Feröeren gőzerővel erősítik a futballt

2016. szeptember. 06., 13:49   |    

Feröeren gőzerővel erősítik a futballt

A szigetországban nagyon sokat tesznek annak érdekében, hogy a feröeri futball felzárkózhasson az európai középmezőnyhöz.

– A Feröer-szigeteken a futball majdnem olyan fontos, mint a braziloknál – idézi a Fociológia című könyv Kaj Leo Johannesent, aki 2008 és 2015 között Feröer miniszterelnöke volt, futballistaként pedig a válogatott kapuját is védte, a HB Tórshavn csapatában pedig 299 alkalommal játszott.

A könyvből azt is megtudhatjuk, hogy a Feröer-szigetek tíz első osztályú klubjának összesített átlagos nézőszáma 5070 fő – ami elméletileg nem egy óriási szám, ám valójában a népesség 10 százalékát jelenti. A válogatott mérkőzéseire nagyjából 5000 szurkoló kíváncsi.

De az emberek nemcsak szurkolnak, fociznak is: a felmérések szerint a szigetlakók 17 százaléka maga is űzi valamilyen szinten a játékot.

A labdarúgást a 19. század vége óta játsszák Feröeren; az első csapat az 1892-ben alakult, és a TB Tvöroyri máig létezik. Az első nemzeti labdarúgó-bajnokságot 1942-ben szervezték, a Feröeri Labdarúgó-szövetség pedig 1979. január 12-én jött létre. A női bajnokság 1985-ben indult. Az 1980-as években a szövetség beindította az edző- és menedzserképzést, amely eleinte dán segítséggel működött, az 1990-es évek közepe óta azonban teljesen a feröeri szövetség felelősségi körébe tartozik.

A feröeriek futball iránti rajongását meg tudja erősíteni a magyar Gángó András is, aki 2007 óta véd az ÍF Fuglafjördur csapatában, emellett az U21-es válogatott kapusedzője.

- Feröeren az izlandi modellt követik. Jól képzett edzők dolgoznak a csapatokkal, egyre fejlődik az infrastruktúra, a műfüves pályák borítását három-négy évente cserélik. A nagypályás foci mellett egyébként rengeteg lehetőség van focizni, a legkisebbektől a legidősebbekig a legkülönbözőbb pályaméreteken futballoznak itt az emberek. Így válik minden társadalmi réteg számára fontossá a futball, hiszen a maga módján szinte mindenki részese a közegnek közvetlen vagy közvetett módon – mondta az mlsz.hu-nak Gángó.

A magyar kapus szerint a feröeri szövetség egyre több főállású szakembert foglalkoztat, hogy felgyorsítsa a fejlődés folyamatát. Emellett rendkívül fontos Lars Olsen szövetségi kapitány szerepe, aki sokat segít a fiatalok menedzselésében, és Dánián keresztül összeköti a szigetország futballját Európával.

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
MOL Magyar Kupa: A Paksi FC lesz a döntő egyik résztvevője
Bajnokságok / Kupák
Erőt demonstrált a Haladás

2024-04-22 21:53:02

Erőt demonstrált a Haladás

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS