Ferencváros: duplán is duplázás - tizenkét év után

2016. május. 08., 14:31   |    

Ferencváros: duplán is duplázás - tizenkét év után

A Ferencváros két értelemben is duplázott szombat este, egyrészt egymás utáni két évben megnyerte a Magyar Kupát, másrészt a magyar bajnoki címet és az MK-trófeát is begyűjtötte egy idényen belül. Mindkét eset 2004-ben fordult elő legutóbb a zöld-fehérekkel.

A Magyar Kupa 2015-2016-os idénye abból a szempontból nem hozott meglepetést, hogy két meghatározó NB I-es klub jutott a fináléba, és végül a bajnokság legjobbja hódította el a trófeát. Más szempontokat figyelembe véve azonban adódtak azért érdekességek a sorozatban. Nem gyakran fordul elő például, hogy a legjobb nyolc közé három NB III-as csapat is eljut a kupaküzdelmek során. Most pontosan ez történt, a Nyíregyháza, a Tiszaújváros és a Kozármisleny is az elődöntőért játszott, és a mislenyiek nem is álltak messze a négy közé kerüléstől. A mecseki együttes végül nem bírt a Békéscsabával, de az elmúlt néhány hónap sokáig emlékezetes marad a kozármislenyi szurkolók számára, a csapat ugyanis három OTP Bank Liga-csapatot is kivert a sorozatból, a Puskás Akadémiát, a DVTK-t és a Honvédot.

A Kozármisleny-drukkerek aligha számítottak az "óriásölő" szerepre, ahogyan március 2-án, este fél 7 tájban a Ferencváros szurkolói is aligha gondolták volna, hogy kupaarannyal zárja az évet a csapat. Ekkor játszották a Videoton FC elleni negyeddöntő visszavágóját, a fehérváriak pedig a Groupama Arénában aratott győzelmükkel, majd a hazai visszavágó elején megszerzett vezetéssel összesítésben már két góllal vezettek. A zöld-fehérek azonban egy félidő alatt fordítottak, és végül megnyerték a kupát - történetük során 22. alkalommal.

Ami pedig a döntőt illeti: továbbra sem szakadt meg a sorozat, a Ferencváros megnyerte eddigi minden, az Újpest ellen vívott Magyar Kupa-döntőjét. Tíz ferencvárosi játékos szerepelt a 2015-ben és a 2016-ban megnyert kupadöntőben is, Dibusz Dénes, Emir Dilaver, Cristian Ramírez, Gera Zoltán, Vladan Csukics, Gyömbér Gábor, Varga Roland, Böde Dániel és Roland Lamah. A kispadon mindkét alkalommal Thomas Doll ült, ő lett az első külföldi edző a magyar labdarúgás történetében, aki duplázott, megnyerte a bajnoki címet és a kupát is ugyanabban a szezonban.

Érdekesség, hogy 1993 óta a mostani kupadöntő nézőszáma a második legmagasabb, csak a 2014-es, a Puskás Stadionban rendezett múlta felül. Akkor is az Újpest volt az egyik szereplő.

gera|

Gera Zoltán, amellett, hogy a kupadöntők történetének egyik legidősebb gólszerzője, 12 év elteltével talált be újra Magyar Kupa-fináléban. Ez rekord, Sárosi György dr. először 1933-ban, utoljára 1944-ben szerzett gólt a kupadöntőben, a kettő között „csak” tizenegy év telt el.

A Gera-góllal eldőlt kupadöntőt követően minden élvonalbeli csapat számára véget ért a szezon, de az idény legfontosabb, leginkább várt eseménye még csak eztán kezdődik: a magyar válogatott június 14-én kezdi meg szereplését a franciaországi Európa-bajnokságon. A bajnoki és kupaaranyérmes csapatból öt játékos, a 37 éves Gera Zoltán mellett Dibusz Dénes, Böde Dániel, Pintér Ádám és Nagy Ádám szerepel a válogatott bő keretében, ők reménykedhetnek abban, hogy pályafutásuk során először résztvevői lehetnek egy kontinensviadalnak.

A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS