Csak két légiós a kazahoknál

2014. június. 06., 11:03   |    

Csak két légiós a kazahoknál

A friss világranglista 124. helyén álló kazah válogatottal játszik szombat este a Puskás Ferenc Stadionban a magyar labdarúgó-válogatott.

Az önálló kazah szövetséget 1992-ben alakították a Szovjetunió szétesése után függetlenné vált országban, 1994-ben csatlakozott a FIFA-hoz és az Ázsiai Labdarúgó-szövetséghez, majd 2002-ben utóbbiból átlépett az UEFA-hoz. A „szovjet” korszakban a kazah labdarúgás kiemelkedően legerősebb klubja a Kajrat Alma-Ata volt, amely a régióban rekordnak számító 27 idényt töltött a legmagasabb osztályban. Legjobb helyezését 1986-ban érte el, a hetedik helyen zárt. 1988-ban megnyerte a Szövetség Kupát, a tulajdonképpeni Ligakupát.

A válogatottat 1992-től kazah edzők irányították, a kivételt 2006-ig az orosz Leonyid Pahomov jelentette. Az elmúlt nyolc évben azonban változott a trend, a holland Arno Pijpers, a német Bernd Storck, a 2007-ben a DVSC-Tevával magyar bajnok Miroslav Beránek vezette a válogatottat, majd 2014 elejétől az orosz állampolgárságú Jurij Krasznozsan a szövetségi kapitány. (Utóbbi 2011 és 2012 fordulóján néhány napig Dzsudzsák Balázs edzője volt az Anzsi Mahacskalában.)

A kazah csapat a legutóbbi Eb-selejtező-sorozatban (erős csoportban, a németek, a törökök, a belgák, az osztrákok és az azeriek mögött) az utolsó helyen végzett. A brazíliai világbajnokság kvalifikációs mérkőzései során (ismét a németek és az osztrákok, valamint a svédek és az írek mögött végezve, de a feröerieket megelőzve) csoportötödikként végeztek. Érdemes kiemelni, hogy a legutóbbi két barátságos mérkőzése közül az augusztusin legyőzte Grúziát, márciusban, Törökországban, pedig döntetlent játszott Litvániával.

Két légiós akad mindössze a mostani keretben, a gyerekkora óta Németországban élő Konsztantin Engel, aki az előző szezonban Hajnal Tamás klubtársa volt az Ingolstadt együttesében, a Bundesliga 2-ben, valamint a lengyel Korona Kielcében futballozó Szergej Hizsnyicsenko. A keretből többen is más ország (többnyire a hajdani Szovjetunió egy más tagköztársaságának) szülöttei, Ukrajnában, Oroszországban jöttek a világra, majd az utóbbi években felvették a kazah állampolgárságot. A mostani keret szereplési rekordere az 52-szeres válogatott Andrej Karpovics ellen az egykori Szemipalatyinszkban született, ám játszott Oroszországban, méghozzá a Dinamo Moszkvában.

A keretbe nyolc játékost is ad a Sahtyor Karagandi, 2011 és 2012 bajnoka, amely tavaly nagy feltűnést keltett a pályán és a pályán kívül is Bajnokok Ligája selejtezőiben. A bányászok hazai pályán 2-0-ra legyőzték a skót Celticet, ám a visszavágón 3-0-ra kikaptak és kiestek. Így is indulhattak az Európa Liga csoportkörében. Ott le kellett mondaniuk egy hagyományról: mikor kitudódott, hogy minden mérkőzés előtt feláldoznak egy bárányt az öltözőben, az UEFA, több nemzetközi szervezet tiltakozását is figyelembe véve, megtiltotta a rituálét.

A legutóbbi, a 2013-as kazah bajnokságot az Aktobe nyerte meg, az Asztana és a Kajrat előtt. A bajnoki rájátszás első hat helyezettjéből (a Sahtar, az Irtis és az Ordabaszi volt a további három) mindenki ad játékost a keretbe.

A kazah keret:

Kapusok: Alekszandr Mokin (Sahtyor Karagandi), Vjacseszlav Kotljar (Irtis), Alekszandr Petuhov (FK Tobol Kosztanaj), Sztanyiszlav Pokatyilov (Sahtyor Karagandi), Andrej Szigyelnyikov (FK Aktobe)

Hátvédek: Renat Abdulin (Atirau FK), Viktor Dmitrenko (Asztana FK), Konsztantyin Engel (Ingolstadt 04), Alekszandr Kiszlicin (FK Kajrat), Zahar Korobov (Irtis), Jermek Kuantajev (FK Kajrat), Szergej Malij (Sahtyor Karagandi), Jurij Logvinyenko (FK Aktobe), Dmitrij Mirosnyicsenko (FK Aktobe), Alekszej Muldarov (FK Aktobe), Dmitrij Somko (Asztana FK), Gafurzsan Szujumbajev (Ordabaszi FK)

Középpályások: Bauirzsan Bajtana (FK Taraz), Anatolij Bogdanov (FK Tobol Kosztanaj), Aszlan Darabajev (FK Kajrat), Bauirzsan Dzsolcsijev (FK Asztana), Marat Hajrullin (FK Aktobe), Bauirzsan Iszlamhan (FK Kajrat), Andrej Karpovics (Atirau FK), Valerij Korobkin (FK Aktobe), Ulan Koniszbajev (Sahtyor Karagandi), Sztanyiszlav Lunyin (Sahtyor Karagandi), Kajrat Nurdauletov (FK Asztana), Roman Murtazajev (Sahtyor Karagandi), Pavel Sabalin (FK Aktobe), Aszhat Tagibergen (FK Aktobe)

Támadók: Andrej Finoncsenko (Sahtyor Karagandi), Szergej Hizsnyicsenko (Korona Kielce), Tanat Nuszerbajev (FK Asztana), Alekszej Scsetkin (FK Taraz), Toktar Zsangilisbaj (Sahtyor Karagandi)

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
MOL Magyar Kupa: A Paksi FC lesz a döntő egyik résztvevője
Bajnokságok / Kupák
Erőt demonstrált a Haladás

2024-04-22 21:53:02

Erőt demonstrált a Haladás

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS