Európa-liga: továbbjutott a Fehérvár és a Honvéd, búcsúzott a Puskás Akadémia

2020. augusztus. 27., 21:02   |    

Európa-liga: továbbjutott a Fehérvár és a Honvéd, búcsúzott a Puskás Akadémia
Fotó: molfehervarfc.hu

3-0-s vereséget szenvedett Puskás Akadémia Svédországban, az El első selejtezőkörében, így a hazai csapat, a Hammarby IF jutott tovább. Fehérváron még a hosszabbítás végén is 1-1 volt az állás, így a MOL Fehérvár FC tizenegyesekkel harcolta ki a továbbjutást az ír Bohemian FC ellen. A Honvéd-Inter Turku találkozó sem ért véget a rendes játékidő leteltével, a hosszabbításban viszont egy öngól döntött a Magyar Kupa győztesének javára.

Európa-liga, selejtező, 1. forduló:
Hammarby IF (svéd)–Puskás Akadémia FC 3–0 (2–0)
Stockholm, zárt kapuk mögött, v: Zebec (horvát)
gólszerzők: A. Khalili (14.), Bojanic (32.), Paulinho (84.)
sárga lap: Rodic (89.), illetve Kiss T. (30.), Nagy Zs. (33.), Latifi (48.)

Hammarby: Ousted – Söderström, Fenger, Fällman, Jeahze (Rodic, 80.) – Andersen, Bojanic – A. Khalili (Kacaniklic, 77.), Tankovic (Jóhannsson, 55.), Paulinho – I. Khalili
Puskás Akadémia: Auerbach – Radics, Spandler, Hadzsiev, Nagy Zs. – Kiss T. (Kalmár, 81.), Szolnoki, Latifi (Komáromi, 61.), Deutsch – Plsek, Weslen (Corbu, 69.)

A felcsútiak nem a legideálisabb körülmények között készülhettek a klub első nemzetközi kupamérkőzésére: az előző idény bronzérmesénél koronavírusos eseteket regisztráltak, így az NB I-ben még pályára sem léphetett, a Stockholmba utazó keretből pedig több meghatározó játékos hiányzott.

A Hammarby résztulajdonosa, a világklasszis Zlatan Ibrahimovic személyesen tekintette meg az meccset, amelyen bátor játékkal kezdtek a PAFC fiataljai, erejükből átlövésekre is futotta. Mégis az összeszokottabb svédek szereztek vezetést a 14. percben, majd átvették a kezdeményezést, miközben a vendégek lendülete megtört. Védekezni kényszerült a Puskás Akadémia, a mezőnyfölényhez jutó hazaiak a 32. percben szabadrúgásból növelték az előnyüket, és a szünetig egyértelműen irányítottak.

Története első európai kupamérkőzésén szerepelt a Puskás Akadémia, fiatal játékosokkal a csapatban. Fotó: Puskás Akadémia/Facebook

A második félidő elején ismét fel tudott lépni az ellenfél térfelére a PAFC, de labdához ritkán jutott és a kaput is csak néhány alkalommal veszélyeztette, miközben a hazaiaknak kapufájuk is volt. Csereként újabb fiatalok érkeztek a felcsútiakhoz, akik mezőnyben egyenrangú partnerei voltak a fáradni látszó skandinávoknak, akik megelégedtek a zárt védekezéssel és az eredmény megtartásával. A hajrá a szépítő találatért hajtó vendégeké lehetett volna, de a 84. percben ismét a hazaiak voltak eredményesek.

MOL Fehérvár FC–Bohemian FC 1–1 (1–1, 1–1, 1-1) – tizenegyesekkel: 4–2
Székesfehérvár, zárt kapuk mögött, v: Hrisztofi (ciprusi)
gólszerzők: Nikolics (37., tizenegyesből), illetve Ward (22.)
sárga lap: Nikolics (68.), illetve Lyons (18.), Grant (68.), Finnerty (71.), Buckley (85.)

MOL Fehérvár FC: Kovácsik – Nego, Rus, Stopira, Fiola – Alef (Pátkai 75.), Houri – Bamgboye, Evandro (Nikolov 101.), Petrjak (Géresi 109.) – Nikolics (Hodzic 74.)
Bohemian FC: McGuinness – Lyons, Casey, Cornwall (Finnerty 71.), Breslin – Buckley (Mandroiu 109.), Lunney (Levingston 79.) – Twardek, Ward (Devoy 83.), Grant – Wright

A találkozó elején rögtön magához ragadta a kezdeményezést a MOL Fehérvár FC, amely tíz perc alatt három nagy lehetőséget is kihagyott. A Bohemians elsősorban a védekezéssel volt elfoglalva, de amikor lehetősége nyílt, bátran lendült támadásba, és egy ilyen akció végén Keith Ward jóvoltából a vezetést is megszerezte. A fehérvári gárda hátrányba kerülve tovább rohamozott, és Nikolics Nemanja büntetőből elért találatával még a szünet előtt egyenlített.

A második félidőre jelentősen alábbhagyott az iram. A hazaiak birtokolták jóval többet a labdát, de minden kínálkozó lehetőségüket elpuskázták. A vendégek masszívan védekeztek és kihúzták a rendes játékidőt újabb kapott gól nélkül, így következhetett a ráadás.

A hosszabbításban nagy erőket mozgósítottak a csapatok, a hazai együttes a győztes gólért küzdött, sikertelenül, míg a Bohemian a góltól óvta kapuját, sikerrel. A tizenegyesekre maradt a döntés, amelyet a fehérváriak rúgtak jobban, 4–2-re megnyerték a párharcot, így továbbjutottak a második fordulóba.

Budapest Honvéd–Inter Turku 2–1 (0–0, 1–1, 2–1) – hosszabbítás után
Új Hidegkuti Nándor Stadion, zárt kapuk mögött, v.: Gal Leibovitz (izraeli)
gólszerzők: Traore (90.), Hämäläinen (105., ö.g.), illetve Liliu (90+1.)
sárga lap: Gazdag (40.), Uzoma (70.), Kamber (123.), illetve Annan (13.), Furuholm (80.), Liliu (123.)

Budapest Honvéd: Tujvel – Baráth (Mezgrani, a szünetben), Batik, Lovric, Uzoma – Zsótér, Gazdag, Hidi (Kamber, 107.), Kesztyűs – Tóth-Gábor (Traore, 72.), Ugrai (Aliji, 120.)
Inter Turku: Moisander – Ketting, Hoskonen, Hämäläinen – Engström (Kouassivi-Benissan, 106.), Annan, Cegarra (Kagajama, 106.), Ruane – Paananen (Ojala, 66.) – Källman (Liliu, 89.), Furuholm

A kispestiek az első perctől támadólag és agresszíven léptek fel. A Bódog Tamás csapataira jellemző letámadást hatékonyan alkalmazta a magyar kupagyőztes, amely már saját tizenhatosánál megtámadta az ellenfelet, így az a félpályán sem nagyon tudott átlépni a labdával. A mezőnyfölény azonban nem párosult helyzetekkel, mivel támadásban kifejezetten pontatlan volt a Honvéd. Húsz perc elteltével ráadásul veszélyessé váltak a finnek gyors kontrái, viszont ígéretes lövőhelyzetekből vagy az égbe lőttek, vagy éppen Tujvel kezébe, egy ízben pedig ziccerben csak centikkel tévesztették el a bal alsó sarkot. A játékrész második felében már nemcsak a pontosság, hanem a kreativitás is hiányzott a Honvéd játékából, így a Turku kapusának egyáltalán nem volt dolga a szünetig.

A térfélcserét követően is a kispestiek birtokolták többet a labdát, de fölényük ugyanúgy meddő volt, sőt továbbra is a gyors finn ellentámadások jelentettek nagyobb veszélyt. Nagyjából hatvan percet kellett várni az első Honvéd-helyzetre, akkor előbb Lovric előtt adódott lehetőség egy szöglet után, majd Ugrai lőtt ígéretesen távolról. A túloldalon viszont Tujvel ajándékozott majdnem gólt a finneknek, de aztán javította a hibáját, néhány perccel később pedig ziccerben Engström lőtt ismét az égbe. A Honvéd elöl rendkívül statikusan játszott, a finn tizenhatoshoz érve azt körbepasszolgatta, de nem találta a rést a vendégek védelmén, ennek általában egy labdaeladás vetett véget. Ezt megelégelve Mezgrani egy távoli bombát eresztett meg, amelyet Moisander csak a kapufa segítségével tudott hárítani. A hajrá percei viszonylag eseménytelenül teltek, de úgy tűnt, hogy a csereként beállt Traore egy szép fejesgóllal eldönti a párharcot, azonban a középkezdés után első támadásából egyenlített az Inter Turku, így következett a hosszabbítás.

A ráadásban továbbra is a Honvéd futballozott fölényben, de ugyanúgy a szórványos finn támadások jelentettek igazi veszélyt. A térfélcsere előtt azonban Traore kiugrásánál a hátulról becsúszva menteni igyekvő Hämäläinen kilőtte a jobb alsó sarkot, így ismét a magyarok szereztek vezetést. A hátralévő negyedórában a Honvéd biztosan őrizte a minimális előnyét, sőt akár végleg el is dönthette volna az összecsapást, de Kesztyűs fejese a kapufát találta el.


A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS