'Emberemlékezet óta nem produkált ilyen félidőt magyar kupacsapat'

2012. október. 05., 18:31   |    

'Emberemlékezet óta nem produkált ilyen félidőt magyar kupacsapat'

A Videoton csütörtöki kupasikere Hajdú B. Istvánt is meglepte.

'Nem emlékszem arra, hogy egy Európában is magasan jegyzett, portugál, argentin, holland, orosz válogatottal is felálló élcsapat ellen mikor szerzett egy magyar kupacsapat egy félidő alatt három gólt' – lelkesedett Hajdu B. István sportkommentátor a Videoton csütörtök esti győzelme után. Vele beszélgettünk.

– Minek tulajdonítható a székesfehérváriak háromgólos sikere?
Megítélésem szerint annak, hogy a Videoton azt játszotta, amit tud, s az ahhoz passzoló taktikát nagyon pontosan végre tudta hajtani. Ez a magyar csapatok eddigi legnagyobb különbségű sikere az Európa Liga főtábláján, s ezt egyáltalán nem kell külön magyarázni. „Csak” örülni neki. Nem hinném, hogy – említve egy külföldi példát – a BATE Boriszov játékosainak most magyarázkodnia kellene amiatt,. hogy a Bayernnek is volt helyzete, megjegyzem több, mint a Sportingnak, s hogy a müncheniek balszerencséje is segítette a fehéroroszokat.

– Az előjelek nem ígértek ilyen fölényes sikert. Sőt, talán még győzelmet sem.
A két csapat valós tudását nézve nyilván nem reális a háromgólos különbség, mint ahogy nem volt reális szeptemberben a Genk javára sem a háromgólos különbség a Videoton ellen. Ugyanakkor hiba lenne a kákán is csomót keresni, arról beszélni, hogy miért volt jobb az első félidei játék a másodiknál. Egy mérkőzés 90 percig tart általában, s a Videoton az első félidőben szerzett háromgólos előny birtokában nagyon tudatosan, okosan játszott a második játékrészben. A Sportingnak még igazi helyzete sem akadt. Jó, azt mondom, a szépítésre talán lett volna esélye, az egyenlítésre semmiképpen. A Videoton Genkben négy helyzetből egyet sem lőtt be, itt háromból egyet sem hagyott ki. Micsoda különbség!

– A Videoton játszott jól, vagy a Sporting pocsékul?
A Videoton az első félidőben kiváló teljesítményt nyújtott, a második gólt külön is kiemelném, pazar akció végén fejelte Oliviera. S nyilván nem volt csúcsformában a portugálok védelme, nem hiszem, hogy Khalid Boulahrouz, aki 2010-ben világbajnoki ezüstérmet nyert a holland válogatottal, pályafutása során sokszor adta ilyen rosszul haza a labdát. Ugyanakkor még ennél a gólnál is érdemes megjegyezni, hogy Nemanja Nikolics milyen kiválóan lőtte el a labdát a kapu bal oldalába. A Sporting rosszul játszott, de szeretném kiemelni, hogy milyen futballistái vannak, hogy milyen erőkből álló csapatot vert meg a Videoton. Tavasszal a Sporting elődöntőt játszott az Európa Ligában, s csak a Schalkét és előtte a Manchester Unitedet is búcsúztató Athletic Bilbao ellen esett ki. Rui Patricio a portugálok első számú kapusa volt a legutóbbi Európa-bajnokságon, Boulahrouzt már említettem, Marat Izmajlov orosz válogatott, Marcos Rojo játszott az argentinok legutóbbi két vb-selejtezőjén Messiék között, Jeffrén Bajnokok Ligája-győztes volt a Barcelonával még tavaly, Danijel Pranjic két, elveszített döntővel zárt BL-sorozatban játszott a Bayern Münchenben a legutóbbi három évben, Gelson Fernandes amellett, hogy negyvenszeres svájci válogatott, az angol, a francia és az olasz élvonalban is futballozott korábban.

– Miért szerepel a Videoton sokkal jobban – a Genk elleni találkozót nem számítva – az Európa Ligában, mint a magyar bajnokságban?
- Az a stílus, amelyet láttunk csütörtök este, illetve amelyik eredményeket hozott a Videotonnak, elsősorban a nemzetközi porondon hatásos. Támadó, a labdát többet birtokló csapatok ellen. Szinte egyetlen olyan mérkőzése sem akadt az Európa Ligában a Videotonnak, amelyen az ellenfél átengedte volna a területet, s beállt bekkelni. A magyar NB I-ben mást kell játszani. Ott nyilván többet védekeznek az ellenfelek, s kevesebb energiát fordítanak a támadásokra.

– Mit ígér a folytatás?
- Könnyű meccseket semmiképpen. Ugyanakkor a Videoton, érzésem szerint, eljutott arra a szintre, hogy sehol sem kell súlyos vereségtől tartania. Azt nem merném mondani, hogy most majd jön a Basel, s a Videoton jól megveri. De hasonló játékkal a svájciakat is meg lehet fogni. Meggyőződésem, hogy a Sporting sem marad nyeretlen a csoportban, sőt, még az is lehet, hogy innentől nyerni kezd. S akkor értékelődik csak fel igazán a székesfehérvári 3-0.


A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Tatai József bízik a Veszprém újabb Magyar Kupa-sikerében
Bajnokságok / Kupák
Nagy hajrába kezdett a ZTE, Könyves-rekord 35 évesen

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS