Eltűnő spray a máltai U17-es Eb-n

2014. január. 27., 14:19   |    

Eltűnő spray a máltai U17-es Eb-n

Újítást tesztel az UEFA: az U17-es kontinensviadalon debütál az eltűnő spray.

Az UEFA végrehajtó bizottsága kísérleti jelleggel engedélyezte a májusban Máltán rendezendő U17-es Eb játékvezetői számára az eltűnő spray használatát. Az argentin találmány célja, hogy segítse a játékvezetőket a szabadrúgások alkalmával a sorfal pontos helyének kijelölésében, illetve az előírt távolság betartatásában. A flakonból érkező hab füvön és földön egyaránt használható, nem mérgező, szintetikus anyag.

A spray-vel a játékvezető megjelöli azt a vonalat, ahol a védők sorfala helyezkedhet egy szabadrúgás elvégzése előtt. A játékvezető kiméri az előírt 9,15 méteres távolságot a letett labdától, és a játéktérre fújt spray-vel felfesti az eltűnő fehér vonalat, ami a védőfal helyes pozícióját jelöli. A vonal körülbelül egy perc múltán eltűnik. A majdani kísérlet eredményétől függ, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség egyéb rendezvényein is bevezetik-e az eltűnő spray-t.

A FIFA szabályalkotó testülete az angliai Surrey-ben tartott 126. ülésén, 2012. március 5-én fogadta el a jelölő használatát, és engedélyezte a nemzetközi szövetségek számára az igény szerinti felhasználást. A tavalyi, törökországi U20-as világbajnokságon már tesztelték az újítást, ahol Kassai Viktor, Erős Gábor és Albert István képviselték Magyarországot.

A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS