Elhunyt Alfredo di Stefano

2014. július. 08., 10:12   |    

Elhunyt Alfredo di Stefano

88 éves korában elhunyt Alfredo Di Stéfano, Puskás Ferenc egykori csatártársa, a Real Madrid történetének egyik legismertebb és legsikeresebb futballistája.

1926. július 4-én született Buenos Airesben, a River Plate-ben mutatkozott be 1944-ben. Jobbszélsőként kezdte, de később középcsatár lett belőle, és ezen a poszton lett a világ egyik legjobb játékosa. Később a kolumbiai Millonarios csapatához szerződött, amellyel 1952-ben, a Real Madrid fennállásának 50. évfordulója alkalmából rendezett tornáján játszott. Itt figyelt fel rá a madridi klub, ugyanakkor a Barcelona is szerette volna soraiban látni. Egy sportdöntőbíróság ítélete alapján a két klubnak osztoznia kellett volna a futballistán, végül azonban a katalánok elálltak ettől.

Játékos-pályafutásának legsikeresebb korszakát 1953 és 1964 között élte, amikor a Real Madrid színeiben 510 mérkőzésen 418 gólt szerzett, hétszeres bajnok, ötszörös BEK-győztes, ötszörös gólkirály lett. Puskás Ferenccel éveken át a futballvilág egyik legveszélyesebb csatárkettősét alkották. A spanyol válogatottban 31 meccsen 23-szor volt eredményes.

Pályafutását az Espanyolban fejezte be (1964-1966). Edzőként dolgozott többek között a Boca Juniors, a River Plate, a Valencia és a Real Madrid együtteseinél, a két argentin klub mellett bajnoki címet (1970-71) és KEK-et nyert a valenciaiakkal (1979-80), a Realt viszont csak két bajnoki ezüstig, Király-kupa- és KEK-döntőig vezette.

Alfredo Di Stéfanót a totális futball egyik első képviselőjeként emlegették, ugyanis a támadásból és védekezésből egyformán rendkívül hatékonyan vette ki a részét. Pelé, a brazilok háromszoros világbajnoka szerint ő volt minden idők legjobb játékosa.

Az argentin születésű, kétszeres aranylabdás csatár egy nappal 88. születésnapját követően szombaton került egy madridi kórházba, miután szívinfarktust kapott, s az orvosok nem tudták megmenteni az életét.

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Rangadót nyert, az élvonal kapujában a Nyíregyháza
Bajnokságok / Kupák
Eldőlhet a kiesés a Simple Női Ligában
Bajnokságok / Kupák
Az Újpest ellen a leggólerősebb a Kisvárda, gödörben a Paks

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS