Felavatták Puskás Ferenc madridi bronzszobrát

2013. október. 25., 14:48   |    

Felavatták Puskás Ferenc madridi bronzszobrát

A Puskás-hetek keretében a Real Madrid valdebebasi sportcentrumában óriási érdeklődés mellett avatták fel Puskás Ferenc bronzszobrát.

A szoboravatási ceremóniát egy Puskás Ferencről szóló rövidfilm nyitotta meg, benne a nagy magyar játékos legemlékezetesebb madridi megmozdulásaival.

Ezt követően Florentino Pérez, a Real Madrid elnöke vette át a szót:

- Ezen a helyen találkoznak a jelen és jövő álmai, azok a játékosok, akik fáradhatatlanul dolgoztak azért, hogy magukra öltsék a Real Madrid mezét. Puskás Ferenc a világtörténelem egyik legnagyobb játékosa volt. Minden Madrid-szurkoló, aki láthatta Puskás góljait, azt büszkeséggel töltötte el a játéka. Hazájától távol emelkedett a leghíresebb labdarúgók közé, egy sor bajnoki címhez és nemzetközi kupagyőzelemhez segítette a Real Madridot, összesen 511 gólt rúgott, nagyságát a FIFA Puskás-díj létrehozásával ismerte el. Sokan talán nem tudják, hogy Puskás úgy érkezett meg a Real Madridhoz, hogy több más európai klubot visszautasított. Tagja volt a csodálatos Aranycsapatnak, amely a labdarúgás történetének egyik legjobb együttese volt. Az 1956-os események miatt ugyan távol került Magyarországtól, mégis sikerült megvalósítania az álmát. Erzsébet asszony pontosan tudja, hogy Puskás Ferenc elnyerte az emberek szeretetét. Soha nem fogjuk elfelejteni, hogy a klub történelmének egyik legnagyobb alakja volt, emléke szívünkben él tovább – fogalmazott az elnök, továbbá néhány mondatban megemlékezett a Frankfurt elleni feledhetetlen BEK-döntőről, amin Puskás négy gólt szerzett.

Pérez mondandója végén a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiának mondott köszönetet: - Rendkívül szoros kapcsolatot ápolunk a Puskás Akadémiával, így sikerült elérnünk, hogy a társadalmi kirekesztettségben élő gyerekek is tanulhassanak, sportolhassanak ezen az akadémián. Különleges érzésekkel tölt el ez a mai nap, s egyben óriási büszkeséggel, Puskás ugyanis a Real Madrid történelmének egyik kovácsolója volt.

A Real Madrid elnöke után dr. Simicskó István, sportért felelős államtitkár lépett a pulpitusra: - A bölcsek úgy tartják, hogy akit szeretünk, azok részünkké válnak, haláluk után is bennünk élnek tovább. Puskás Ferenc még mindig egy olyan hívó név, amelyre emberek százmilliói állnak fel egyszerre, dobban meg a szívük. Életútja, tevékenysége két népet köt össze. Öcsi bácsi, vagy ahogy a spanyolok mondják, Pancho a spanyol nép büszkesége, nekünk magyaroknak pedig a nemzeti kincsünk. A világ labdarúgásának felejthetetlen egyénisége, mert nemcsak jó játékos volt, hanem kiváló ember is. Mi magyarok azt mondjuk, hogy sokat kellett küzdenünk a szabadságunkért, de sosem kaptunk ki, mert a legveszedelmesebb vereség a bátorság hiánya. A magyar emberek mindig bátrak voltak, mindenhol megállták a helyüket, ennek kimagasló példája Öcsi bácsi, aki örökös nagykövet a két nép barátságában.

A beszédeket követően közös csoportkép készült a pulpituson, a meghívott vendégek ezután a Real Madrid sportvárosának udvarára mentek, ahol vastaps kíséretében leleplezték Puskás Ferenc bronzból készült mellszobrát.

A szobor készítője Pedro Montes, régóta nagy Real Madrid-szurkoló, tag és bérletes. Két fia van, ők is a klub szimpatizánsai. A Real Madrid korábbi elnöke, Ramón Calderón még Puskás Ferenc ravatalánál, 2006. december 9-én tett ígéretet a szoborra, amit aztán Montes el is készített – "Hatalmas megtiszteltetés ez számomra" – mondta büszkén az alkotó.

Ramón Calderón azt mondta a szoborról: - Az a célunk, hogy a Valdebebasban élő fiatalok mindennap találkozzanak elődjeikkel, akik felépítették ennek a csodálatos klubnak a mítoszát.

Az elmúlt években a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia többször is tárgyalt a Real Madriddal, a megbeszéléseken pedig folyamatosan téma volt a szobor létrehozása. Ez tulajdonképpen már hat éve elkészült, a Real Madrid sportvárosában most az ünnepélyes leleplezésre került sor.

Egyébként nemcsak Puskás Ferencnek van szobra a Real Madrid valdebebasi központjában: rajta kívül Alfredo Di Stéfanónak és Santiago Bernabéunak is emléket állított ilyen módon a klub, előbbi szobrát ugyanúgy Montes készítette. Érdekesség, hogy bár Di Stéfano szobra előbb állt a sportközpontban, a referenciát valójában a csodálatos Puskás-szobor jelentette Montes számára. A helyi viszonyokat és az Öcsi bácsi iránt tanúsított tiszteletet jól példázza, hogy amíg az alkotó a Di Stéfano-szobrot pénzért készítette, addig a Puskás-emlékmű felajánlásra készült el, nem került semmibe.

- A szoborral szerettem volna kifejezni, hogy milyen nagy játékos volt Puskás Ferenc, tekintetével pedig meg akartam ragadni, hogy mennyire jó ember volt – árulta el Montes.

(pfla.hu)

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Férfi futsal Magyar Kupa – Szerdán kezdődnek a negyeddöntők
Bajnokságok / Kupák
Férfi futsal NB I – Kezdődnek a rájátszás visszavágói
Bajnokságok / Kupák
Hetvenéves Pásztor József

2024-03-20 12:23:25

Hetvenéves Pásztor József

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS