Fájó UEFA-büntetés a bukaresti cigányozás miatt

2014. október. 31., 18:02   |    

Fájó UEFA-büntetés a bukaresti cigányozás miatt

Az UEFA Fegyelmi Bizottsága pénteki ülésén 30 000 eurós pénzbüntetés megfizetésére és a soron következő Európa-bajnoki selejtezőn minimum 2500 fő befogadóképességű szektor(ok) bezárására kötelezte a Magyar Labdarúgó Szövetséget a Bukarestben történt szurkolói rendbontások miatt.

A magyar szövetség az elmúlt hetekben jelentős energiákat fordított arra, hogy hatékonyan képviselje a sportszerű magyar szurkolók és a válogatott érdekeit, hivatalos kiegészítésében felhívta a figyelmet azokra a tényekre, amelyek a mérkőzés német UEFA-ellenőrének jelentéséből kimaradtak, s amelyek ismerete elengedhetetlen az események objektív megítéléséhez.

Az UEFA fegyelmi testületének pénteki döntése értelmében a gyakorlatban - a 2500 fős befogadóképesség miatt - két szektort kell bezárni a Groupama Arénában a november 14-i, Finnország elleni Eb-selejtezőn, a büntetés végrehajtásáról a következő napokban kell gondoskodniuk az MLSZ munkatársainak. A szövetségnek lehetősége van fellebbezésre, az MLSZ elnöksége soros, jövő keddi ülésén határoz arról, hogy másodfokra viszi-e az ügyet. Ugyanakkor az is tény, hogy tömeges rasszizmus (cigányozás) után a legalacsonyabb kiszabott büntetési tétel a szektorbezárás.

Az UEFA döntésével ismét jelezte, hogy a rasszista megnyilvánulásokkal szemben zéró toleranciát alkalmaz, ezért azok a szurkolók, akik a jövőben ilyen tartalmú kifejezéseket használnak, jelentős károkat okoznak a magyar labdarúgásnak és a válogatottnak.

Az MLSZ és a válogatott számára sem elfogadható az a tény, hogy minden előzetes figyelmeztetés, kérés ellenére nemcsak a hazai, hanem a magyar szurkolókkal teli vendégszektorban is történtek a nemzetközi szabályok által szankcionálandó, az UEFA által is súlyosnak megítélt sportszerűtlen cselekmények. A mostani döntés ennek az egyértelmű következménye. A mostani eset is nyomatékosan rávilágít arra, hogy a FIFA, az UEFA, a világ labdarúgása elkötelezett a kirekesztő, gyűlölködő nézőtéri magatartás száműzése mellett és megerősítik az MLSZ ilyen irányú törekvéseinek helyességét, szükségességét.

November 14-én fontos Európa-bajnoki selejtezőt játszik a válogatott a Groupama Arénában Finnország ellen. A magyar szurkolók ezen a mérkőzésen bizonyíthatják, hogy a csapat szenvedélyes biztatása megfér a sportszerűséggel, azzal, hogy a fair play szellemét végig szem előtt tartva segítik a válogatottat.

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Férfi futsal Magyar Kupa – Szerdán kezdődnek a negyeddöntők
Bajnokságok / Kupák
Férfi futsal NB I – Kezdődnek a rájátszás visszavágói
Bajnokságok / Kupák
Hetvenéves Pásztor József

2024-03-20 12:23:25

Hetvenéves Pásztor József

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS