Elemzés: kiemelkedő befejezője és előkészítője is van az éllovasnak

2023. november. 10., 13:07   |    

Elemzés: kiemelkedő befejezője és előkészítője is van az éllovasnak

Az OTP Bank Liga 12. fordulója után készített elemzésünkben az élvonalban kiemelkedő teljesítményt nyújtó játékosok teljesítményét vizsgáltuk meg több szempontból.

Gólok tekintetében Varga Barnabás (Ferencváros) volt eddig a legeredményesebb, aki 8 találatot szerzett az eddigi fordulók során. Őt követi 6 góllal 4 játékos: Stefan Drazic (Mezőkövesd), Kenan Kodro (Fehérvár), Windecker József (Paks) és Antonio Mance (ZTE). A legmagasabb várható gól értékkel Varga Barnabás rendelkezik (7,37), míg a legjobban Windecker József teljesítette felül a várható góljainak számát (+1.26), akinek a hatékonyságát jól példázza, hogy a 9 kaput eltaláló lövéséből csupán 3 esetben nem lett gól. A legtöbbször Antonio Mance vette célba az ellenfél kapuját (40) és az ő nevéhez fűződik a legtöbb kaput eltaláló lövés is (19).



Gólpasszok terén Mohamed Abu Fani (Ferencváros) emelkedik ki a mezőnyből 9 gólpasszal. A listavezető középpályása gólpasszai száma mellett kiemelkedik sokoldalúságával is, mivel mindkét oldali szögletből, a büntetőterületen belülről és kívülről is gólhoz tudta segíteni csapatát. Érdemes kiemelni még Miakel Soisalót (Puskás Akadémia), aki két gólpasszát is a saját térfeléről indította. Mezei Szabolcs (Paks) mind a 4 gólpasszát jobboldali szögletből szerezte, külön érdekesség, hogy ebből 3-mat egy meccsen sikerült összehoznia.



Az alábbi ábrán láthatjuk a kialakított helyzetek és a lövések kapcsolatát. Az ábra jobb oldalán találjuk a kreatív játékosokat, akik a legtöbb helyzetet alakítják ki, míg az ábra felső részén azok a játékosok helyezkednek el, akik a legtöbb lövéssel rendelkeznek. Az előbbi csoportban kiemelkedik Rudi Pozeg Vancas (DVTK), aki a legtöbb kialakított helyzettel segítette csapatát, míg az utóbbiban Antonio Mance.

Az ábra jobb felső sarkához közel lévő játékosok nagy erénye, hogy nem csupán a helyzetek kialakításában, hanem az ellenfél kapujának közvetlen veszélyeztetésében is kiemelkednek. Ide sorolható Abu Fani, Tajti Mátyás (Újpest), Bognár István (MTK) és Horváth Krisztofer (KTE).
 
A legtöbb megkísérelt progresszív passz Kalmár Zsolt nevéhez fűződik, azonban a legtöbb pontos progresszív passzal Szatmári Csaba büszkélkedhet, aki kimagasló pontossággal hajtja végre ezeket a passzokat, mivel 116 kísérletből csupán 15 volt sikertelen, ami 87% feletti pontosságot jelent.



A hat legtöbb progresszív passzkísérlettel rendelkező játékos passztérképét vizsgálva megállapíthatjuk, hogy Kalmár Zsolt (Fehérvár) és Tajti Mátyás (Újpest) a pálya szinte teljes szélességében aktív, míg Cebrails Makreckis (Ferencváros) szinte kizárólag a jobb oldalon, Szabó János (Paks) pedig leginkább a bal oldalon kísérelte meg progresszív passzait. Szalai Gábor (Kecskemét) és Dzsudzsák Balázs (DVSC) esetében is megfigyelhető, hogy az egyik oldalon dominánsabbak, azonban kisebb mértékben, mint az előbb említett páros.

Az alábbi ábrán megfigyelhető a cselek számának és a sikeres cselek arányának kapcsolata. Átlagosan 49% a mezőnybeli cselezésének hatékonysága, tehát jellemzően minden második csel sikeres. A legtöbb cselt Horváth Krisztofer (Kecskemét), Schön Szabolcs (Fehérvár) és Lamin Colley (Puskás Akadémia) kísérelte meg.



A legtöbb labdaszerzés Kinyik Ákos (Paks) nevéhez fűződik, aki 125-ször szerezte meg az ellenféltől a labdát. Rajta kívül Papp Kristóf (Paks) ért el legalább 100 labdaszerzést (103), azonban a dobogó harmadik fokán található Vágó Levente (KTE) is közel jár ehhez a bűvös számhoz 99 labdaszerzéssel.



Az alábbi ábrán a fejpárbajok számának és hatékonyságuk arányának kapcsolatát láthatjuk. A mezőny hatékonyságának átlagához a 46%. A legtöbb fejpárbajt Peter Ambrose (Újpest) vívta, aki a 91 megvívott párbaj során valamivel több, mint az esetek felében sikerült felülkerekednie az ellenfelén (51%). A második legtöbb fejpárbajt Windecker József vívta, a harmadik legtöbbet pedig Tóth Barna (KTE), aki a maga 56%-os sikerességével, mindhármukat felülmúlta, ezen a téren.


A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Tatai József bízik a Veszprém újabb Magyar Kupa-sikerében
Bajnokságok / Kupák
Nagy hajrába kezdett a ZTE, Könyves-rekord 35 évesen
Bajnokságok / Kupák
Idegenbeli sikerek a futsal NB I-ben, izgalmas lesz a rájátszás vége Frissült

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS