Fővárosi derbikkel és az újoncok csatájával kezdődik az idény

2016. július. 16., 09:56   |    

Fővárosi derbikkel és az újoncok csatájával kezdődik az idény

A hétvégén megkezdődik a OTP Bank Liga 2016–2017-es idénye. Az első forduló hat mérkőzéséből hármat szombaton, hármat pedig vasárnap rendeznek.

ÚJPEST FC–BP. HONVÉD FC
(Szombat, július 16., 18.00)

A magyar futballmúlt egyik tradicionális rangadója néhányszor a bajnoki cm szempontjából is döntő volt. Most reálisan egyik csapatnak sem lehetnek aranyálmai, sőt, az Újpest kifejezetten nehéz helyzetben van kulcsjátékosai (Balogh, Heris, Hazard) sérülése és a FIFA által kirótt átigazolási stop miatt. Nebojsa Vignjevics együttese ráadásul az őszi idényt albérletben, az Illovszky-stadionban tölti majd, e találkozót is ott rendezi. Kérdéses, mekkora hátrányt jelent majd ez a csapatnak, amely február közepe óta hét hazai bajnoki meccséből csak kettőt tudott megnyerni. A lila-fehérek több mint két éve, 2014 márciusa óta nem kaptak ki a Bp. Honvédtól, azóta öt meccsből kétszer nyertek (éppen a legutóbbi kettőt), háromszor pedig döntetlent játszottak. A kispestieknél sem volt nagy mozgás, Gróf és Hajdú érkezett, a korábbi kulcsemberek közül Kemenes, Ignjatovics és Youla távozott. Marco Rossi együttese elképesztően régen, 2013. októberében nyert legutóbb Budapesten idegenbeli bajnoki mérkőzést.

MEZŐKÖVESD FC–GYIRMÓT FC GYŐR
(Szombat, július 16., 18.00)

Már az első fordulóban találkozik egymással a két újonc, akik közül a Gyirmót korábban még soha nem szerepelt az élvonalban – igaz, a mezőkövesdiek sem számítanak ilyen szempontból rutinosabbnak. Legalábbis, ami a klubot illeti, mert a keret tele van korábban az OTP Bank Ligában is szerepelt, rutinos játékosokkal. A két csapat természetesen találkozott egymással a Merkantil Bank Liga előző idényében, a bajnoki címig menetelő Gyirmót – még ifjabb Bene Ferenc irányításával – mindkét találkozót 2-1-re megnyerte. Az előző, a 2014–2015-ös szezonban mindkét meccs döntetlenre végződött. Pintér Attila együttesébe a nyáron olyan ismert, tekintélyes élvonalbeli múlttal rendelkező futballisták igazoltak, mint Egerszegi Tamás, Gohér Gergő, Hudák Dávid, Marek Střeštík, Tomáš Tujvel, Tarmo Kink, valamint kölcsönbe érkezve Stipe Bačelić-Grgić, Branko Pauljevics. Kiegészülve a korábban már a sárga-kékeknél szereplő, s most újra kölcsönvett Vági Andrással, Sós Bencével és Devecseri Szilárddal, ez éppen egy csapatra való legénység. A gyirmótiaknál az új vezetőedző, az Egyesült Államokból hazatért Urbányi István rendelkezésére áll már a korábbi válogatott Filkor Attila és hajdanán U19-es Eb-bronzérmes Nagy Olivér.

FERENCVÁROSI TORNA CLUB–SZOMBATHELYI-SWIETELSKY HALADÁS
(Szombat, július 16., 20.30)

A Ferencváros már túl van egy tétmérkőzésen az idényben, szerdán 1-1-es döntetlent játszott Albániában a Partizani ellen. A zöld-fehérek még az előző idénybeli sikerüket is ünneplik majd a találkozó előtt: bajnokként és kupagyőztesként játék nélkül elnyerték a Szuperkupát. Thomas Doll, ahogyan már Albániában, természetesen számíthat az Európa-bajnokságon szerepelt Fradi-játékosokra. Nagy Ádám már nem tartozik közéjük, miután csütörtökön az olasz élvonalba, a Bolognához szerződött. A fővárosi zöld-fehérek eddig Lovrencsics Gergővel, Marco Djuricinnel és Oliver Hüsinggel erősítették meg a nyáron a keretüket. A Haladás kölcsönvette az előző idényben Békéscsabán szerepelt Ezequiel Calvente Criadót, hazahozta Angliából Polgár Kristófot, s megszerzett két holland játékost, Sjoerd Arst és Sjoerd Overgoort. Érdekes, hogy a két csapat az előző idény első fordulójában is találkozott, akkor a Ferencváros 2-0-ra nyert Szombathelyen. A 2015–2016-os idényben egyébként a bajnok kilenc pontot gyűjtött Mészöly Géza csapata ellen.

DEBRECENI VSC-TEVA–PAKSI FC
(Vasárnap, július 17., 18.00)

A Loki már három tétmérkőzésen túl van a szezonban, a San Marinó-i kupaellenfelet kettős győzelemmel búcsúztatta, majd csütörtök este balszerencsés vereséget szenvedett a fehérorosz Torpedo Zogyinótól. A jövő heti visszavágó előtt kétséges, milyen összeállításban kezd majd a csapat a bajnokságban, Kondás Elemér eddig minden nyáron tartalékos tizenegyet vetett be az OTP Bank Ligában a nemzetközi kupatalálkozó előtt. A piros-fehéreknek egyébként kifejezetten jó az idei hazai bajnoki mérlege, 2016 tavaszán hét meccsből csak egyet, a Honvéd ellenit nem nyerte meg. A Paks ellen 2-0-ra nyert. A tolnai zöld-fehérek eddig egyszer nyertek csupán bajnoki mérkőzésen a DVSC ellen, idegenben: 2012 őszén. Kondás Elemér együttese eddig Bokros Tiborral, Karol Mészárossal, Danilo Szekuliccsal és Koval Viktorral erősített, illetve kölcsönből visszatért Geoffrey Castillion. Csertői Aurél csapata, a Paks a nyári átigazolási időszakban erősödött, miután Haraszti Zsolt, Jelena Richárd, Kemenes Szabolcs, Kovács Gábor és Szalai András is a klubhoz került. Tavasszal csupán az utolsó fordulóban nyert a Paks idegenben, igaz, az utolsó két fellépésén veretlen maradt.

MTK BUDAPEST–VASAS FC
(Vasárnap, július 17., 18.00)

A két csapat (ismét) Dunaújvárosban találkozik majd egymással. Április 30-án, különösen az angyalföldiek számára, emlékezetes találkozót vívtak, a piros-kékeknek győzniük kellett a bennmaradáshoz, s győztek is 2-0-ra. Előtte az idény mindkét korábbi, egymás elleni meccsét a kék-fehérek nyerték meg. Az MTK játékoskeretében nem volt nagy mozgás, csupán Borbély Bálint érkezett. A távozók névsorának élén Khaly Iyane Thiam, Hajdú Ádám és Marek Střeštík neve áll. A Vasasnál Manjrekar James és Vaskó Tamás a két új vétel, Sallói Dániel és Vukasin Polekszics kölcsönbe érkezett. (Az Egyesült Államokból hazatért fiatal csatár elképzelhető, hogy Gyirmóton játszik majd.)

VIDEOTON FC–DIÓSGYŐRI VTK
(Vasárnap, július 17., 18.00)

Talán az első kör „legpikánsabb párharca”, hiszen a vendégek új edzője, Horváth Ferenc éppen korábbi klubja, a tavasszal a bajnoki ezüstéremig vezetett Videoton ellen mutatkozik be új alakulata élén. Ugyanakkor a fehérváriak éppen a Diósgyőrtől igazolták le egyik új nyári szerzeményüket, Barczi Dávidot. A Vidi (amely az őszi szezonban továbbra is Felcsúton rendezi a hazai mérkőzéseit) már három tétmérkőzésen túl van az idényben Henning Berggel, mind a két nemzetközi kupatalálkozóját megnyerte pályaválasztóként. Az új szerzemények közül Bódi Ádám már gólt is szerzett a Csukaricski ellen. A DVTK új szerzeményei: Murtaz Dausvili, Dejan Karan, Lázár Pál (korábbi Videoton-játékos!), Ugrai Roland és Diego Vela. Barczin kívüli távozók: Egerszegi Tamás, Miroszlav Grumics, Manjrekar James, Koman Vladimir és Kovács Gábor. A két csapat legutóbbi mérkőzését, Diósgyőrben, a hazaiak nyerték, ellenben az előző ötön Videoton-siker született.

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Nagy csatában lett Amatőr Kupa-győztes az Unione FC
Bajnokságok / Kupák
MOL Magyar Kupa: A Paksi FC lesz a döntő egyik résztvevője

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS