Ez volt 2013 - mérlegen a válogatottak

2013. december. 29., 19:13   |    

Ez volt 2013 - mérlegen a válogatottak

Az mlsz.hu év végi visszatekintésében a felnőtt válogatottjaink 2013-as teljesítményét idézi fel.

A-VÁLOGATOTT

A-válogatottunk az észtek és a törökök legyőzésével, vb-selejtező csoportja második helyén zárta a 2012-es évet, megőrizve az esélyt a pótselejtezős helyezés elérésére. Az egészen biztos volt, hogy a második hely eléréséhez legalább egy közvetlen riválist le kell győzni, vagyis a románok elleni két meccs, a törökök elleni idegenbeli találkozó vagy a hollandiai mérkőzés három pontjára feltétlenül szükség lett volna.

Egervári Sándor együttese Törökországban kezdte az évet, ahol a fehéroroszokkal játszott felkészülési mérkőzést. A mieink Szabics Imre góljával a szünetben még vezettek, de a második félidőben a fehéroroszok egyenlítettek, és döntetlenre hozták a meccset.

Március 22-én, a románok elleni, kulcsfontosságú budapesti mérkőzésen a FIFA döntése értelmében elvesztettük a hazai pálya legnagyobb előnyét, a szurkolókat: a mieinknek zárt kapuk mögött kellett fogadniuk a csoportriválist. Ezzel együtt is megnyerhettük volna a találkozót, végig jobban játszottunk a vendégeknél: Vanczák Vilmos 16. percben született találatával sokáig vezettünk, majd a románok 68. percben értékesített büntetőjét követően Dzsudzsák Balázs tizenegyesgóljával ismét nálunk volt az előny. A játék képe alapján semmi sem utalt arra, hogy Románia pontot szerezhet, ám a hosszabbítás utolsó másodperceiben egy eladott labdából indított akcióval a vendégek megszerezték második találatukat is, így szerencsés pontszerzéssel zárták a meccset.

Négy nappal később Törökországban lépett pályára a csapat. A meccs a hazaiak fölényét hozta, de egy órán keresztül jól zárt a védelmünk, érintetlen maradt Király Gábor kapuja. A 62. percben Burak Yilmaz találatával vezetést szereztek a hazaiak, de a 71. percben a csereként beállt Böde Dániel egyenlített, ez a találat egy pontot jelentett a magyar válogatottnak.

B87Q1569|

A vb-selejtezők őszi zárására két nyári felkészülési meccsel hangolt a csapat, Kuvaitot Vanczák Vilmos góljával 1-0-ra legyőztük Győrben, míg a csehekkel 1-1-es döntetlent játszottunk a Puskás-stadionban.

A szeptemberi, bukaresti fellépés minden szempontból csalódást keltett, a mutatott játék és az eredmény is elmaradt a remélttől. A 2. percben elkövetett kapitális védelmi hiba végzetesnek bizonyult, a románok ugyanis kihasználták az ölükbe pottyant lehetőséget, megszerezték a vezetést, és a kezdeti sokkból egészen a lefújásig képtelen volt felállni a magyar válogatott. A házigazdák még az első félidőben szereztek egy bombagólt, majd a meccs hajrájában egy kontra végén beállították a 3-0-ás végeredményt.

Négy nappal később az észtek ellen sikerült javítani, a 11. percben szerzett vezető találat után már az első félidőben döntésre vittük a meccset, Hajnal Tamás és Böde Dániel gólját követően a második játékrészben - Tarmo Kink szépítése után - Németh Krisztián és Dzsudzsák Balázs is eredményes volt, így alakult ki az 5-1-es végeredmény.

A riválisok eredményei alapján ekkor már látszott, hogy Hollandiában alighanem az egy pont is kevés lenne a második hely megszerzéséhez. Egervári Sándor ezért jelentős kockázatot vállalt Amszterdamban, húzása azonban a lehető legrosszabbul sült el, a legutóbbi világbajnokság ezüstérmese világsztárjai vezérletével kiütéses győzelmet aratott ellenünk. A 8-1-es holland diadal után Egervári Sándor azonnal lemondott szövetségi kapitányi posztjáról.

B87Q8559|

Az Andorra elleni zárómeccsen megbízott kapitányként Csábi József ült le a kispadra, és vezette 2-0-ás győzelemre az együttest, ezzel a magyar válogatott a hollandok és a románok mögött a harmadik helyen zárta selejtező csoportját, megelőzve a török, az észt és az andorrai csapatot. A magyar válogatott tehát a "kalapok szerinti papírformának" megfelelően végzett, megelőzve az előttünk rangsorolt törököket, lemaradva ugyanakkor a negyedik kalapból a csoportba kerülő románok mögött. Szigorúan a statisztikai adatokat vizsgálva pozitív volt az idei mérleg: 9 mérkőzésen 3 győzelem, 4 döntetlen, 2 vereség. Hazai pályán nem kapott ki a csapat, öt meccsből hármat megnyert, kettőn döntetlent ért el. A válogatott megítélését azonban leginkább a románoktól és a hollandoktól az elszenvedett két idegenbeli vereség határozta meg, elsősorban azért, mert ezen a két összecsapáson a tisztes helytállás sem sikerült együttesünknek.

A következő évet új szövetségi kapitánnyal, Pintér Attilával kezdi meg a csapat. 2014 őszén kezdődnek a 2016-os, franciaországi Európa-bajnokság selejtezői, a csoportok sorsolását február 23-án, Nizzában tartják meg.

A kilenc idei mérkőzésen 34 játékos kapott lehetőséget a nemzeti csapatban, közülük hárman (Dzsudzsák Balázs, Koman Vladimir, Vanczák Vilmos) az összes meccsen szerepeltek. Mindhárman a kezdőcsapat tagjai voltak valamennyi összecsapáson, a legtöbb játékpercet játszó Vanczák Vilmos pedig azt is elmondhatja magáról, hogy az összes meccsen elejétől a végéig a pályán volt, egyszer sem cserélték le. Nyolc mérkőzés jutott Korcsmár Zsoltnak és Kádár Tamásnak, hét-hét találkozón lépett pályára Varga József, Hajnal Tamás és Böde Dániel. A 34-ből tíz labdarúgó egy-egy meccsen kapott lehetőséget. Az év házi gólkirálya Dzsudzsák Balázs volt négy találattal, igaz, ezek közül hármat is büntetőből szerzett. Két-két találat fűződik Vanczák Vilmos és Böde Dániel nevéhez, míg Németh Krisztián, Hajnal Tamás, Nikolics Nemanja és Szabics Imre egyszer voltak eredményesek, kétszer pedig öngóllal "segítették" csapatunkat az ellenfelek.

B87Q5185|

A 2013-as évben a válogatottban pályára lépő játékosok:

Dzsudzsák Balázs: 9 meccs/4 gól
Vanczák Vilmos: 9/2
Koman Vladimir: 9/0
Kádár Tamás: 8/0
Korcsmár Zsolt: 8/0
Böde Dániel: 7/2
Hajnal Tamás: 7/1
Varga József: 7/0
Bogdán Ádám: 6/-14
Guzmics Richárd: 6/0
Szalai Ádám: 6/0
Elek Ákos: 5/0
Németh Krisztián: 4/1
Mészáros Norbert: 4/0
Pintér Ádám: 4/0
Szabics Imre: 4/1
Devecseri Szilárd: 3/0
Király Gábor: 3/-3
Lovrencsics Gergő: 2/0
Nikolics Nemanja: 2/1
Lipták Zoltán: 2/0
Gyurcsó Ádám: 2/0
Kovács István:2/0
Juhász Roland: 2/0
Rudolf Gergely: 1/0
Koltai Tamás: 1/0
Halmosi Péter: 1/0
Kanta József: 1/0
Pátkai Máté: 1/0
Priskin Tamás: 1/0
Laczkó Zsolt: 1/0
Gyömbér Gábor: 1/0
Szakály Péter: 1/0
Stieber Zoltán: 1/0

A magyar válogatott 2013-as eredményei:

Fehéroroszország - Magyarország 1-1
Bellis Sports Center, Belek, Törökország
Gólszerző: Valadzko 58., ill Szabics 32.

Magyarország - Románia 2–2
Puskás Ferenc Stadion, Budapest
Gólszerző: Vanczák 16., Dzsudzsák 71., ill. Mutu 68., Chipciu 94.

Törökország - Magyarország 1-1
Sükrü Saracoğlu Stadion, Isztambul
Gólszerző: Yılmaz 62., ill. Böde 71.

Magyarország - Kuvait 1–0
ETO Park, Győr
Gólszerző: Vanczák 57.

Magyarország-Csehország 1–1
Puskás Ferenc Stadion, Budapest
Gólszerző: Dzsudzsák 56., ill. Kozák 23.

Románia - Magyarország 3-0
Nemzeti Stadion, Bukarest
Gólszerző: Marica 2., Pintilii 31., Tanase 88.

Magyarország - Észtország 5–1
Puskás Ferenc Stadion, Budapest
Gólszerzők: Klavan (öngól) 11., Hajnal 21., Böde 41., Németh 69., Dzsudzsák 85., ill. Kink 48.

Hollandia - Magyarország 8–1
Amsterdam Arena, Amszterdam
Gólszerzők: Van Persie 16., 42., 52., Strootman 24., Lens 37., Devecseri (öngól) 64., Van der Vaart 85., Robben 89., ill. Dzsudzsák a 47.

Magyarország - Andorra 2–0
Puskás Ferenc Stadion, Budapest
Gólszerzők: Nikolics 52., Lima (öngól) 64.

NŐI A VÁLOGATOTT

DSC_0442|

A 2013-as évet régi-új szakvezető, Vágó Attila irányításával kezdte meg a női válogatott. A csapat 15 nemzetközi mérkőzést játszott az esztendő során, mérlege nyolc győzelem, egy döntetlen, hat vereség, 33-25-ös gólkülönbség.

A csapat meghívást kapott a világ első számú női felkészülési tornájára, élt is a lehetőséggel, és a portugáliai Algarve Kupával kezdte az évet. A Mexikótól elszenvedett 1-0-ás vereség után együttesünk 2-0-ra legyőzte Portugáliát, majd 1-1-es döntetlent ért el a walesiek ellen, és második helyen végzett csoportjában. Az utolsó meccset Izland ellen játszotta a gárda, a jóval magasabban jegyzett északiak 4-1-es sikerével ért véget számunkra a viadal.

Tavasszal három felkészülési mérkőzés szerepelt a programban, Szlovéniában 4-1-re nyertünk, majd a walesiek elleni hazai páros meccsen diadalmaskodtak Pádár Anitáék (4-0, 2-1). Augusztus végén rangos nemzetközi tornát rendezett az MLSZ Balatonfüreden, a szlovák, a lengyel és a cseh válogatott részvételével. Vágó Attila még a kísérletezésre használta fel a Balaton Kupa találkozóit, részben ennek tudható be, hogy a szlovákoktól 2-1-es vezetésről, nagy csatában 3-2-re kikaptunk, a bronzmeccsen pedig a csehek győzték le csapatunkat 3-1-re. Két héttel később a románok ellen sikerült javítani, szeptember 3-án 3-2-re, szeptember 5-én 5-1-re nyertünk ellenük Gyulán.

A vb-selejtezők előtti utolsó felkészülési meccsen a világ egyik legjobb csapata, Dánia látogatott a Hidegkuti-stadionba, és aratott magabiztos, 4-0-ás győzelmet. A tétmeccsek sorozata október 26-án, az osztrákok elleni hazai meccsel kezdődött meg - sajnos sikertelenül: a vendégek 3-0-ra nyertek. A folytatás már eredményesebb volt, a bolgárokat 4-0-ra, a kazahokat 4-1-re verte a válogatott. A csoport legerősebb csapatai jövőre következnek, a világelithez tartozó franciákkal és a finnekkel is két-két mérkőzés vár a mieinkre a tavaszi-nyári fordulókban.

DSC_9615|

Az idei 33 gólunkon 12 játékos osztozott, a legeredményesebb gólszerző a csapat legrutinosabb tagja, Pádár Anita volt kilenc góllal, őt a sokáig sérüléssel bajlódó Vágó Fanni követte hét találattal. Külön ki kell emelni a fiatal játékosok kiváló szereplését: az U17-es válogatott gólfelelőse, Kaján Zsanett 16 évesen mutatkozott be a felnőttek között, és annak ellenére, hogy csak két meccset játszott végig, négy góllal segítette a válogatottat, a kazahok elleni vb-selejtezőn 0-1-nél beállva kiosztott három gólpasszt, és maga is eredményes volt egyszer, oroszlánrészt vállalva a 4-1-es sikerből. A 18 éves Zeller Dóra kétszer volt kezdő idén, de így is négy gólig jutott, mindketten nagy erősségei lehetnek a a következő években a csapatnak, miként a csapat balhátvédje, a 17 éves Szabó Viktória is.

A női válogatott 2013-as eredményei:

Felkészülési mérkőzés (Algarve Kupa):
Magyarország - Mexikó 0–1

Felkészülési mérkőzés (Algerva Kupa):
Magyarország - Portugália 2-0
Gólszerző: Vágó Fanni (2)

Felkészülési mérkőzés (Algarve Kupa):
Wales - Magyarország 1–1
Magyar gólszerző: Csiszár Henrietta

Felkészülési mérkőzés (Algarve Kupa):
Magyarország - Izland 1–4
Magyar gólszerző: Pádár Anita

Felkészülési mérkőzés:
Szlovénia - Magyarország 1–4
Magyar gólszerző: Pádár Anita (2), Fogl Katalin, Tálosi Szabina

Felkészülési mérkőzés:
Magyarország - Wales 4–0
Gólszerző: Pádár Anita (2), Szabó Boglárka, Zeller Dóra

Felkészülési mérkőzés:
Magyarország - Wales 2–1
Gólszerző: Kaján Zsanett, Zeller Dóra

Felkészülési mérkőzés (Balaton Kupa):
Magyarország - Szlovákia 2–3
Magyar gólszerző: Smuczer Angéla, Pádár Anita

Felkészülési mérkőzés (Balaton Kupa):
Magyarország - Csehország 1–3
Magyar gólszerző: Kaján Zsanett

Felkészülési mérkőzés:
Magyarország -  Románia 3–2
Magyar gólszerző: Pádár Anita, Vágó Fanni, Szeitl Szilvia

Felkészülési mérkőzés:
Magyarország - Románia 5–1
Magyar gólszerző: Kaján Zsanett, Vágó Fanni (2), Pádár Anita (2)

Felkészülési mérkőzés:
Magyarország - Dánia 0-4

Vb-selejtező:
Magyarország - Ausztria 0–3

Vb-selejtező:
Magyarország - Bulgária 4–0
Gólszerző: Szabó Boglárka, Vágó Fanni, Sipos Lilla, Zeller Dóra

Vb-selejtező:
Magyarország - Kazahsztán 4–1
Magyar gólszerző: Jakabfi Zsanett, Kaján Zsanett, Zeller Dóra, Vágó Fanni

FUTSAL A VÁLOGATOTT:

DSC_0659|

A futsalválogatott idei éve az Európa-bajnoki selejtező sorozatról szólt. A csapat Frank Tamás vezetésével, két párosmeccsel kezdte meg a felkészülést a selejtezőre, a szlovénok ellen egy győzelem és egy vereség, a horvátok ellen egy győzelem és egy döntetlen volt a mérleg. Az olaszországi Eb-selejtező minitornán izgalmas hajrában, hátrányból felállva nyertünk 4-3-ra Montenegró ellen, majd magabiztos, 5-2-es diadal következett a finnekkel szemben. A csoportgyőzelemre nem volt esélyünk az olaszok ellen (1-9), így a pótselejtezőt érő második helyen zártunk.

A sorsolásnál nem állt a válogatott mellett a szerencse, a világranglista élmezőnyébe tartozó ukránokat kaptuk ellenfélnek. A nyári szünet után váltás történt a szakmai stábban, Frank Tamás helyét a spanyol Sito Rivera vette át. Vezetésével nem sikerült meccset nyerni a Visegrádi Négyek Tornáján, de a tétmérkőzésekre összeállt a csapat, és szoros meccsen biztató eredményt ért el Ukrajnában (1-2). A gyöngyösi visszavágón elképesztő hajrával fordítottunk, de hiába nyertük meg 5-4-re a találkozót, 6-6-os összesítéssel, idegenben szerzett több góllal az ukránok jutottak ki az Eb-re. Az évet három felkészülési mérkőzés zárta, Kuvaitot 3-2-re legyőztük, majd egy franciaországi túrán egy győzelem és egy vereség volt a mérlegünk a házigazdákkal szemben.

A válogatott idei statisztikája: 15 mérkőzésen hét győzelem, két döntetlen, hat vereség. Összesen 40 gólt szereztünk, ebből a győri Dróth Zoltán 11, Harnisch Ákos 7, Lovas Norbert 5, Dávid Richárd és Rábl János 4-4, Lódi Tamás 3, Trencsényi János és Kun Gábor 2-2, Öreglaki Norbert és Szeghy Szabolcs 1-1 találatot vállalt.

A 2013-as eredmények:

Felkészülési mérkőzés:
Magyarország-Szlovénia 2-4
Magyar gólszerző: Trencsényi János, Rábl János

Felkészülési mérkőzés:
Magyarország-Szlovénia 2-0
Gólszerző: Dróth Zoltán (2)

Felkészülési mérkőzés:
Horvátország-Magyarország 2-2
Gólszerző: Harnisch Ákos, Lovas Norbert

Felkészülési mérkőzés:
Magyarország-Horvátország 2-1
Magyar gólszerző: Lovas Norbert (2)

Eb-selejtező mérkőzés:
Magyarország-Montenegró 4-3
Magyar gólszerző: Dróth Zoltán (3), Lódi Tamás

Eb-selejtező mérkőzés:
Magyarország-Finnország 5-2
Magyar gólszerző: Harnisch Ákos (2), Dróth Zoltán (2), Dávid Richárd

Eb-selejtező mérkőzés:
Olaszország-Magyarország 9-1
Magyar gólszerző: Dróth Zoltán

Felkészülési mérkőzés:
Magyarország-Lengyelország 1-2
Magyar gólszerző: Kun Gábor

Felkészülési mérkőzés:
Magyarország–Csehország 2–4
Magyar gólszerző: Lódi Tamás, Harnisch Ákos

Felkészülési mérkőzés:
Magyarország-Szlovákia 3-3
Magyar gólszerző: Harnisch Ákos (2), Dávid Richárd

Eb-selejtező, play off:
Ukrajna-Magyarország 2-1
Magyar gólszerző: Dávid Richárd

Eb-selejtező, play off:
Magyarország-Ukrajna 5-4
Magyar gólszerző: Lovas Norbert, Dróth Zoltán (2), Kun Gábor, Harnisch Ákos

Felkészülési mérkőzés:
Magyarország-Kuvait 3-2
Magyar gólszerzők: Lovas Norbert, Rábl János, Öreglaki Norbert

Felkészülési mérkőzés:
Franciaország – Magyarország 2-3
Magyar gólszerzők: Rábl János, Dávid Richárd, Dróth Zoltán

Felkészülési mérkőzés:
Franciaország-Magyarország 6-4
Magyar gólszerzők: Rábl János, Trencsényi János, Lódi Tamás, Szeghy Szabolcs

AMATŐRVÁLOGATOTT

Az év egyik legszebb meglepetését az NB III-as bajnokság keleti csoportjainak legjobbjaiból összeállt magyar amatőrválogatott szolgáltatta azzal, hogy bronzéremmel tért haza az UEFA Régiók Kupájának döntőjéről, ismertebb nevén az amatőr Európa-bajnokságról. A Feczkó Tamás vezette együttes tavaly ősszel, a sorozat elitkörében esélyesebbnek tartott riválisok, a németek, a házigazda csehek és a skótok legyőzésével veretlenül jutott be az amatőr Európa-bajnokság nyolcas döntőjébe. Az olaszországi Eb-döntő torna első két meccsén ugyancsak megőrizte veretlenségét a csapat, de a fináléba jutásért rendezett találkozón nagy csatában 1-0-ra alulmaradt a hazai pálya minden előnyét élvező Veneto tartomány együttese ellenében, így a bronzérmet szerezte meg a viadalon.

A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS