Eb-győzelemre készül az amatőrválogatott

2013. május. 10., 19:55   |    

Eb-győzelemre készül az amatőrválogatott

A magyar labdarúgás utoljára közel harminc éve, 1984-ben szerzett Európa-bajnoki aranyérmet, akkor a Bicskei Bertalan vezette ifiválogatott utasította maga mögé a kontinens csapatait. Június végén az amatőrválogatott érhet el hasonló bravúrt.

Június 22-től az olaszországi Velencében rendezik meg az UEFA Régiók Kupája nyolcas döntőjét. Magyarországot az NB III Tisza, Alföld és Mátra csoportjának játékosaira épülő Keleti régió válogatottja képviseli a fináléban, a Feczkó Tamás vezette gárda a cseh, a skót és a német regionális válogatott legyőzésével jutott a döntőbe. Az UEFA Régiók Kupája 1998-as indulása óta másodszor sikerült magyar csapatnak beverekednie magát a döntőbe, a mieinken kívül a kétszeres győztes spanyolok és olaszok, valamint az orosz, a bolgár, a fehérorosz, az azeri és az északír amatőrválogatott tagja a mezőnynek. A magyar együttes tavasz elején megkezdte a felkészülést az olaszországi fináléra, az elmúlt hetekben két felkészülési mérkőzést is játszott, előbb 3-2-re legyőzte a Tiszaújvárost, majd 2-2-es döntetlent ért el a másodosztályú Szolnok ellen. A június 22-én kezdődő döntő előtt további két edzőmeccs vár a csapatra, előbb az NB II Keleti csoportját vezető Mezőkövesd, majd a Nyíregyháza lesz az ellenfél.

Az amatőrválogatottat irányító Feczkó Tamás 35 évesen már jelentősnek mondható edzői múlttal rendelkezik, és nemcsak azért, mert az elmúlt években rendre ő irányította a Tisza-csoport válogatottját a Régiók Kupája hazai selejtezőiben. A Nagyecseddel nyert már bajnoki címet az NB III-ban, 2010-ben pedig együttese közel járt az országos szenzációhoz, amikor a Magyar Kupa 4. fordulójában kis híján kiverte a DVSC-t a sorozatból - a címvédő csak szerencsével mentette hosszabbításra a meccset, majd büntetőkkel harcolta ki a továbbjutást.

- Egy súlyos sérülés miatt hamar be kellett fejeznem a pályafutásomat, ezért már a főiskolán elkezdtem az edzősködést, később letettem az A-licences edzői vizsgát, és az utóbbi négy évben sikeresnek mondható időszakot töltöttem az NB III-ban - mutatkozott be az mlsz.hu megkeresésére Feczkó Tamás. - A következő célom, hogy magasabb szinten is kipróbáljam magam, de egyelőre a Régiók Kupája a legfontosabb kihívás. Ősszel elváltak az útjaink a nagyecsediekkel, azóta nincs csapatom, és bár hiányzik a mindennapi munka, a több szabadidő jelentősen megkönnyíti a felkészülést a Régiók Kupája döntőjére, hiszen így hétről hétre járhatom a pályákat, és figyelhetem az amatőrválogatott bő keretét alkotó játékosok teljesítményét.

A csapat a Tisza csoport legjobbjaira épül, illetve kiegészül a másik két kelet-magyarországi NB III-as csoport legjobbjaival (a szabályok szerint Nyugat-Magyarországról nem lehet beválogatni játékost a csapatba). A Velencébe utazó végleges keret még nem alakult ki, a Csehországban diadalmaskodó együttes magja együtt marad, de az utóbbi hónapokban több új játékos is kiemelkedő teljesítménnyel hívta fel magára a figyelmet.

- A csehországi tornát megnyerő labdarúgók bizonyították, hogy jó magot alkotnak és érdemes bízni bennük, néhány helyen azonban lesz változás a keretben, részben sérülések, részben formaingadozások miatt - árulta el Feczkó Tamás. - Több edzőkollégával rendszeresen tartom a kapcsolatot, az általuk javasolt focistákat igyekszem minél többször megnézni, ezért hétvégente járom az Alföld és a Mátra csoport meccseit, figyelem, kikkel lehetne erősíteni. A cél, hogy minden poszton húzóemberekkel vágjunk neki a tornának. A közös felkészülést nem volt könnyű megszervezni, mindenki meg akar kapaszkodni az átszervezés előtt álló NB III-ban, nehezen engedik el a labdarúgókat a felkészülési meccsekre. Az MLSZ szerencsére mellettünk áll, még az osztályozók programját is hozzánk igazította. Négy felkészülési mérkőzést kötöttünk le, ebből kettőt már lejátszottunk, a maradék kettő után alakult ki a végleges keretünk.

feczkó tamás a leveg|Döntős a csapat, levegőben a mester

Az amatőr futballisták számára egy UEFA égisze alatt zajló nemzetközi eseményen (pláne egy döntőn...) való részvétel a pályafutás csúcsát jelentheti, ezért érthető, hogy a bő keret tagjai mindent megtesznek azért, hogy bekerüljenek az Olaszországba utazó csapatba. Ez jelentősen megkönnyíti a szakmai stáb munkáját, hiszen külön motiválásra egyetlen játékos esetében sincs szükség.

- Egy amatőr futballista életében valószínűleg csak egyszer adódik olyan lehetőség, hogy egy ilyen rangos nemzetközi döntőben vegyen részt, és harcba szállhasson az amatőr Európa-bajnoki címért. Ez látszik a focisták hozzáállásán is, az összetartásainkon mindenki csúszik-mászik a pályán, hogy bebizonyítsa, érdemes számítani rá. Nagyszerű közösség alakult ki az utóbbi hónapokban, olyan az egész, mintha egy klubcsapat lenne a válogatott. Mindenki maximálisan motivált, a jó szemléletre példa, hogy Csehországban azok a játékosok voltak a legnagyobb szurkolói a csapatnak, akik végül nem kimaradtak a szűkített keretből. A házi gólkirályunk, az ebesi Domokos Imre mielőtt a megyei első osztályba igazolt, megkérdezte tőlem, hogy így is tagja maradhat-e a válogatottnak, mert ha nem, akkor inkább nem fogadja el a számára igen kedvező lehetőséget. Az elitkörben is érezhető volt, mennyit jelent az erős csapategység, tulajdonképpen ezzel nyertük meg a tornát a jóval esélyesebb cseh és német rivális előtt. A csehek háromszor egy hetet edzőtáboroztak közösen az elitkör előtt, mi néhány közös edzés után utaztunk ki, és miközben a két esélyes egymásra figyelt, csendben megvertünk mindenkit, és bejutottunk a döntőbe.

A fináléban az olasz, az északír és az azeri amatőrválogatott lesz az ellenfél, egyelőre egyik riválisról sem tud sokat a szakmai stáb, de ezzel a többiek is így vannak, hiszen ezen a szinten nehéz feltérképezni más ország csapatait. Ebből a szempontból Feczkó Tamásnak sem lesz könnyű dolga, de a szakember optimistán várja az olaszországi döntőt.

- Minden ellenfél sötét ló, egyedül a bolgárok mérkőzéseiről sikerült felvételt szereznem a román szövetségtől, őket azonban elkerültük a csoportban. A házigazda olaszok kapott gól nélkül jutottak be a döntőbe, bizonyára erősek lesznek, de nem ijedünk meg senkitől. Ha már idáig sikerült eljutnunk, a dobogót, sőt, az első helyet vesszük célba. Meggyőződésem, hogy jó esélyekkel indulunk neki a megmérettetésnek, minden vágyunk, hogy megnyerjük a viadalt. Magyarország utoljára 1984-ben nyert Európa-bajnoki címet, a Bicskei Bertalan vezette ifiválogatott után mi szeretnénk a következő Eb-címet megszerezni az országnak, még ha csak amatőr szinten is...

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Az Újpest ellen a leggólerősebb a Kisvárda, gödörben a Paks
Bajnokságok / Kupák
Kikapott Budafokon az ETO, növelte előnyét a Nyíregyháza
Bajnokságok / Kupák
Paksi győzelmével ezüstközelbe került a Fehérvár

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS