Erősödő Jet-Sol Liga, nagy tervek a csapatoknál

2019. augusztus. 17., 12:52   |    

Erősödő Jet-Sol Liga, nagy tervek a csapatoknál

A játékosok és edzők beszéltek a női élvonalbeli bajnokságról, az ellenfelekről és a felkészülésről. A vb-t megjárt Marlo Sweatman alig várta, hogy visszatérjen. Vágó Fanny boldog, hogy újra Magyarországon futballozhat. A Kelen már az első évében meghatározó klub szeretne lenni az NB I-ben.

Nagyon jó érzés, hogy itthon játszhatok. Nagyon szép emlékeim vannak, az MTK-val sorozatban nyertük a bajnokságokat. Jó szívvel gondolok vissza a magyarországi évekre. Már nagyon vágytam haza és hogy a családom a közelemben lehet, rengeteget számít nekem – kezdte Vágó Fanny, aki a nyáron igazolt az FTC-Telekomhoz a Sankt Pölten csapatától.

A válogatott támadója az Ausztriában megkezdett edzői karrierjét is folytatja a magyar címvédőnél, az U19-es csapat vezetőedzőjének nevezték ki a zöld-fehéreknél.

Jó úton haladok a terveim megvalósítása felé, szeretném majd megszerezni a pro licencet. Olyan szakmai stáb vesz itt körül, ahol mindenkitől van mit tanulni. Nagyon örülök, hogy megkaptam a bizalmat.

Vágó Fanny szerint technikailag jó színvonalat képviselnek a magyar klubcsapatok, kreatív a játék a Jet-Sol Ligában. Agresszivitásban viszont vannak még hiányosságok.

Kreativitásban előrébb tart a Jet-Sol Liga az osztrák bajnokságnál, de picit hiányolom a határozottságot az egy az egy elleni szituációknál.

Hasonlóan vélekedett a csatár válogatott csapattársa, Rácz Zsófia is, aki tavaly ilyenkor tért haza légiós évei után. A Haladás-Viktória játékosa szeretne dobogós helyen végezni a ligában és kupadöntőt játszani csapatával. Az előző kiírásban a negyedik helyen végzett a szombathelyi alakulat.

Rácz Zsófia túl a 100. válogatottságon igazi vezéregyéniség klubjában. A győri származású játékos Németországban, majd a holland PSV Eindhovennél is szerzett tapasztalatot. 

A felkészülés alatt több nemzetközi mérkőzést is játszottunk, legyőztük a szlovák és a szlovén bajnokot is. Egyedül a BL-re készülő Hajduk Split ellen szenvedtünk vereséget. Ezeken a találkozókon éreztük, hogy a fizikálisan, a párharcokban és a játék ritmusát tekintve kell még javulnunk. Taktikailag viszont sokat fejlődött a magyar bajnokság az elmúlt időszakban.

A Szent Mihály világbajnokságot megjárt jamaicai középpályása is jól érzi magát a magyar bajnokságban.

– A világbajnokságon megtanultam, hogy élvezni kell a pillanatot és a sportot, a játékot. Futballistaként gyakran csak a győzelemre fókuszálunk és néha megfeledkezünk a játék öröméről. Franciaországban sokszor rám tört az érzés, hogy igen, elértem az álmomat és végiggondoltam, hogyan jutottam el idáig. Ezután szeretnék segíteni a fiatal női labdarúgóknak elérni, amit kitűztek maguk elé – nyilatkozta Marlo Sweatman az mlsz.hu-nak, aki azt is elmondta, a világbajnokság után izgatottan várta, hogy visszatérhessen Magyarországra és kezdődjön a szezon.

– A Jet-Sol Liga gyorsan fejlődik. Szeretem a csapatomat, a lányok nagyon kedvesek és mindig segítenek, hogy otthon érezzem magam. Az edző és a szakmai stáb is így tesz, úgy érzem, megbecsülnek. Nagyon boldog vagyok itt!

Marlo Sweatman a vb után az új, szegedi létesítményben, a Szent Gellért Fórumon fog futballozni az új idényben. Fotó: fifa.com

Az MTK-nak tavaly komoly esélye volt a címvédésre, hiszen a bajnoki döntőig menetelt. Az utolsó állomáson aztán a Ferencváros felülmúlta a kék-fehéreket. A csapatot erősíti a válogatott hálóőre, Szőcs Réka, akit gyakran emlegetnek a bajnokság legjobb kapusaként:

Jólesik az elismerés, motivál, hogy mindig a lehető legtöbbet hozzam ki magamból, ezzel segítve a csapatot – fogalmazott. – Úgy gondolom, hogy a tavalyi szezonban nem érdemeltünk aranyat, nem úgy jöttek ki a dolgok, ahogy terveztük és nem is ment úgy a játék a csapatnak, ahogy azt a képességek alapján elvárható lett volna. Ezért kifejezetten szeretnénk visszavágni és megmutatni, hogy ennél sokkal több van bennünk. Sikerült támadókat igazolnunk a szezonra, akik minden bizonnyal segítségünkre lesznek az idényben.

A kapus arról is beszélt, több remek támadójátékos is van a bajnokságban, nem is tud kiemelni egy csatárt, akivel nagyon nem szívesen áll szemben. Szerinte, ha a csapatvédekezésük rendben lesz, nem akad sok félni valójuk.

A Jet-Sol Liga egyre nagyobb népszerűségével párhuzamosan a tévében is egyre többször láthatók élőben a bajnoki fordulók és a heti összefoglaló magazinműsor is sok érdekességgel szolgál a női csapatokról az M4 Sporton.

Meglehetősen sok visszajelzést kapok az ilyen mérkőzések után, amik egy plusz löketet adnak a következő tévés meccsek előtt, hogy a maximumot próbáljam nyújtani.

A DVTK-nál hasonló a helyzet, mint az MTK-nál: a miskolciak az utolsó fordulókban kis híján beelőzték riválisukat, végül a harmadik helyért játszhattak a Haladás-Viktóriával és meg is nyerték a párharcot. Bár a döntő nem jött össze, valamiben mégis ők voltak a legjobbak: A csapat támadója, Biljana Bradics 25 találattal lett gólkirálynő.

A szerb támadó 2018-ban csatlakozott a DVTK-hoz és az egy év alatt 35 találatig jutott (a Jet-Sol Ligában 23 mérkőzésen 25, a Magyar Kupában 4 meccsen 10 gól a mérlege). Fotó: dvtk.eu

Idén is szeretném ezt elérni, és jó lenne több gólt lőni, mint tavaly – osztotta meg terveit a játékos, aki nagyon szeret a DVTK szurkolók előtt futballozni. – Nagyon boldog vagyok, hogy ilyen fanatikus szurkolóink vannak. A DVTK Stadionban játszani óriási élmény és nekik hála nagyobb önbizalommal futballozunk. Ilyenkor még inkább mindent megteszünk azért, hogy a drukkerek jól érezzék magukat és lehetőleg megnyerjük a mérkőzést. Egyet nagyon jól tudunk, ha nem győzünk, de mindent kiadtunk magunkból, akkor is megköszönik a küzdelmet, ami nagyon jó érzés. Amikor pedig nyerünk és együtt ünneplünk, az nagyon sok pluszt ad egy női labdarúgónak a folytatáshoz.

A szerb válogatott Biljana Bradics jól érzi magát a DVTK-nál és úgy látja, a Jet-Sol Liga is folyamatosan erősödik, mivel egyre több jó játékos szerepel a bajnokságban.

A miskolciak első ellenfele, az Astra-HFC nagyon fiatal, energikus csapattal vág neki a bajnokságnak a kapus Farkas Katalin Kitti szerint. A tavalyi ötödik helyezett csapatra már rögtön az első fordulóban nehéz mérkőzés vár, de a hálóőr szerint minden meccsen a topon kell lenni, hiszen erős ellenfelekkel kell majd szembenézniük.

Teljes erőbedobással vágunk neki a bajnokságnak, és ha hétközben keményen dolgozunk, hétvégén látszódni fog az eredménye. Minden csapat életében vannak hullámvölgyek, ezeket úgy kell elcsípnünk, hogy mi jöjjünk ki belőlük pozitívan. Az erős középmezőnyt céloztuk meg, de jó lenne a felsőházhoz tartozni.

A 25 éves Farkas Katalin Kitti 2017 óta őrzi az Astra hálóját. Fotó: zsolnoifocifenykepek

A kapus a Jet-Sol Ligában sok támadó jellegű csapattal találkozik, ide sorolja a DVTK-t és a Viktória-Haladást is az FTC és az MTK mellett.

A közvetlenül az Astra mögött végző ETO FC Győr idén előzni szeretne, az új edzővel, Kulcsár Zsolttal akár az első négy közé kerülést is megcéloznák.

– A jövő csapata, ami épül most nálunk nagyon sok fiatallal a keretben. Pozitív meglepetéseket hoz számomra a közös munka, a lányok nagyon lelkesek és motiváltak. És sokkal magasabb a fájdalomküszöbük mint sok fiúnak – jegyezte meg a frissen kinevezett mester, aki 23 éve dolgozik edzőként és 2002 óta tartozik az ETO kötelébe. – A játékosaim maximálisan odatették magukat a felkészülés alatt, az edzéseken is próbálták megvalósítani, amiket kértem. Mindenki keményen dolgozik, mivel be akarnak kerülni a csapatba.

A Kelen SC történetében először van NB I-es csapata a klubnak, ez a női „zöld” együttes, amelyet Könczey Zsolt vezetőedző irányít.

Könczey Zsolt csapata történelmet írt, a Kelen legelső NB I-es együttese lett. A csapat első három hazai találkozóját a pályájuk felújítása miatt vendégségben, a Soroksár létesítményében játsszák majd le. 

A fiatal mester nagy tervekkel vág neki az élvonalnak:

Az ősszel megpróbálunk majd pontokat lopni a többiektől, tavasszal pedig már valamivel rutinosabb csapattal meghatározóbb szerepet akarunk betölteni a bajnokságban. Tudjuk, hogy nagyon nehéz lesz, főleg a szezon eleje, de a lányok profin állnak hozzá és az elnökünk is minden körülményt biztosít a számunkra. Tudjuk, mi a dolgunk és jó úton járunk.


A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Nagy csatában lett Amatőr Kupa-győztes az Unione FC
Bajnokságok / Kupák
MOL Magyar Kupa: A Paksi FC lesz a döntő egyik résztvevője

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS