Edzőképzés: az egységes szemlélet hozhat minőségi javulást

2017. március. 06., 17:01   |    

Edzőképzés: az egységes szemlélet hozhat minőségi javulást

Hétfőn és kedden az első- és másodosztályú csapatok vezetőedzői számára tart szakmai konferenciát a Magyar Labdarúgó Szövetség edzőképző központja.

A szakmai napok Jörg Daniel edzőképzési igazgató és Bernd Storck sportigazgató vezetésével zajlanak az MLSZ telki edzőcentrumában, az elméleti és gyakorlati előadásokat az MLSZ-sportigazgatóság szakmai stábjának tagjai tartják. A konferencia két fő téma köré szerveződik: a tudományos felmérések és használatuk az utánpótlás-nevelésben, valamint a játékosok fizikai és mentális felkészítése.

A teljesítménydiagnosztikával, a mérésekkel kapcsolatban a hétfői előadáson elhangzott: a nemzetközi futballban az utóbbi években mintegy harminc százalékkal emelkedett a nagy sebességű sprintek száma, és azok a csapatok igazán sikeresek, amelyek ebben a mutatóban kiemelkedően szerepelnek. Ehhez viszont a játékosok kiemelkedő állóképességére van szükség, ami kizárólag akkor szerezhető meg, ha megfelelő eljárásokkal rendszeresen mérik és fejlesztik a labdarúgókat szakemberek.

Jörg Daniel és Bernd Storck a hétfő délelőtti előadások és a délutáni laktátmérés (amelyen az U18-as válogatott játékosai működtek közre) között beszélt a szakmai napok céljáról.

- A német szövetség munkatársai évente legalább két alkalommal találkoznak a korosztályos csapatok edzőivel, hogy megosszák egymással munkájuk tapasztaltait. Azt szeretném, ha nálunk is kialakulna egyfajta rendszeresség, és bizonyos időközönként találkoznánk, egyeztetnénk a szakvezetőkkel, ezzel segítve a klubok munkáját, és közvetve a játékosok fejlődését. Most az U19-es edzőket hívtuk meg Telkibe, de a következő időszakban más korosztályok szakembereinek is szervezünk hasonló konferenciákat - fogalmazott Jörg Daniel.

a6|

Bernd Storck sportigazgató kiemelte: a szövetség számára fontos, hogy a klubok és a válogatottak egységes szemléletben, bizonyos területeken azonos módszerekkel dolgozzanak, illetve megosszák egymással a játékosok felkészítésével kapcsolatos információkat, mert csak az ilyen jellegű, szoros együttműködés hozhat általános javulást a futball minőségében.

- Örülök, hogy minden klub elfogadta meghívásunkat, így a hazai U19-es edzők teljes létszámban ismerhetik meg a válogatottak szakmai munkáját, ezúttal elsősorban a teljesítménydiagnosztika területén - fogalmazott Bernd Storck. - Fontos számunkra, hogy országszerte egységesítsük a tesztelési eljárásokat, és ennek érdekében szorosan együttműködjünk a klubokkal. Az ideális munkához szükség van arra, hogy a klubok azonosuljanak a szövetség céljaival, csak így segíthetjük és erősíthetjük egymást a jövőben. Az MLSZ kész pénzügyi támogatást is nyújtani ahhoz, hogy minden utánpótlásképző egyesületnél rendelkezésre álljanak az egységes munka tárgyi feltételei, az Európában elfogadott és széles körben alkalmazott eljárások minden klubnál elérhetőek legyenek, legyen szó mérésekről, regenerációról, vagy fizikális fejlesztésről. Az edzőképzés során eddig is az UEFA irányelvei szerint készítették fel a magyar szakembereket, ezért az elméleti tudás rendelkezésre áll a hatékony munkához, de szeretnénk elérni, hogy a gyakorlati munkában is fejlődjenek az edzők, így például a napi edzések intenzitásában ne legyen lemaradásunk a külföldi bajnokságokhoz képest.

A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS