Drámai csatában kupagyőztes a DVSC-TEVA

2012. május. 01., 20:31   |    

Drámai csatában kupagyőztes a DVSC-TEVA

A Magyar Kupa döntőjében az MTK Budapest és a DVSC-TEVA 3-3-as döntetlent játszott egymással, a tizenegyesrúgásokban a hajdúságiak diadalmaskodtak.

A kupadöntő felvezetéseként a Sport M Kupa döntőjét rendezték meg a Puskás-stadionban, a Magyar Kupában legtovább jutó két amatőr csapat, a Jánossomorja és a Bóly mérkőzött meg egymással. A Jánossomorja az első félidőben Szalka Ferenc találatával szerzett vezetést, majd a hajrában Sebők Jenő tette biztossá a sikert.

A 72. Magyar Kupa-döntőben az MTK már az első percektől átengedte a területet a DVSC-nek, és szervezett védekezésből próbált kontrákat indítani. A kék-fehérek az első félórában nehezen találtak ki saját térfelükről, de kontráik nem voltak veszélytelenek, két-három alkalommal is közel jártak a gólszerzéshez. A hajdúságiak előtt több lehetőség adódott, a széleken többször is sikerült az MTK-védelem mögé kerülniük, de a kapu előtt nem voltak kellően magabiztosak. A 45. percben egy ellentámadás végén Balajti Ádám hozta helyzetbe a jobbösszekötő helyén felbukkanó Könyves Norbertet, aki egy igazítás után kilőtte a jobb alsó sarkot, megszerezve a vezetést az MTK-nak (1-0).

A szünetben Kondás Elemér kettőt is cserélt, Selim Bouadla és Adamo Coulibaly is beállt. Az egyenlítésre nem is kellett sokáig várni, az 51. percben Bouadla 28 méterről bombázott a léc alá (1-1). A gól után is maradt a debreceni fölény, az 56. percben Hegedűs Lajos még bravúrral kiütötte a labdát Coulibaly lövése után, de a szöglet után már nem menthetett, Szakály Péter fejelt a bal felső sarokba (1-2). A 60. percben Nikolov Balázs megkapta második sárga lapját, az MTK pedig két perc alatt kihasználta az emberelőnyt: Kanta József jó ütemű indításával Ladányi Tibor lépett ki a védők közül, majd a kifutó Verpecz István fölött az üres kapuba emelt (2-2).

A hátralévő időben kiegyenlített volt a játék, de az utolsó percek is tartogattak izgalmakat: a 87. percben az MTK kipasszolta a debreceni védelmet, három pontos átadás után Zsidai László elé került a labda, aki kissé jobbról a léc alá bombázott (3-2). Két perccel később egyenlített a Debrecen, Szakályra elfelejtettek kilépni a védők, a középpályás pedig 18 méterről a bal alsó sarokba lőtt (3-3). A rendes játékidő végéig újabb gól nem született, következett a hosszabbítás.

A ráadásban az MTK játszott némi fölényben, de a vezetést nem tudta visszavenni, így tizenegyesekkel dőlt el a kupagyőzelem. Az első öt párból egy-egy hibázó volt, Rafe Wolfe lövését védte Verpecz, míg Coulibaly a kapu fölé bombázott. A kupa sorsa a kilencedik párban dőlt el, ekkor Mészáros Norbert értékesítette saját tizenegyesét, Kálnoki Kis Dávid lövését pedig kivédte Verpecz.

A DVSC-TEVA ezzel története ötödik MK-győzelmét ünnepelheti, és immár egyedüliként számít a hazai kupatörténelem legsikeresebb vidéki csapatának. A mérkőzés lefújása után az érmeket és a győztesnek járó trófeát Csányi Sándor, az MLSZ elnöke, és Kövér László, az Országgyűlés elnöke adta át.

- Az első félidőben kicsit megilletődötten játszottunk, de így is elhibáztunk néhány helyzetet - mondta a lefújás után Garami József, az MTK szakmai igazgatója. - A félidő végén lőtt gól jót tett a csapatnak, de a fordulás után a DVSC hozta azt a remek játékot, amit a szezon során már sokszor megmutatott, és fordított. A kilencven perc után a döntetlen igazságos eredmény volt, sajnos a hosszabbításban nem tudtuk kihasználni az emberelőnyt. A csapatom ma ennyire volt képes, az akarattal, a hozzáállással és, a vereség ellenére, helyenként a játékkal is elégedett vagyok.

- Jól kezdtük a mérkőzést, sok helyzetünk volt, de elhibáztuk azokat - kezdte értékelését Kondás Elemér, a győztes csapat szakvezetője. - A második félidőben gyorsan fordítottunk, egy buta hibát elkövettünk, az MTK pedig azonnal kihasználta az emberelőnyt. Mindkét csapatnak voltak gólszerzési lehetőségei, és amikor a 87. percben kapott gólra azonnal tudtunk válaszolni, akkor már éreztem, hogy megnyerhetjük ezt a párharcot. A srácok nagyot küzdöttek, és a végén az idegek harcában sikerült felülkerekednünk. Az MTK is nagyon jól játszott, gratulálok a teljesítményéhez.

Magyar Kupa, döntő:

MTK Budapest - DVSC-TEVA 3-3 (1-0) - tizenegyesekkel: 7-6
Vezette: Szabó Zsolt (Szpisják Zsolt, Kelemen Attila)
Gólszerző: Könyves a 45. , Ladányi a 62., Zsidai a 87., ill. Bouadla az 51., Szakály az 56., Szakály a 89. percben
Kiállítva: Nikolov a 60. percben

MTK Budapest: Hegedüs – Wolfe, Szekeres, Kálnoki Kis, Vadnai – Zsidai, Vukmir – Könyves, Kanta, Ladányi (Pál, 91.) – Balajti (Vass, 56.)
DVSC-TEVA: Verpecz – Nikolov, Simac, Mészáros, Korhut – Luis Ramos (Bouadla, 46.), Varga – Lucas, Szakály P., Rezes (Coulibaly, 46.) – Kulcsár (Nagy, 63.)

Sport M Kupa, döntő:

Jánossomorjai SE - Bólyi SE 2-0 (1-0)

 


A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
MOL Magyar Kupa: A Paksi FC lesz a döntő egyik résztvevője
Bajnokságok / Kupák
Erőt demonstrált a Haladás

2024-04-22 21:53:02

Erőt demonstrált a Haladás

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS