Foci a barátságért: Magyar résztvevőkkel indult el a szentpétervári programsorozat

2017. június. 27., 13:44   |    

Foci a barátságért: Magyar résztvevőkkel indult el a szentpétervári programsorozat

Megkezdődött a „Foci a Barátságért” nemzetközi gyermekprogram ötödik évada. A Gazprom – a FIFA és a 2018-as labdarúgó-világbajnokság hivatalos partnere – rendezvényén a résztvevő országok száma a tavalyi harminckettőről 2017-re hatvannégyre nőtt.

Két tehetséges, sportrajongó gyermek képviseli idén hazánkat a Gazprom 64 ország részvételével zajló, egyhetes nemzetközi sportprogram-sorozatán Szentpéterváron. A gyerekek a „Foci a barátságért” programra kaptak meghívást, amelynek célja az ifjúsági futball támogatása és a barátság, egyenlőség, sportszerűség, egészség, béke, elhivatottság, győzelem, tradíció és becsület népszerűsítése a fiatalok körében, a focin keresztül.

A program különlegessége idén, hogy a résztvevő 64 ország gyermekeiből 8 nemzetközi csapatot hoznak létre, ők lépnek majd pályára a „Foci a barátságért” bajnokságán, a „Kilenc Érték Kupával” díjazzák a program értékeit leginkább követő, profi klubcsapatot, valamint személyesen tekinthetik meg a FIFA Konföderációs Kupa döntőjét.

reptér|A programban az MTK U13-as játékosa, Yaakobishvili Antal (b4), és az ifjú sportriportereknek kiírt pályázat nyertese, a békéscsabai Osgyán András (j4) képviseli Magyarországot

A hétfői utazás során a program résztvevői már Európa különböző repterein egymásra találtak, és rögtön kiderült: a labdarúgás valós kapcsolódási pontot jelent a különböző országok játékosai között, a teljesen különböző kultúrákból érkező gyerekek azonnal ismerősként kezelték egymást, és percek alatt a futballról kezdtek beszélgetni.

A hivatalos programsorozat június 27-én, délelőtt vette kezdetét. A program célja a gyermekfoci fejlesztése, továbbá a különböző országokból érkező gyermekek toleranciára és más kultúrák és nemzetek tiszteletére nevelése.

A Magyar Labdarúgó Szövetség Grassroots-programja által is támogatott kezdeményezés keretében a résztvevő országok játékosaiból nyolc nemzetközi válogatottat alakítottak ki. A nyolcfős csapatok vegyes összetételűek lesznek: 12 éves ép vagy sérült sportoló fiúk és lányok alkotják őket. Yaakobishvili Antal – aki az MTK-ban Mihályi Tamás játékosa – a kék csapatba került Belgium, Görögország, Franciaország, Észtország, Kazahsztán és Mozambik focistáival együtt. A csapatok napi egy közös edzéssel készülnek az egynapos kupára, melyre július 1-jén kerül majd sor, a felkészülés során szintén nemzetközi edzőgárda segíti őket, de Antal számíthat Mihályi tanácsaira, segítségére is, hiszen az edzője is elkísérte a játékost – a gyerekek minden országból két kísérővel utaznak.

A labdarúgás mellett az esemény kilenc értéket közvetít a gyermekek felé (barátság, egyenlőség, sportszerűség, egészség, béke, elhivatottság, győzelem, tradíció és becsület). Mind a labdarúgók, mind a sportriporterek tagjai a különböző csapatoknak (a magyarok a kéknek), amelyek kreatív programokkal, közös csoportmunkával és előadások meghallgatásával kerülnek közelebb az esemény által képviselt alapértékekhez.


A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
MOL Magyar Kupa: A Paksi FC lesz a döntő egyik résztvevője
Bajnokságok / Kupák
Erőt demonstrált a Haladás

2024-04-22 21:53:02

Erőt demonstrált a Haladás

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS