Budapest rendezheti a 2019-es női BL-döntőt

2017. szeptember. 20., 17:53   |    

Budapest rendezheti a 2019-es női BL-döntőt

Az UEFA döntésének értelmében a 2019-es női Bajnokok Ligája döntőjét Budapesten, a Groupama Arénában rendezik meg. Magyarország még sosem adott otthont UEFA-klubtornadöntőnek. Csányi Sándor szerint a nemzetközi szövetség elismeri és támogatja a női labdarúgás fejlesztéséért tett erőfeszítéseinket.

– Végre saját szemünkkel láthatjuk Budapesten, hol tart Európa női klubelitje – nyilatkozta az mlsz.hu-nak a döntés helyszínén, Genfben Csányi Sándor MLSZ-elnök. – Az év legnagyobb női összecsapását rendezzük meg 2019-ben a Groupama Arénában – leszámítva persze a magyar válogatott számomra oly fontos összecsapásait. A BL-döntő segítségével idehaza híveket szerzünk a női futballnak, külföldön pedig újabb rajongókat a magyar főváros számára – fogalmazott az UEFA végrehajtó bizottságának magyar tagja. 

Budapest korábban már több jelentős nemzetközi eseménynek otthont adott. 2012-ben 208 ország mintegy 1200 küldöttje tanácskozott a fővárosban a 62. FIFA-kongresszuson, 2014-ben mi rendezhettük az U19-es férfi Európa-bajnokságot, 2016 májusában pedig az UEFA 40. Kongresszusát hozta a nemzetközi szervezet Budapestre. – Az elmúlt években UEFA és FIFA kongresszust is rendeztünk, volt itt U19-es Eb, és készülünk az eddigi legnagyobb hazai vonatkozású futballesemény, a 2020-as Eb négy mérkőzésére is. Az UEFA döntése nemcsak a javuló infrastrukturális helyzetünket igazolta vissza ezzel a határozatával, hanem a női labdarúgás fejlesztéséért tett erőfeszítéseinket is elismerte, támogatta.

 

A női Bajnokok Ligáját először a 2001–2002-es szezonban rendezték meg először, akkor még UEFA Women's Cup név alatt, majd a 2009–2010-es szezontól már Bajnokok Ligája néven fut a sorozat, melynek legsikeresebb együttesei az 1. FFC Frankfurt és az Olympique Lyonnais Féminin – mindkét klub négyszer harcolta ki a végső győzelmet. Összességében a német klubok a legsikeresebbek, 9 alkalommal emelhették magasba a trófeát. 

Az első – és ez idáig egyetlen – BL-győztes magyar női játékos a 40-szeres válogatott Jakabfi Zsanett, a VfL Wolfsburg támadója, aki 2013-ban és 2014-ben is a magasba emelhette a trófeát, 2017-ben pedig Vivianne Miedemával (Bayern München) közösen a Bajnokok Ligája gólkirálya lett 8 találattal. 

A 2017/2018-as női BL-küzdelem jelenleg a legjobb 32 csapatnál tart, a döntőt 2018. május 24-én rendezik a Valerij Lobanovszkij Stadionban, a Dinamo Kijev otthonában. 

Az UEFA számára kiemelten fontos területnek számít a női labdarúgás fejlesztése, a szervezet ezért is indította el 2016 nyarán a #WePlayStrong kampányát, amelynek célja, hogy a labdarúgás legyen az első számú női sport Európában 2020-ra. A kezdeményezés elsősorban a 13-17 éves lányokat érinti, a cél az, hogy a labdarúgás segítségével magabiztosabbá és boldogabbá váljanak, miközben helyes önkép alakul ki bennük. 

A női labdarúgás fejlesztésében az MLSZ is elkötelezett partnere a nemzetközi szövetségnek, ami érezhető a magyar női bajnokságon is. A Jet-Sol Liga 2017–2018-as idényével kapcsolatban a csapatok nyári erősítései alapján elmondható: várhatóan nehezebb lesz a felsőházi rájátszásba kerülni, mint eddig bármikor. Erősödnek a vidéki csapatok, és egyre kiegyenlítettebbek az erőviszonyok.

– Egyértelműen erősödhet a bajnokság, minőségi légiósok érkeztek Magyarországra, és a kiegyenlítődő erőviszonyokkal színvonalasabb, izgalmasabb mérkőzésekre van kilátás. Nehéz megjósolni, hogy mennyiben változnak az erőviszonyok, mindenesetre azt várom, hogy akár hat-hét csapat is harcolhat majd a felsőházi helyekért – mondta a bajnoki rajt előtt az mlsz.hu-nak Markó Edina szövetségi kapitány. 


Címkék:

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Két év után ismét az MTK volt a legjobb teremben
Bajnokságok / Kupák
Az MTK-nak idén is jól megy, minden meccsét megnyerte az Astra
Bajnokságok / Kupák
OTP Bank Liga: Elkészült a 19-28. fordulók menetrendje

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank

Szponzoraink

  • Merkantil Bank
  • Groupama Biztosító
  • MOL
  • Förch
  • Jet Sol