Elhunyt Johan Cruyff

2016. március. 24., 15:30   |    

Elhunyt Johan Cruyff

Minden idő egyik legjobb futballistája, aki edzőként is a futballtörténelem legnagyobbjai közé tartozott, 68 évesen, tüdőrákban hunyt el. Johan Cruyff annak idején, 19 évesen a magyar válogatott ellen mutatkozott be a válogatottban, és magyar csapattársa is volt.

Johan Cruyff az Ajaxban vált ismert labdarúgóvá, 1964 és 1973 között futballozott a legendás amszterdami csapatban, ez idő alatt három Bajnokcsapatok Európa-kupáját, hat holland bajnoki címet, négy Holland Kupát, három Európai Szuperkupát és egy Interkontinentális Kupát nyert a csapattal, 1971-ben kapta meg első ízben az Aranylabdát. 1973-tól a Barcelona színeiben futballozott, 1973-ban és 1974-ben is Aranylabdával ismerték el zsenialitását. A katalánoknál 1974-ben bajnok, 1978-ban spanyol kupagyőztes lett.

A Barcából az Egyesült Államokban szerződött, majd a spanyol Levante érintésével visszaigazolt az Ajaxhoz, ahol két bajnoki címet és egy Holland Kupa-győzelmet szerzett. Pályafutását a Feyenoordban fejezte be, stílszerűen bajnoki címmel és holland kupadiadallal.

A holland válogatottban 1966-ban mutatkozott be, éppen a magyarok ellen, Rotterdamban. A hollandok a mérkőzésén már 2-0-ra vezettek, a második góljukat az akkor számunkra még teljesen ismeretlen, 19 éves Johan Cruyff szerezte. A hajrában egyenlítettünk, így a találkozó 2-2-es döntetlennel zárult. A budapesti visszavágón már nem játszott, miután a csehszlovákok elleni kiállítását szankcionálva a szövetség egy évre eltiltotta a válogatottságtól.

Ami Cruyff további magyar kapcsolatát illeti: a Vasas és a Barcelona 1975-ös UEFA-kupa-párharcában a holland támadó két gólpasszal járult hozzá a katalánok összesítésben 4-1-es továbbjutásához. A világválogatottban többször is játszott magyar játékos oldalán, 1972-ben, a jugoszlávok ellen Cruyff és Albert együtt rohamozták az ellenfél kapuját, míg a csapat védelmében Mészöly Kálmán játszott. 1972-ben egy Európa-Dél-Amerika gálamérkőzésen Bene Ferenc éppen Cruyff helyére állt be a szünetben, Albert Flórián azon a találkozón is pályára lépett. A holland világsztárnak volt egy magyar klubtársa is rövid ideig, 1979-ben együtt futballozott Kottán Györggyel a Los Angeles Aztecs együttesében, a magyar futballista segédedzőként is tevékenykedett az együttesnél.

- A hetvenes évek végén az amerikaiak nagy erőfeszítéseket tettek, hogy fejlesszék a labdarúgásukat, így került egy holland kontingens Los Angelesbe, Rinus Michels vezetőedző több honfitársát, így Johan Cruyffot is a csapathoz csábította - elevenítette fel emlékeit a közös Los Angeles-i évről Kottán György. - Cruyff pályafutása akkor már a végéhez közeledett, de a pályán továbbra is könnyű lábú, gyors támadó volt, szinte lehetetlen volt elvenni tőle a labdát. Éppen mögötte játszottam, a középpálya bal oldalán, így közelről is megtapasztalhattam, miért tartották a hetvenes években a világ egyik legjobb játékosának. Közvetlen, szimpatikus ember volt, a csapat nagy dumása. Szeretett szerepelni, de akkor még semmi jel nem utalt arra, hogy valaha edző lesz belőle, aki óriási sikereket ér el csapataival. Viszont már akkor is rengeteget dohányzott, az öltözőben többször is rágyújtott, gyakran még a mérkőzések szünetében is elbújt az edző elől, és már vette is elő füstszűrő nélküli cigarettáját.

Cruyff a holland válogatottban 1966 és 1978 között 48 mérkőzésen 33 gólt szerzett. 1974-ben világbajnoki ezüstöt, 1976-ban Európa-bajnoki bronzot szerzett a csapattal. Edzői pályafutása során az Ajaxszal két Holland Kupát és egy Kupagyőztesek Európa-kupáját nyert, majd a Barcelonával négy spanyol bajnoki címet szerzett, 1992-ben pedig elhódította a Bajnokcsapatok Európa-kupáját.

Cruyff tavaly októberben tudta meg, hogy tüdőrák támadta meg szervezetét, kevesebb mint fél év küzdelem után a kór legyőzte a szervezetét. Halálával az egyetemes futballtörténelem egyik legnagyobb alakját veszítette el a sportág.

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Az Újpest ellen a leggólerősebb a Kisvárda, gödörben a Paks
Bajnokságok / Kupák
Kikapott Budafokon az ETO, növelte előnyét a Nyíregyháza
Bajnokságok / Kupák
Paksi győzelmével ezüstközelbe került a Fehérvár

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS