Csányi Sándor maradt az MLSZ elnöke, megalakult az új elnökség

2015. április. 02., 13:04   |    

Csányi Sándor maradt az MLSZ elnöke, megalakult az új elnökség

A Magyar Labdarúgó Szövetség csütörtökön délelőtt tartotta meg 2015-ös éves közgyűlését.

A közgyűlést Csányi Sándor, az MLSZ elnöke nyitotta meg, aki külön köszöntötte a jelenlévő Simicskó István államtitkárt, a szövetségi tiszteletbeli elnökeit, a könyvvizsgálókat és az elnökségi tagokat. A küldöttek Vági Márton főtitkárt választották meg levezető elnöknek, majd a közgyűlés technikai szavazásai következtek.

Az érdemi szavazások előtt a jelenlevők megemlékeztek a labdarúgó-társadalom elmúlt egy évben elhunyt tagjairól, köztük olyan legendákról, mint Buzánszky Jenő, Grosics Gyula és Sándor Károly.

A közgyűlés a Felügyelő bizottság tagjainak megválasztásával folytatódott, mivel az MLSZ Felügyelő Bizottság Elnökének és Tagjainak megbízatása lejárt, ezért szükségessé vált a Bizottság Tagjainak újraválasztása. Az FB elnöke Kecskés László lett, a bizottság tagjainak Czékmán Józsefet, Deme Gézát, Jancsurák Zoltánt, dr. Papp Tibort, Varga Balázst és dr. Várnai Rupertet választották meg.

Csányi Sándor beszámolt a szövetség elmúlt években elért eredményeiről, először az MLSZ pénzügyi helyzetéről, amelyet a 2010-ben megválasztott vezetést stabilizált az utóbbi időszakban: a szövetség 2010-es zilált pénzügyi helyzete már a múlté, az MLSZ vagyona jelenleg 2,4 milliárd forint.

Csányi Sándor előadásában elmondta: 2014-ben rekord mennyiségű TAO-támogatás érkezett a magyar labdarúgásba. A támogatások elosztása transzparens, az első időszakban hiányszempontokat vett figyelembe a szövetség, 2013-tól már a minőségi szempontokat is figyelembe veszi (pl. az utánpótlásközpontok esetében, hogy milyen arányban nevelnek ki minőségi játékosokat). A támogatások felhasználásának ellenőrzése is az MLSZ hatáskörébe került, az elmúlt évben közel 250 millió forint értékben rendelt el visszafizetést a szövetség.

- A támogatási rendszer óriási lehetőség a magyar labdarúgás számára, ezzel nem lehet visszaélni - fogalmazott Csányi Sándor. - Az MLSZ zéró toleranciával lép fel azokkal szemben, akik szabálytalanul használják fel az állami forrásokat. Aki nem rendeltetésszerűen használja fel a támogatásokat, ezzel veszélyezteti a sportág társadalmi megítélését, azoktól vissza fogjuk követelni a pénzt, és ahol lehetőség van rá büntető feljelentést teszünk. Nem akarjuk kockáztatni a labdarúgás presztízét és a forrásokat sem bárminemű visszaélés miatt.

kozgy1|

Az MLSZ elnöke hozzátette: a játékosok számában 60 százalékos növekedést regisztrálhattunk az utóbbi években, a jelenlegi idényben már 11 ezer csapat nevezett az MLSZ versenyrendszerében, a 2013/14-es évadban mintegy 100 ezer mérkőzést bonyolított le a szövetség. 2010-től 282, Tavaly 95 új pályát adott át az MLSZ a pályaépítési program keretében, miközben több száz pálya, lelátó, öltöző újult meg. Több mint 1000 településen újult meg az infrastruktúra, a szövetség célja, hogy 2017-re mindenhol tökéletes körülmények várják a labdarúgást űző fiatalokat. Az infrastruktúra-fejlesztés keretében már átadott három új stadion (Nagyerdei Stadion, Pancho Aréna, Groupama Aréna) további 26 helyen indult stadionfejlesztés, felújítás, az új stadionok döntő részét 2017-ben adják át.

- Folyamatosan tűnnek el a fehér foltok az országban: olyan helyeken, ahol sokáig nem volt csapat pályahiány vagy forráshiány miatt, újraindítottak csapatokat. Néhány korábban elhanyagolt területen, mint a női labdarúgás, jelentős fejlődés indult meg, az utánpótlás-programokban regisztrált lányok száma például 24 százalékkal nőtt - emelte ki a szövetség vezetője.

Csányi Sándor a szurkolói kártya bevezetéséről szólva elmondta: annak ellenére sikeresnek értékelhető az új rendszer bevezetése, hogy az ultrák továbbra is tiltakoznak ellene.

- Hajlandóak vagyunk ésszerű módosításokra, de a kártyarendszer meg fog maradni, mert az idő igazolta jogosultságát - fogalmazott az MLSZ elnöke. - Segítségével zökkenőmentessé vált a jegyvásárlás, ez tapasztalható volt a görögök elleni Eb-selejtező előtt is: a jegyek 60 százalékát interneten vásárolták meg, a belépők egy héttel a mérkőzés előtt elfogytak. A tiltakozások alapja az volt, hogy visszaélés történhet az adatkezelés során, de az elmúlt egy évben egy esetben sem merült fel, hogy visszaélés történt volna, nem is fordulhat elő ilyen, mert a rendszer ezt egyszerűen nem engedi meg. Szeretnénk kedvezménycsomagokat adni a kártyákhoz, szeretném, ha visszajönnének a stadionokba a kapukon kívüli szurkolók, akik még nem látják át a kártya előnyeit.

kozgy3|

Csányi Sándor hozzáfűzte: miközben a szövetség jó úton halad, a pályán elért eredmények ezt még nem tükrözik. Voltak ugyanakkor részsikereink, de további javulásra van szükség, mind a felnőtt válogatottnál, mind az utánpótlásban, mind a klubcsapatoknál.

- A legnagyobb elmaradásunk az utánpótlás terén érhető tetten, ahová a legtöbb befektetés érkezett. A következő időszak fő feladata az utánpótlás-nevelésben a minőségi elemek előtérbe kerülése, a támogatásokat is ez alapján fogjuk felosztani. Az MLSZ eredményesen alakította át az NB II-es és az NB III-as versenyrendszert, felvetődik azonban a kérdés, szabad-e ilyen gazdasági háttérrel 16 csapatot versenyeztetni az élvonalban - fogalmazott beszédében az MLSZ első embere.

Csányi Sándor elmondta: a Fegyelmi Bizottság által kiszabott büntetések miatt sokan kritizálták az MLSZ-t. A szövetség ebben a kérdésben kész a párbeszédre a klubokkal egy hatékonyabb rendszer bevezetéséről. Csányi Sándor végezetül hozzátette, Magyarország élen jár a fogadási csalásokkal szembeni küzdelemben, az MLSZ minden esetben megtette a szükséges feljelentéseket, és továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy teljesen visszaszorítsa a csalásokat.

A közgyűlés egyhangúlag elfogadta az MLSZ tevékenységéről szóló elnökségi szakmai beszámolót, a közhasznúsági mellékletet, amely tartalmazza a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény szerinti éves beszámolót is, valamint a könyvvizsgálói jelentés és a Felügyelő Bizottság erről szóló írásos jelentését, az Elnökség soron következő évi szakmai- és pénzügyi tervének, valamint a Felügyelő Bizottság erről szóló írásos jelentését. A közgyűlés az MLSZ által az alábbi partnerekkel kötött hirdetési, reklám (együttesen szponzori) és közvetítési szerződéseket jóváhagyta:

- OTP Bank Nyrt. (szponzori szerződés)
- Adidas Budapest Kft. (szponzori szerződés)
- GreenFieldSolutions Sàrl (közvetítési jogok tekintetében kötött szerződés)
- a 2016. évi Európa Bajnokság és a 2018. évi világbajnokság selejtező mérkőzései közvetítési jogainak az UEFA által központosított módon történő értékesítése.

Az MLSZ Küldöttközgyűlése felhatalmazta az MLSZ Elnökségét, hogy ezen szerződéseket módosítsa és/vagy meghosszabbítsa. Az MLSZ Küldöttközgyűlés hozzájárult a Szerencsejáték Zrt-vel kötendő szerződés megkötéséhez azzal, hogy a szerződést az Elnökségnek jóvá kell hagynia.

kozgy4|

A Magyar Labdarúgó Szövetség Küldöttközgyűlése egyhangúlag az MLSZ Elnökévé megválasztotta Dr. Csányi Sándort, valamint az MLSZ Elnökségének tagjává megválasztotta Balogh Gabriellát, Bánki Eriket, Berzi Sándort, Dankó Bélát, Garancsi Istvánt, Nyilasi Tibort, Dr. Anthony Radevet és Dr. Török Gábort.

A tisztújítást követően Csányi Sándor köszönetet mondott a küldötteknek a bizalomért, valamint megköszönte a munkáját az elnökség két leköszönő tagjának, Vizi E. Szilveszternek és Kovács Árpádnak, ezen kívül köszönetet mondott a kormánynak a sportág fejlesztéséhez adott segítségéért. Elmondta: az MLSZ elnöksége azért dolgozik, hogy harmonizálja az érdekeket, egyformán szolgája az amatőr és a profi klubokat, folytassa a sportágban megkezdett fejlesztéseket, továbbra is fellépjen a labdarúgás megtisztulásáért, a futballunkban még feltűnő, de a sporttal, labdarúgással összeegyeztethetetlen jelenségekkel szemben, valamint erősítse a szövetség szolgáltató szerepét.

elnokseg|

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Szombati csúcsrangadó a Merkantil Bank Ligában
Bajnokságok / Kupák
Eldőlhet a kiesés a Simple Női Ligában
Bajnokságok / Kupák
Az Újpest ellen a leggólerősebb a Kisvárda, gödörben a Paks

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS