Elnökségi támogatás a fiatalításhoz

2016. augusztus. 30., 19:35   |    

Elnökségi támogatás a fiatalításhoz

Kedden ülésezett az MLSZ elnöksége, és meghallgatta Bernd Storck beszámolóját az Eb-felkészülésről, és a vb-selejtezők feladatairól. Közeleg a tömegsport hete: előtérben a Grassroots-élményfutball. A női válogatottnál is szükséges a klubokkal való szorosabb szakmai együttműködés.

Bernd Storck szövetségi kapitány beszámolt az elvégzett munkájáról: ismertette a nyári, franciaországi Európa-bajnokság felkészülési programját, illetve a torna alatti szereplés részleteit. Leszögezte: a célok elérésében kulcsjelentősége volt az Eb-t megelőző bajnoki halasztásnak, illetve hogy a klubok együttműködésének köszönhetően a különböző állapotban, különböző időpontokban érkező játékosai hosszabb időt tölthettek együtt a torna előtt, melyre 44 év után jutott ki a magyar együttes.

A fizikai felkészítés kulcskérdés

A két májusi, ausztriai edzőtáborozás, a stáb markáns megerősítése, illetve a hosszabb dél-franciaországi felkészülés lehetőséget biztosított arra, hogy a fizikai mérések után mindenki személyre szabott, egyéni edzésterv alapján kapja meg a szükséges terhelést. Ugyanakkor arra is maradt idő, hogy taktikai elemekkel, a labdatartás és a támadásépítés különböző variációival is gazdagodjon a csapat repertoárja. Ennek köszönhető, hogy az Európa-bajnokság mérkőzésein a csapat jelentősen előre tudott lépni, és játékát már nem a képességbeli különbségeket eltüntető „célfutball”, hanem esetenként a domináns csapatjáték jellemezte. Mindeközben a szakmai igazgatói feladatokat is ellátó Bernd Storck azon stratégiai feladatának is eleget tett, hogy fokozatosan beépítse a keretbe a fiatal magyar tehetségeket, akikre már a most induló vb-selejtezőkön is számíthat, hosszú távon pedig a csapat gerincét adhatják.

Mind a mutatott a játékstílus, mind az a tény, hogy a magyar válogatott veretlenül, csoportgyőztesként jutott az Eb legjobb 16 csapata közé, kivívta az egész ország és az MLSZ elnökségének elismerését.

Ami a jövőt illeti: a Csányi Sándor vezette testület feltett szándéka a válogatott hasonló, intenzív felkészítése. Ennek érdekében az MLSZ tovább erősítené azt a törekvését, mely szerint azok a játékosok, akik elősegíthetik a magyar futball és a válogatott fejlődését, lehetőséget kapjanak klubcsapatukban a bajnoki évad során. Sok helyen egyre több bizalmat kapnak a fiatal tehetségek, ahol pedig nem, ott az esetleges együttműködés híján a válogatott érdekeit az MLSZ a leghatározottabban fogja képviselni.

Az elnökség szintén kimondta, hogy – bár a csapatok felkészítése szuverén szakmai terület – a magyar labdarúgásban is be kell vezetni a Nyugat-Európában már évtizedek óta ismert és alkalmazott diagnosztikai módszereket. Ennek érdekében az MLSZ felhatalmazta a területen már bizonyított, sokéves tapasztalattal rendelkező Bernd Storckot, hogy szakmai igazgatóként folyamatos, kétoldalú egyeztetések segítségével aktívan vegyen részt az akadémiák munkájában mindaddig, amíg a csapatok nemzetközi versenyképessége nem nyer egyértelmű bizonyítást.

Női futball: közös fejlődés szükséges a sikerhez

Beszámolt a női válogatott szövetségi kapitánya, Markó Edina is, aki elmondta, a női válogatott is jelentősen előrelépett az elmúlt időszakban, egy hajszál és némi szerencse választotta el attól az együttest, hogy – talán erőn fölül – megszerezze az Európa-bajnoki selejtező csoportja második helyét, bár a matematikai lehetőség még az utolsó, szeptember 20-i Németország elleni hazai mérkőzés előtt nyitva áll.

A szakember kiemelte, a labdarúgás a taktikai elemek kivételével egyéni sportágként kezelendő, és így kiemelten fontos a gyorsaság, az erőnlét, amelynek javítása csak a klubokkal közösen, megfelelő diagnosztikai és elemző háttérrel képzelhető el. A válogatottban bevezetett konkrét módszerekre, mint például a táplálkozás reformjára, a klubcsapatoknál is egyre nyitottabbak.

Előnyben a bérletesek

A szövetség vezetése örömtelinek ítéli, hogy az Európa-bajnoki szereplés hatására még tovább fokozódott az érdeklődés a labdarúgó-válogatott mérkőzései iránt. A helyszíneken már az Eb előtt is rendszeresek voltak a teltházas mérkőzések, a televízióban pedig folyamatosan nézettségi rekordokat döntöttek a csapat mérkőzései, s most érezhető a csapat iránti még nagyobb és szélesebb körű rajongás. Mivel a szurkolók is jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy a nemzeti csapat kihozza magából a legtöbbet a mögöttünk álló kontinensviadalon, az elnökség döntésének értelmében nem emelkedhet a belépőjegyek ára, sőt, a kedvezményrendszer bevezetésével csökkennek a szurkolók anyagi terhei. Ettől a döntéstől, és az általános hangulattól többek között azt várja a szövetség, hogy teljesen eltűnnek a néhány évvel ezelőtt még előforduló atrocitások, amelyek szankciójaképp a magyar szövetség felfüggesztett, zárt kapus büntetést kapott az UEFA-tól a 2018-ban kezdődő újabb Eb-selejtezőkre.

A válogatott a Groupama Arénában fogadja ellenfeleit a vb-selejtezők során, az MLSZ Szurkolói Klub tagjai pedig abban az előnyben részesülnek majd, hogy 15 százalék kedvezménnyel válthatják meg belépőiket az egyes budapesti válogatott találkozókra. Azok pedig, akik bérletet vásárolnak, szintén 15 százalék illetve, klubtagként további 15 százalék kedvezményt kapnak.

A tömegsport népszerűsítése, vagyis az UEFA Grassroots-programja kerül hamarosan a szövetségi munka középpontjába, hiszen szeptember 10-17. között rendezik Európában, az UEFA 55 tagországában a nemzetközi Grassroots-hetet, amely Magyarországon is arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy a futball legnagyobb ereje a tömegsportban rejlik – noha a professzionális futball nagyobb figyelmet kap. Magyarországon mintegy 200 ezer ember futballozik „Grassroots-szinten”.

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Rangadót nyert, az élvonal kapujában a Nyíregyháza
Bajnokságok / Kupák
Eldőlhet a kiesés a Simple Női Ligában
Bajnokságok / Kupák
Az Újpest ellen a leggólerősebb a Kisvárda, gödörben a Paks

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS