Fair play-díjat nyert a Konföderációs Kupára utazó MTK-védő

2017. július. 04., 16:51   |    

Fair play-díjat nyert a Konföderációs Kupára utazó MTK-védő

64 országból, több mint 1000 résztvevővel szervezték meg idén az egyhetes Foci a Barátságért Nemzetközi Gyermekfórumot Szentpéterváron, ahol a résztvevők megtekintették a FIFA Konföderációs Kupa döntőjét is. A Gazprom társadalmi programja révén különböző nemű, származású és képességű gyerekek utazhattak a 2018-as labdarúgó-világbajnokságra készülő városba. A gyerekek a FIFA képviselőivel, futballsztárokkal, olimpiai és paralimpiai bajnokokkal is találkoztak. Magyarországot a békéscsabai Osgyán András fiatal újságíróként, az MTK-ban játszó Yaakobishvili Antal pedig labdarúgóként képviselte az idei programban.

A Foci a barátságért program célja, hogy olyan értékeket közvetítsen a gyermeklabdarúgók felé, mint a barátság, béke, egyenlőség és egészséges életmód. A program 5. évada új formátumot kapott, 8 nemzetközi futballcsapat alakult Európa, Ázsia, Afrika, Észak- és Dél-Amerika országainak 12 éves játékosaiból, akik Szentpéterváron vehettek részt edzőtáborban és mérkőztek meg a Konföderációs Kupa döntője előtti napon. Az MTK ifjú futball játékosa, Yaakobishvili Anti a Kék csapat hátvédjeként és egyben kapitányaként lépett pályára, a csapat pedig a torna Fair play-díjának győztese lett.

"Először vettem részt ilyen nemzetközi csapatban, hasznos és érdekes tapasztalat volt. Az edzőtábor öt napja sajnos nem volt elég, hogy a csapatunk összeszokjon, ez a szerzett gólokon is látszott. Emberileg azonban egy remek társaság jött össze, nagyon sokat nevettünk együtt" – mondta az eseményről Anti.

"Rengeteg előnye volt ennek az utazásnak, főleg a gyerekek szempontjából. Nem is inkább a sport, a foci miatt, hanem azért, amit a program alatt tapasztaltak meg magukról és csapattársaikról: az egymáshoz való viszonyulásról, a csapatban dolgozásról, az empátiáról és persze a fair playről. Emellett ez egy remek lehetőség is volt arra, hogy az angol nyelvet gyakorolják és lássák, milyen fontos ebben a sportágban is a nyelvismeret. Számukra ez egy megfizethetetlen élmény volt" – hangsúlyozta Mihályi Tamás, az MTK U13-as csapatának – egyben Antinak – az edzője.

A Gyermekfórumon Nemzetközi Gyermek Sajtóközpont is alakult, amelyben minden országot egy ifjú újságíró képviselt, Magyarországot Osgyán András. A gyerekek a Foci a barátságért nemzetközi TV csatornáira, nyomtatott lapjába, rádióadásaiba és közösségi média csatornáira szerkesztettek híranyagokat.

"Rengeteg programot szerveztek nekünk, a hét végére már nagyon elfáradtunk. A sajtóközpontban nem minden gyerek beszélt jól angolul, de jó volt megtapasztalni, hogy mindig megértettük egymást. Számomra a Konföderációs Kupa a programmal együtt felejthetetlen emlék marad. Most már biztosan tudom, hogy sportújságíró szeretnék lenni" – jelentette ki Andris, akit a Kék csapat egyhangúan a legjobb ifjú sportújságírójának választott.

A gyerekek életre szóló barátságokat kötöttek, emellett sok hírességgel is találkoztak. A játékosok olyan futball játékosokkal edzettek a pályákon, mint Dmitrij Szennyikov, valamint orosz olimpikonok Dimitrij Vasziljev, Natália Antyukh beszélgettek velük a sportról és a közös értékekről. A 7 napos program alatt a gyerekek szórakozását városnézéssel, közös programokkal, és persze sok játékkal töltötték meg. A program végén pedig a résztvevők együtt, élőben nézhették meg a Konföderációs Kupa döntőjét.


A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS