Ezen a napon aratta legfölényesebb győzelmét tétmeccsen a férfi válogatott

2020. március. 25., 13:22   |    

Ezen a napon aratta legfölényesebb győzelmét tétmeccsen a férfi válogatott
1938, március 25.: a görögök elleni kezdőcsapat

1938-ban ezen a napon aratta a magyar férfi labdarúgó-válogatott a tétmérkőzésen elért legnagyobb különbségű győzelmét. Tíz góllal, 11:1-re győzte le világbajnoki selejtezőn a görögöket, s ezzel megszerezte a jogot a franciaországi világbajnokságon való részvételre.

A harmincas években március 25. volt – a véletlen hozta így – a világbajnoki selejtezők napja a magyar futballban. 1934-ben ezen a napon játszott Nádas Ödön szövetségi kapitány csapata Szófiában, az volt a valaha volt első világbajnoki selejtezőnk. A Fogl Károly által irányított bolgárok elleni 4:1-es győzelem gyakorlatilag eldöntötte a vb-szereplés kérdését.

Négy évvel később, 1938-ban a görögökkel játszott az akkor már Dietz Károlyra bízott magyar csapat, egyetlen találkozón múlott a kvalifikáció. A Magyar Labdarúgók Szövetsége természetesen a megadott határidőre elküldte nevezését a FIFA-nak, amely aztán be is osztotta csapatunkat. Eldőlt, hogy a Görögország és Palesztina válogatottja közötti selejtező győztesével kell majd játszanunk.

Eleinte a selejtező időpontja váltotta ki a legnagyobb polémiát. 1937 augusztusának végén egy felettébb meglepő hangvételű hírt közölt a Nemzeti Sport: „Az MLSZ elnöksége nemrégiben felszólította a görög és palesztin szövetséget, hogy olyan időben játsszák le a világbajnoki selejtezőt egymással, hogy a győztes a magyar csapattal a magyar bajnokság téli szünetében mérkőzhessen. A görög szövetség már értesítette is az MLSZ-t, hogy rövidesen megállapodik a palesztin szövetséggel a mérkőzés időpontjának a kérdésében.”

Végül a görög csapat maradt állva az előselejtezőben. Budapesten, a Hungária úton 12 000 néző volt kíváncsi a szurkolók reményei szerint egyoldalúnak ígérkező találkozóra. A mérkőzés hőse az újpesti Zsengellér Gyula volt, aki egymaga öt gólt szerzett. Három gólt lőtt a kispesti újonc, Nemes-Nehadoma József (aki ennek ellenére soha többé nem játszott a válogatottban, Puskás Ferenc őt tartotta az egyik példaképének), kettőt Titkos Pál, egyet Vincze Jenő.

A Nemzeti Sport nem jelent meg másnap, a Sporthírlap lelkesedett. „Tizenegygólos vb-rajt!”, „Szakadó esőben megsemmisítő magyar fölény”, „Görögország nem lehetett komoly ellenfele a végig kedvvel és jól játszó magyar válogatottnak.”

A Háda – Korányi I, Bíró – Lázár, Szűcs, Balogh I – Sas, Vincze, Nemes, Zsengellér, Titkos tizenegyből csak a mesterhármast szerző Nemes-Nehadoma nem került be májusban a vb-keretbe. A franciaországi tornán aztán a magyar válogatott egészen a döntőig menetelt.

Jack Baggett, a görögök irányítására felkért angol edző nagyon elismerően és szimpatikusan nyilatkozott a mérkőzés után a csapatunkról: „Végtelenül hálás vagyok a magyar csapatnak a szép és jó játékáért. Ezt magyarázom én a fiaimnak, de hiába, minden szónál többet ér az ilyen szemléltető oktatás.”


A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Simple Női Kupa: sorozatban harmadszor aranyérmes az ETO
Bajnokságok / Kupák
Nagy csatában lett Amatőr Kupa-győztes az Unione FC

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS