Egy könyv, amellyel átélhetjük az Újpesti Dózsa egyik legfontosabb mérkőzésének izgalmait

2019. június. 11., 16:38   |    

Egy könyv, amellyel átélhetjük az Újpesti Dózsa egyik legfontosabb mérkőzésének izgalmait

Ötven évvel ezelőtt az Újpesti Dózsa legendás csapata a Newcastle Uniteddel mérte össze erejét a Vásárvárosok Kupájának döntőjében. A jubileumra készült könyv a résztvevőkkel való beszélgetések és korabeli anyagok, újságcikkek segítségével elevenítik fel az 1968/69-es VVK-szezont.

Gyerekkorom óta a Newcastle United csapatának drukkolok, így sokat tudtam az Újpestről már azelőtt is, hogy Magyarországra jöttem – kezdte Matthew Watson-Broughton, a Döntősök című könyv szerzője.

A jubileumra emlékeztek Újpesten
Az évforduló alkalmából az angol együttes korábbi futballistái is Magyarországra látogattak. A két döntős csapat egykori labdarúgóit színes műsor mellett köszöntötte az újpesti klub, majd a két csapat legendái elevenítették fel a döntővel kapcsolatos emlékeiket csütörtök este. 

Az angol újságíró egyetemista kora óta Budapesten él. Könyvének a két klub 1969-es összecsapásának 50. évfordulója adott apropót. A Vásárvárosok Kupája-döntőben az angolok előbb 3–0-ra győztek hazai pályán; a visszavágó szünetében az Újpesti Dózsa már 2–0-ra vezetett és csak egy találat hiányzott az egyenlítéshez, ám a második félidőben hármat lőttek a vendégek Budapesten, így a második mérkőzés 3–2-vel ért véget és a Newscastle játékosai ünnepelhették történelmük egyetlen jelentős, nemzetközi trófeáját. 

A könyv érdekessége, hogy a résztvevők szemszögéből mutatja be két csapat útját a döntőig és a párharcot. A szerző a Newcaste United minden ellenfeléhez ellátogatott, hogy minél pontosabb és izgalmasabb információkat szerezzen kedvencei meneteléséről a VVK-győzelem felé. 

A könyv az angolok évzáró vacsorájával kezdődik, ahol a játékosok elevenítik fel az elmúlt szezon történéseit. Ahogy a későbbi történetekhez, ide is tartoznak korabeli anyagok – például a vacsora étlapjának fotója. 

A szerző, Matthew Watson-Broughton hosszú ideig kutatta a két döntős csapat szezonjáról fellelhető információkat. Rengeteget utazott és többek között az újpesti legendával, Göröcs Jánossal is interjúzott. 

Ezzel párhuzamosan elevenednek meg az újpesti emlékek és a szurkolói bár látogatói is szerepet kapnak az angol és magyar kiadású műben. A magyar változatban nagyobb terjedelemben van szó a budapesti csapat szezonja, mint az angol változatban. 

Úgy éreztem, nem csak a magyaroknak kell írni az Újpesti Dózsáról, hanem a külföldieknek is. Botrányosnak tartom, hogy milyen keveset tudnak Benéről, Fazekasról, Göröcsről és a döntős csapat többi tagjáról, akiknek bármelyik európai top klubban helyük lett volna. Ezt erősítette benne az is, amilyen lelkesedéssel az ellenfelek beszéltek az Újpestről, amikor megkérdeztem őket a csapatról

– mondta a szerző az mlsz.hu-nak.

A könyvben megszólalnak egykori játékosok, edzők, családtagok, szurkolók is. A fantázia keveredik a valósággal, amikor a labdarúgók és a szurkolók összejöveteleiről szól a történet, de a futballal kapcsolatos minden adat pontos és hiteles. 

A Döntősök című könyv már Magyarországon is elérhető. 

Nyitóképünkön Matthew Watson-Broughton Jósé Carlos portugál labdarúgóval szerepel, aki az 1968/69-es Sporting Clube de Portugal csapatkapitánya volt, és 1966-ban vb-bronzérmet nyert hazája válogatottjával. 


A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS