Európa Liga: Videoton–Partizan Beograd a főtáblára jutásért

2017. augusztus. 04., 13:42   |    

Európa Liga: Videoton–Partizan Beograd a főtáblára jutásért

A Videoton a szerb Partizan Beograddal találkozik a labdarúgó Európa Liga selejtezőjének negyedik fordulójában, amelyben már a főtáblára jutás lesz a tét.

A párharc egyik érdekessége, hogy Marko Nikolic, a fehérváriak vezetőedzője a Partizantól érkezett a Videotonhoz, a szerb együttessel bajnokságot és kupát is nyert.

A két meccset augusztus 17-én és 24-én játsszák, az első mérkőzést rendezik Belgrádban.

Úgy gondolom, annak tudatában, hogy mely hat csapat lehetett volna az ellenfelünk a rájátszásban, nem alakult rosszul a sorsolás a mi szempontunkból. Félreértés ne essék, itt a rájátszásban nincs már könnyű ellenfél, főleg a nem kiemelt együttesek számára. Az, hogy az első mérkőzést – a tervek szerint – Belgrádban játsszuk, úgy gondolom, ugyancsak nekünk kedvezhet, én legalábbis jobban szeretem ezt a felállást. Kifejezetten jó emlékeim vannak a Partizan stadionjáról, 2010-ben ugyanis a BL-rájátszásban 2–2-es döntetlent játszottunk ott az Anderlechttel, és a belga csapat második gólját én szereztem. Végül a szerbek jutottak a csoportkörbe, a visszavágón ugyanis ismét 2-2 lett a végeredmény, a büntetőpárbajt azonban elveszítettük. Tavaly novemberben játszottunk ugyan egy edzőmeccset a Partizan ellen Felcsúton, amit meg is nyertünk 1–0-ra, de abból a meccsből semmilyen következtetést nem lehet levonni, hiszen nem lehet egy barátságos edzőmeccset összehasonlítani egy ekkora téttel bíró párharccal. Ugyanakkor, ha mindkét mérkőzésen olyan jól futballozunk, mint csütörtök este a Bordeaux ellen, akkor kiharcolhatjuk a továbbjutást – nyilatkoztaa Vidi hivatalos honlapjának közvetlenül a sorsolás után Juhász Roland.

A Vidi 2016-ban egy barátságos meccsen találkozott utoljára ellenfelével, akkor Feczesin góljával 1–0-ra nyert a magyar csapat.



A Videoton ritka bravúrt ért el a Girondins de Bordeaux kiejtésével. Magyar csapat 2010 óta nem ejtett ki topligás (tehát angol, francia, német, olasz vagy spanyol) csapatot a nemzetközi porondon.

Topligások ellen
Magyar csapat legutóbb 2010 nyarán játszott topligás ellenféllel szemben kétmérkőzéses kupapárharcot. A Győri ETO akkor, tizenegyes-párbajban, kiejtette a francia Montpellier-t. Néhány hónappal később a DVSC-Teva az Európa Liga főtábláján játszott topligás csapattal, decemberben 2-0-ra megverte az olasz Sampdoria felettébb tartalékos alakulatát. Mindkét csapat már a továbbjutás reménye nélkül lépett pályára.

A Videoton és a franciák
A székesfehérváriak az 1984–1985-ös UEFA-kupa-menetelés idején felejthetetlen párharcot vívott a Paris Saint-Germain együttesével. A kinti 4-2 után itthon 2-0-ra vezetet, amikor a találkozó köd miatt félbeszakadt. A másnapi ismétlést is megnyerte a Vidi, 1-0-ra. Ezen kívül a Bordeaux elleni párharcig csupán egyszer találkozott francia ellenféllel, még 1978 nyarán, az Intertotó-kupában. Az előző bajnokság tizedik helyezettje, a Laval (Stade Lavallois) ellen kettős győzelmet aratott, mindkét találkozót 2-1-re nyerte meg.

A 2010-es évek
A Videoton „modernkori” történelmében 2010 nyarán tért vissza a nemzetközi porondra. Azóta nyolc idényből csak egyszer hiányzott az indulók közül. 2010-ben győzelem nélkül kiesett az NK Maribor ellen az Európa Ligából. 2011-ben a Sturm Graz búcsúztatta a BL-selejtezőben. 2012-ben, Paulo Sousa irányításával a gárda a pozsonyi Slovan, a belga KAA Gent, végül a török Trabzonspor testén keresztül eljutott az Európa Liga főtáblájára, úgy, hogy a hat mérkőzésen mindössze egy gólt kapott. Legnagyob bravúrja a belgák elleni, idegenbeli 3-0 volt. Az 1984–1985-ös UEFA-kupa-döntőbe jutás óta mostanáig az volt az egyetlen alkalom, hogy a Videoton az európai kupaporondon, három kétmérkőzéses párbajt is megnyerjen egy sorozatban. A főtáblán az ötödik fordulóig esélye volt a továbbjutásra, végül a Genk és a Basel mögött, a Sporting mögött csoportharmadik lett. 2013 kudarcot hozott a Mladost Podgorica ellen, 2014-ben nem jutott ki a csapat a nemzetközi porondra. 2015-ben a BL-ben a walesi TNS-t kiejtette, ellenben utána kikapott a fehérorosz BATE Boriszovtól, majd az Európa Ligába átkerülve kiesett a playoff körben a Lech Poznań ellen. Tavaly a Zaria, majd a Csukaricski ellen kettőt lépett előre a gárda az Európa Ligában, de a dán Midtjylland már hosszabbításban kiejtette. (A dánok aztán elbuktak a főtábla előtt a török Osmanlispor ellen.)

A góltermelés
A Videoton a máltai FC Balzan, az észt Nömme Kalju és a francia Girondins de Bordeaux ellen tizenegy gólt szerzett eddig. Ez pontosan annyi, amennyit 2012 nyarán-őszén, az Európa Liga-sorozatban, 12 mérkőzésen elért. A székesfehérvári együttes a nagy európai kupasorozatokban (UEFA-kupa, Európa-kupa, Bajnokok Ligája-selejtező) a története során egy idényen belül ennél több gólt mindössze egyszer, az 1984–1985-ös UEFA-kupa-idényben ért el, tizenhetet.

Az ellenfél

A belgrádi Partizan ellen 1984 őszén játszott a Videoton az UEFA-kupában, a hazai 5-0 után az idegenbeli 2-0-val simán továbbjutott. Szerb csapat ellen legutóbb tavaly szerepelt, az Európa Ligában 2-0, 1-1-gyel kiejtette a Csukaricskit. A Partizan az előző szezon szerb bajnoka és kupagyőztese, edzője Marko Nikolics volt.

Az előzetes besorolás alapján a nemzetközi porondon egyedüli magyar csapatként állva maradt székesfehérváriak az orosz Zenit, a görög PAOK Szaloniki, a francia Olympique Marseille, illetve a Bajnokok Ligája selejtezőjéből átkerült cseh Viktoria Plzen, lengyel Legia Warszawa és szerb Partizan Beograd hatosából kaphattak ellenfelet a pénteki, nyoni sorsoláson.

A Videoton a máltai Balzan, az észt Nomme Kalju és a francia Girondins Bordeaux búcsúztatásával jutott el az EL-selejtező negyedik fordulójába, amelynek 22 győztese csatlakozhat a főtáblán az ott alanyi jogon szereplő 16 együtteshez, valamint a BL-selejtező play-offjának tíz veszteséhez.

Ami a többi, magyar érdekeltségű csapatot illeti: a második selejtezőkörben a Ferencvárost búcsúztató dán Midtjylland (Korcsmár Zsolt) a ciprusi Apollon Limasszollal, az ukrán Dinamo Kijev (Kádár Tamás) a portugál Marítimóval, a lengyel Legia Warszawa (Nagy Dominik) a moldovai Sheriff Tiraspollal csap össze a főtáblára kerülésért, a horvát Hajduk Split (Futács Márkó) pedig az angol Evertonnal mérkőzik meg.

EL-selejtező, 4. forduló, a párosítások:

Partizan Beograd (szerb)-VIDEOTON FC
Shkëndija (macedón)-AC Milan (olasz)
Vardar Szkopje (macedón)-Fenerbahce (török)
Ajax Amsterdam (holland)-Rosenborg (norvég)
NK Osijek (horvát)-Austria Wien (osztrák)
Crvena zvezda (szerb)-FK Krasznodar (orosz)
Altach (osztrák)-Makkabi Tel-Aviv (izraeli)
BATE Boriszov (fehérorosz)-Olekszandrija (ukrán)
FC Bruges (belga)-AEK Athén (görög)
Marítimo (portugál)-Dinamo Kijev (ukrán)
Dinamo Zagreb (horvát)-Skënderbeu (albán)
Ludogorec (bolgár)-Suduva (litván)
Panathinaikosz (görög)-Athletic Bilbao (spanyol)
Apollon Limasszol (ciprusi)-Midtjylland (dán)
Domzale (szlovén)-Olympique Marseille (francia)
Hafnarfjördur (izlandi)-Braga (portugál)
Everton (angol)-Hajduk Split (horvát)
Utrecht (holland)-Zenit (orosz)
Legia Warszawa (lengyel)-Sheriff Tiraspol (moldovai)
Viitorul (román)-Red Bull Salzburg (osztrák)
Viktoria Plzen (cseh)-AEK Larnaca (ciprusi)
PAOK Szaloniki (görög)-Östersunds (svéd)

A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS