Détári pazar időszakban debütált

2015. május. 28., 14:34   |    

Détári pazar időszakban debütált

Détári Lajos lőtte az utolsó vb-gólunkat, de arra talán kevesebben emlékeznek, hogy melyik mérkőzésen mutatkozott be címeres mezben. Az egykori világválogatott 1984 augusztusában egy Svájc elleni hazai meccsen debütált, két hónappal később pedig első gólját is megszerezte. Újabb felvételekkel bővült az MLSZ Archív csatornája.

Ha nem is fog gyöngybetűkkel beíródni az 1984-es esztendő a magyar labdarúgó-válogatott történetébe, de ne legyen rosszabb évünk annál, hogy bemutatkozzon egy későbbi világválogatott-játékos és legyőzzük Hollandiát Rotterdamban. Ha ehhez hozzátesszük, hogy a spanyol válogatott kétszer sem bírt velünk, akkor tényleg példaként állítható az időszak.

Abban az évben Franciaországban rendezték az Európa-bajnokságot, és a magyar válogatott erejét jelzi, hogy a nyolc résztvevő közül hárman is minket választottak felkészülési ellenfélnek. A spanyolok mindjárt kétszer is megmérkőztek Mezey György együttesével. Január 18-án Cádizban Garaba Imre távoli góljával 1-0-ra vertük őket, majd májusban az Üllői úton 1-1 lett a végeredmény. Ezek után nem túlzás kijelenteni, hogy az Eb-n jobban ment Miguel Munoz együttesének, hiszen ezüstérmet szerzett.

Márciusban Szabadkán a jugoszlávokkal játszottunk, Gyimesi László négy perccel a zárás előtt csak szépíteni tudott, 2-1-re kikaptunk. A plávik azonban leszerepeltek az Eb-n, három vereséggel mentek haza. Hat nappal a franciaországi torna nyitánya előtt Brüsszelben Belgium volt az ellenfelünk, Jan Ceulemans a 89. percben mentette döntetlenre a meccset a hazaiaknak (2-2). A belgáknak sem sikerült jól az Eb-n, csak a jugókat verték meg.

Két és fél hónappal a brüsszeli mérkőzés után játszott legközelebb a magyar válogatott. Augusztus 21-én a Népstadionban Svájcot fogadta. Ezen a találkozón kapott először lehetőséget a nemzeti csapatban Détári Lajos.

- Arra már számítottam, hogy a Svájc elleni felkészülési meccsre összehívandó keretben benne leszek. Mi több, a mérkőzés előtti edzések alapján már arra is, hogy kezdőként vet be Gyuri bá'. Habár, amikor az összeállítás kihirdetésekor elhangzott a nevem, majd' kiugrott a szívem. Még jó, hogy volt hátra néhány óra a kezdésig, amelyek alatt megnyugodhattam. Mire a Népstadionba értünk, a feszültség tovaszállt. Megnéztem a pályát, előkészítettem a cipőmet, gyúrattam, kicsit még feszengtem a helyemen, és mehettem melegíteni – emlékezett vissza az előzményekre Détári Az utolsó magyar világsztár című életrajzi könyvében.

Negyedik válogatott-mérkőzésén az első gólját is megszerezte, Rotterdamban a hollandok kapuját vette be az emlékezetes világbajnoki selejtezőn. A magyar válogatott 1984-ben 11 mérkőzésen lépett pályára, ebből hatot megnyert, háromszor döntetlenre végzett és csupán kétszer kapott ki. Tényleg soha rosszabbat. A svájciak elleni meccs összefoglalója és a teljes 90 perc is megtalálható az Archív csatornában.

Magyarország-Svájc 3-0 (összefoglaló)



Magyarország-Svájc 3-0 (teljes mérkőzés)



Magyarország-Spanyolország 1-1



Jugoszlávia-Magyarország 2-1



Hollandia-Magyarország 1-2


A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Szombati csúcsrangadó a Merkantil Bank Ligában
Bajnokságok / Kupák
Eldőlhet a kiesés a Simple Női Ligában
Bajnokságok / Kupák
Az Újpest ellen a leggólerősebb a Kisvárda, gödörben a Paks

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS