Debrecenben csak egy maradhat, történelmi csodára készül a Dunavarsány

2021. február. 08., 14:00   |    

Debrecenben csak egy maradhat, történelmi csodára készül a Dunavarsány
Fotó: deac.hu

A héten a nyolcaddöntőbe jutásért játszanak a csapatok a MOL Magyar Kupában. Még két megyei osztályú csapat van versenyben, a Dunavarsány és a Tarpa. A legjobb 16 között már csak egy csapat képviselheti Debrecent, a város két klubja, a DEAC és a DVSC szerdán csap össze a nyolcaddöntőbe jutásért. A legjobb 32 között még mind a 12 NB I-es klub talpon van.

Két kiscsapatnak sikerül beverekednie magát a legjobb 32 közé a MOL Magyar Kupában: a Tarpa és a Dunavarsány. A tarpaiak az élvonalbeli tagság meghosszabbításáért harcoló DVTK-t fogadták kedden, míg a Dunavarsány a hasonló helyzetben lévő Budafokot látja vendégül. Mindkét megyei osztályú együttes történelmi sikert ért el azzal, hogy a nyolcaddöntő kapujáig jutott a sorozatban. A Tarpa becsülettel helyt állt a DVTK-val szemben is, az élvonalbeli együttes 3-0-ra győzött. A vendégek egy öngóllal szereztek vezetést, majd Ivanovski és Grozav is eredményes volt, így alakult ki a végeredmény.

Nemcsak egyszerűen szép menetelés, hanem a mi egyesületünk esetében történelmi rekord is, hiszen a Fémalk-Dunavarsányi TE felnőtt csapata soha nem járt a kupában a harminckettő között, de még a hatvannégy között sem. A MOL Magyar Kupa idei kiírásáig a 128-as főtábla volt a csapat legjobb eredménye – mondta a molfoci.hu-nak Dr. Szilvay Balázs, a Dunavarsány elnöke.

– Már idén is játszottunk olyan meccseket, ahol nem mi számítottunk a továbbjutás esélyesének, mégis itt vagyunk a 32 között. Most egy minden korábbinál nagyobb csodát kellene véghez vinnünk. Nagyon fontos, hogy koncentráltak és motiváltak legyünk - utóbbival, meggyőződésem, biztosan nem lesz gond -, mert komoly tudásbeli különbséget kell eltüntetni, de azt gondolom, nem vagyunk esélytelenek a Budafokkal szemben. Ha megnézzük, milyen szépen helytállt ellenük a Dabas-Gyón, az nekünk is erőt ad. Az NB III-as dabasiak csak hosszabbításban maradtak alul a Budafok ellen, és mi is hasonló elszántsággal fogunk játszani. Örömfocira készülünk, teher és nyomás nélkül, de nagy becsvággyal fogunk pályára lépni az első osztályú ellenféllel szemben – tette hozzá Szilvay.

Három tévésmeccs a fordulóban

A MOL Magyar Kupa 8. fordulójából az M4 Sport három mérkőzést közvetít élőben:

Szolnoki MÁV FC (II.)-Újpest FC (kedd, 19.45)
Dorogi FC (II.)-Ferencvárosi TC (szerda, 13.00)
Vasas FC (II. osztályú)-MOL Fehérvár FC (szerda, 19.45)

A Dunavarsány egy magasabb osztályú csapatot már kiejtett a sorozatból, a hatodik fordulóban az NB III-as Körösladány volt az "áldozata". A Tarpának a megyei selejtezőben a Nagyecsed, majd pedig a Komárom ellen volt a legnehezebb dolga, mindkét esetben büntetőkkel sikerült továbbjutni – ezekben a sikerekben nagy szerepet vállalt a kapus Somogyi Pál Csaba, aki mindkét tizenegyespárbajban három-három lövést fogott meg.

Ami a heti leküzdendő távolságokat illeti: a heti kupaforduló legszerencsésebb vendégcsapata a DVSC, amely a városi rivális DEAC-ot kapta meg, így ki sem kell mozdulnia a városból, hogy lejátssza kupaderbijét. A hosszú buszozás tehát nem lehet kifogás, ha a Merkantil Bank Liga éllovasa esetleg alulmarad a liga utolsó helyezettje ellen. A városi rangadó előtt egyik fél sem lehet boldog, a Loki és a DEAC is kikapott a vasárnapi NB II-es játéknapon. Érdekesség, hogy mindkét csapat kispadján korábbi MK-győztes ül: a Lokit irányító Kondás Elemér edzőként nyert kétszer MK-t, míg korábbi segítője, Sándor Tamás játékosként egyszer emelhette magasba a serleget a DVSC színeiben.

A Tállya még sosem járt a legjobb 32 között a kupában, a nyolcaddöntőhöz a Kaposvárt kellene legyűrnie (fotó: molfoci.hu)

A DVSC-nél jóval messzebb buszozik a ZTE: az egerszegiek oda-vissza 800 kilométert utaznak azért, hogy feledtessék a vasárnapi, hazai vereséget, és megpróbálják legyőzni az NB III-as Tiszafüredet. A zalaiak ezzel ráadásul csak a másodikok a sokat utazók toplistáján, a Kaposvárra ugyanis közel 900 kilométer (és a Tállya) legyőzése vár. A Tállya a fentebb említett Tarpánál és a Dunavarsánynál egy osztállyal feljebb, az NB III-ban szerepel, egy dologban mégis kisebb az előbbieknél: lélekszámot tekintve a jelenlegi mezőny "törpéje". Az 1600 fős borsodi faluban óriási dolog, hogy a 32 között a csapat, hiszen az elmúlt közel hatvan évben a főtáblára sem jött össze a gárdának.

– A kupaszereplésünkkel már most nagyon elégedett vagyok, a főtábla nagy szó nekünk, ám ez nem azt jelenti, hogy a Kaposvár ellen nem fogunk mindent beleadni. A továbbjutásért fogunk küzdeni, nem adjuk majd olcsón a bőrünket, még ha úgy is alakul, hogy nem járunk sikerrel. A meccs azért is lesz fontos, mert azok a játékosaink, akik másod-, vagy akár első osztályú karriert álmodnak maguknak, most lemérhetik saját tudásukat egy magasabb osztálybeli csapat ellen – mondta a molkupa.hu-nak Mihálszki Norbert, a Tállya KSE elnöke.

A tállyaiak nehéz tavasz elé néznek, jelenleg kiesőhelyen állnak az NB III Keleti csoportjában, de az ősz végi edzőváltás után az idény második felében talán megindul felfelé a csapat.

Hárman a góllövőlista élén

A MOL Magyar Kupa előző, 7. fordulójában 113 gól született, ami 3,5-es meccsenkénti átlagot jelent, míg a 6. fordulóban 310 találatot értek el a csapatok, ez 4,8-as meccsenkénti átlag. Tavaly, a kupa ugyanezen szakaszában, vagyis a 8. fordulójában 2,7 volt a mérkőzésenkénti gólátlag. Az idei kiírás góllövőlistáját hárman vezetik 5-5 találattal: Roko Baturina (Ferencváros), Lencse László (ősszel MTK, jelenleg Gyirmót) és Vörös Tamás (Csákvár).

A forduló rangadója a Vasas és a MOL Fehérvár mérkőzése lesz. Az angyalföldiek a második helyen állnak a Merkantil Bank Ligában, és jelenlegi formájuk alapján jó esélyük van arra, hogy ősszel már bajnoki mérkőzésen is találkozhassanak a fehérváriakkal. A Vidi ezzel szemben épp vasárnap vesztette el hosszú ideje őrzött második helyét a bajnokságban, miután sorozatban negyedik bajnoki meccsén maradt győzelem nélkül (ezeken az összecsapásokon ráadásul összesen csak egy pontot szerzett). A formákat elnézve az sem lenne világraszóló meglepetés, ha a Vasas harcolná ki a jogot, hogy a következő fordulóban megmérkőzzön a Dorog-Ferencváros párharc győztesével. A mérkőzésen két olyan szakember ül a kispadon, aki játékosként nyert már Magyar Kupát: Schindler Szabolcs a Honvéd és az MTK színeiben, míg Márton Gábor az első pécsi időszakában, 1990-ben.

A Haladás Pécsre utazik, a Siófok a Taksony vendége lesz Dunaharasztiban. De a Puskás Akadémiára és az Újpestre is hosszú út vár, előbbi Hódmezővásárhelyen, utóbbi Szolnokon vendégeskedik. Az MTK-nak Kazincbarcikán lesz jelenése.

Mivel idén a MOL Magyar Kupában a 8. és a 9., valamint a 9. és a 10. forduló között csupán két hét telik el, már az utóbbi két kör sorsolása is elkészült.

A 9. forduló (nyolcaddöntő) párosítása:

1. Csákvár–Paks / Dunavarsány–Budafok
2. Dorog–FTC / Vasas–MOL Fehérvár FC
3. PMFC–Haladás / Soroksár–Kisvárda
4. Ajka–Mezőkövesd / Tarpa–DVTK
5. Tiszafüred–ZTE / III. ker. TVE–Budapest Honvéd
6. Tállya–Kaposvár / Kazincbarcika–MTK
7. Hódmezővásárhely–Puskás Akadémia / Szolnok–Újpest FC
8. DEAC–DVSC /Taksony–Siófok

A 10. forduló (negyeddöntő) párosítása:

Dorog-FTC / Vasas-MOL Fehérvár FC – Csákvár-Paks / Dunavarsány-Budafok
Ajka-Mezőkövesd / Tarpa-DVTK – Hódmezővásárhely-Puskás Akadémia / Szolnok-Újpest FC
PMFC–Haladás / Soroksár–Kisvárda – Tiszafüred–ZTE / III. ker. TVE–Budapest Honvéd
Tállya–Kaposvár / Kazincbarcika–MTK – DEAC–DVSC /Taksony–Siófok

OTP Bank Liga NB I. 8. forduló

Sorsolás
2023. 09. 29. 20:00
ZTE Aréna
2023. 09. 30. 14:30
Paksi FC Stadion
2023. 09. 30. 17:00
Új Hidegkuti Nándor Stadion
2023. 09. 30. 19:30
Debreceni Nagyerdei Stadion
2023. 10. 01. 15:00
Székesfehérvári Sóstói Stadion
2023. 10. 01. 17:30
DVTK Stadion


A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS