Európa Liga: bemutatjuk a Videoton ellenfeleit

2012. augusztus. 31., 18:43   |    

Európa Liga: bemutatjuk a Videoton ellenfeleit

Portugál, belga és svájci ellenfeleket kapott a Videoton az Európa Liga főtáblájának sorsolásán. Az mlsz.hu bemutatja a vetélytársakat.

A lisszaboni Sporting CP a 2011–2012-es portugál bajnokság negyedik helyezettje. A mostani idényben nem rajtolt jól a hazai fronton, két forduló után még nyeretlen. Ugyanakkor a dán Horsens kiejtése nem okozott gondot az Európa Ligában. A csapat vezetőedzője Paulo Sousa egykori játékostársa a válogatottban, Ricardo Sá Pinto, aki februárban vette át a csapatot. Játékosai közül egyedül a kapus, Rui Patricio volt tagja a portugál válogatott a nyári Európa-bajnokságon szerepelt keretének. (Az akkor még sportingos João Pereira már a Valencia futballistája.) Ugyancsak részt vett a kontinensbajnoki tornán a keretből a holland Khalid Boulahrouz, a horvát Danijel Pranjić és az orosz Marat Izmajlov is. Játszott már hazája A-válogatottjában a svájci (egyébként a Zöld-foki-szigetekről származó) Gelson Fernandes, az amerikai Oguchi Onyewu (egykori Milan-hátvéd!), a holland Stijn Schaars és Ricky van Wolfswinkel, a spanyol Diego Capel, a brazil Élias és az argentin Emíliano Insúa. Paulo Sousa, a Videoton vezetőedzője az 1993–1994-es szezonban maga is volt a Sporting játékosa. A fehérvári klub éppen a lisszaboni zöld-fehérektől vette kölcsön Renato Netót. A Sporting CP eddigi legnagyobb nemzetközi sikere a KEK megnyerése volt 1964-ben, a döntőben a portugálok az MTK-t győzték le, megismételt mérkőzésen. Az utódok 2005-ben az UEFA-kupa döntőjében játszhattak. A magyar állampolgárságú edzők közül Lelovics Gyula, Szabó József, Jeni Rudolf és Peics Sándor, az erdélyi magyarok közül Possák Vilmos és Bölöni László is dirigálta a Sportingot. Utóbbi fedezte fel a csapat leghíresebb még aktív ex-játékosát, Cristiano Ronaldót.

A KRC Genk a legutóbbi belga bajnokság ötödik helyezettje – de ennél előkelőbb tétel a nacionáléban, hogy 2011 őszén szerepelt a Bajnokok Ligája főtábláján. Tóth Balázs a BL-szereplés előtt tért vissza a Videotonhoz, Tőzsér Dániel a nyáron igazolt a belga csapattól az olasz Genoához, Köteles László ellenben még mindig a genkiek kapusa. A kékek az ötödik forduló után még veretlenek a belga élvonal 2012–2013-as szezonjában, de csak két meccsüket megnyerve a hatodik helyen állnak. A csapat edzője a holland Mario Been, egyebek mellett a Feyenoord korábbi játékosa. A játékosok közül Köteles vetélytársa, Grzegorz Sandomierski tagja volt a nyár elején a lengyel Eb-keretnek. A mezőnyjátékosok közül Jelle Vossen és Thomas Buffel a két 'legnagyobb név', míg a következő két mérkőzésre, a walesiek és a horvátok elleni selejtezőre egyedül a 21 éves Christian Benteke a meghívott. Volt már belga A-válogatott David Hubert is. A Genk együttesében a már említett magyar trió előtt is szerepeltek már magyar válogatott játékosok, így Brockhauser István és Horváth Ferenc.

Az FC Basel is szerepelt a Bajnokok Ligája 2011–2012-es idényének főtábláján, sőt, némi meglepetésre bekerült a tavaszi folytatásra, s ott legyőzte a hazai mérkőzésen a Bayern Münchent. Aztán a visszavágón kapott egy hetest. A nyáron négy fontos játékos is elhagyta a svájci bajnokcsapatot, Granit Xhaka (Mönchengladbach), Xherdan Shaqiri (Bayern München) – kettejükért több mint 20 millió eurót kapott a bázeli klub – és David Abraham (Getafe), visszavonult Benjamin Huggel. (Az ugyancsak elbúcsúzott Massimo Colomba, és egy kis svájci alakulathoz, az FC Aesch-hez igazolt Scott Chipperfield már nem számított alapembernek.) Svájc legjobb alakulatában így is maradtak jó játékosok: Marco Steller és Alexander Frei, a két, egyaránt a harmincas éveiben járó rutinos támadó, a középpályás Fabian Frei és a kapus Yann Sommer. A csapat vezetőedzője a korábban a Bayern Müncehn korosztályos csapatainál is tevékenykedett Heiko Vogel. A Basel nem kezdte jól az idényt, csak harmadik a svájci ligában, s kiesett a Bajnokok Ligája selejtezőjében Vass Ádám csapata, a FCR Cluj ellen.


A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS