Eb-rajt vereséggel - a hajrában fordítva nyertek az északírek

2014. szeptember. 07., 19:54   |    

Eb-rajt vereséggel - a hajrában fordítva nyertek az északírek

A magyar válogatott a 75. percben Priskin Tamás fejesével vezetést szerzett ugyan az északírek ellen, de a vendégek hat perccel később egyenlítettek, majd megszerezték a győztes találatot is az Eb-selejtező sorozat nyitányán.

A magyar válogatott vasárnap délután, az északírek elleni hazai mérkőzéssel megkezdte a 2016-os Európa-bajnokság selejtező sorozatot. A Groupama Arénában telt ház, több mint 20 ezer szurkoló előtt lépett pályára a két válogatott, a találkozó előtt a FIFA Fair Play napja alkalmából a két csapatkapitány, Steven Davis és Dzsudzsák Balázs tett hitet a Fair Play mellett. Pintér Attila egy újoncot is jelölt a mieink kezdőcsapatába, az újpesti Balogh Balázs feladata ráadásul meglehetősen összetett volt, a teljes bal oldalt be kellett játszania, az ellenfél labdabirtoklásánál visszazárt a Vanczák Vilmos, Lipták Zoltán és Juhász Roland mellé, míg támadásban a Gyurcsó Ádám, Dzsudzsák Balázs, Nikolic Nemanja, Rudolf Gergely támadó négyesnek segített be. A középpálya tengelyében Varga Józsefnek és Tőzsér Dánielnek a feladata volt a labdaszerzés és a támadások elindítása.

Az első félidő kiegyenlített játékot hozott, keveset forogtak veszélyben a kapuk, mindkét oldalon gyakori volt a pontatlanság. A magyar válogatott egy-egy szélen indított akció végén eljutott ugyan a vendégek kapujáig, de a kapu előtt nem volt meg a kellő határozottság, a távoli lövéseket blokkolták a védők, az ívelések pedig nem találtak társat. A 45. percben a félidő legnagyobb helyzete maradt ki az északírek ellőtt: magyar szabadrúgás után Tőzsér Dániel vesztette el utolsó emberként a labdát a felezővonalnál, Jamie Ward egyedül vezette kapura a labdát, éles szögből leadott lövését Gulácsi védte, majd a kipattanót Evans küldte a kapu mellé.

A szünetben Pintér Attila egyet cserélt, Nemanja Nikolics helyére Priskin Tamást küldte a pályára. A játék képe ezzel a cserével nem változott jelentősebben, egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy az északírek számára tökéletes a döntetlen eredmény, az idő múlásával ez egyértelműen meglátszott a játékukon és az időhúzási trükkjeiken is. A defenzív ellenféllel szemben egy-egy váratlan megoldás segíthetett volna, ezeket azonban senki sem szállította, így meglehetősen statikus volt a játékunk.

hun3|

Az 59. percben kihasználtuk a második cserénket is, a támadásban sokat hibázó Gyurcsó Ádám helyére Lovrencsics Gergő érkezett a pályára. Lovrencsicsnek három perc kellett az első helyzetéhez, Rudolf passzát követően 17 méterről, középről csavart kapura, Carroll nagyot vetődve mentett szögletre. A 67. percben ismét Lovrencsics lövését védte az északírek kapusa, de ezúttal éles volt a szög, Carroll könnyedén hárított. A 70. percben jött az utolsó magyar csere, a másodpercekkel korábban 20 méterről a kapu fölé csavaró Rudolf Gergely helyére érkezett Kovács István.

A változtatások hatására aktívabb lett támadásban a magyar válogatott, és a 75. percben megszületett a vezető találatunk, Dzsudzsák Balázs jobb oldali szögletét követően Priskin Tamás emelkedett a legmagasabbra, és 5 méterről a kapu közepébe fejelt (1-0). Az északírek a gól után azonnal változtattak, cseréltek, és sebességet váltottak, s a 81. percben egy magyar védelmi rövidzárlatot kihasználva kiegyenlítettek: Lafferty három magyar védő mellett is elvitte a labdát, éles szögből nem lőtt, hanem középre passzolt, Niall McGinn pedig őrző nélkül érkezett, és 2 méterről a hálóba passzolt (1-1). A gól után Lipták Zoltán megsérült, nem tudta folytatni a játékot, s mivel már nem volt több cserelehetőségünk, 10 emberrel fejeztük be a mérkőzést.

Az északírek kihasználták az emberelőnyt, Evans jobb oldali beadásába Vanczák csak beleérni tudott, a labda viszont továbbperdült róla a gólvonal felé, Kyle Lafferty érkezett ugyan, de nem kellett a labdába érnie, az a kapuba gurult (1-2). A négyperces hosszabbítás végéig hiába küzdöttünk az egyenlítésért, az északírek megtartották előnyüket, és megnyerték a találkozót.

Magyarország-Észak-Írország 1-2 (0-0)
Magyarország: Gulácsi – Vanczák, Juhász, Lipták – Gyurcsó (Lovrencsics, 58.), Varga J., Tőzsér, Balogh B. – Rudolf (Kovács I., 70.), Nikolics (Priskin, 46.), Dzsudzsák
Észak-Írország: Carroll – McLaughlin, McAuley (Cathcart, 72.), A. Hughes, Brunt – C. Evans, S. Davis, Norwood (McKay, 79.), Baird – K. Lafferty, Ward (McGinn, 66.)
Gólszerző: Priskin (75.), McGinn (81.), Vanczák (88. – öngól)

A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS