak, mintegy 3400 m2 öltöző terület újul meg, és 8400 m2-nyi új öltözőt adnak át.

A Budapest-programot 90%-ban állami forrás, 10%-ban pedig a pályák tulajdonosától (jellemzően önkormányzatok) származó önrész finanszírozza. A sportszakmai szempontok megfelelő érvényesítése alapvető cél a program végrehajtása során, ezért a program irányítását közvetlenül az MLSZ látja el. A program előzetes költségvetése 7,94 milliárd forint.

palya2|

Az elmúlt évtizedekben Budapest pályáinak majdnem a fele szűnt meg. Míg az ötvenes években 273 futballpályája volt a fővárosnak, addig 2011-re csupán 145 maradt ezek közül. Ebből mintegy 110 pályán sportolhatnak az amatőr és a női csapatok játékosai. A 145 pályán összesen 360 csapat játszik: gyermek, ifjúsági, felnőtt, öregfiúk és old boys csapatok, azaz egy pályára átlagosan 2,5 csapat jut. A főváros egyes kerületeiben ennél is rosszabb az arány, vannak olyan kerületek, ahol 4-6 csapatnak kell osztoznia ugyanazon a pályán. A fővárosi pályahiányt egy másik statisztika is mutatja: az egész országban 2 439 futballpálya található, ennek a budapesti létesítmények csupán az 5,9 százalékát adják, vagyis az egész népesség 17,38 százalékára jut az összes futballpálya 5,9 százaléka. Eközben az ország összes igazolt labdarúgójának mintegy egynegyede Budapesten futballozik, ennek tükrében még jobban látható, hogy milyen kevés létesítmény áll a labdarúgók rendelkezésére a fővárosban.

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Az Újpest ellen a leggólerősebb a Kisvárda, gödörben a Paks
Bajnokságok / Kupák
Kikapott Budafokon az ETO, növelte előnyét a Nyíregyháza
Bajnokságok / Kupák
Paksi győzelmével ezüstközelbe került a Fehérvár

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS