Futsal 2015: sikeres év, Eb-kvalifikációval

2015. december. 29., 15:48   |    

Futsal 2015: sikeres év, Eb-kvalifikációval

Futsalválogatottunk kvalifikálta magát a 2016-os szerbiai Eb-re, a női válogatott megnyerte a Visegrádi Négyek Tornáját. Futsal 2015 évértékelő.

Szeptemberben nagyszerű eredményt ért el a futsalválogatott, a Románia elleni play-off mérkőzéseken sikerült kvalifikálnia magát a 2016 márciusában sorra kerülő szerbiai Eb-re. Október elején a Belgrádban tartott sorsoláson kiderült, hogy két erős ellenféllel kell megmérkőznünk a tornán, a világranglista-első Spanyolország és a szintén nemzetközi elitbe tartozó ukrán válogatott lesz az ellenfelünk. A magyar futsalválogatott legutóbb hat éve, a hazai rendezésű, 2010-es Európa-bajnokságon volt tagja a kontinensviadal mezőnyének.





Decemberben a 2016-os kolumbiai világbajnokság kvalifikációs szakaszában is versenyben maradt csapatunk, az év vége előtt Győrben sikerült pótselejtezős helyet kivívnia a válogatottnak. A csoportellenfelek közül Angliát és Belgiumot is legyőzte a magyar együttes, míg az ukránoktól szoros mérkőzésen szenvedtünk vereséget a Magvassy Mihály Sportcsarnokban. Ukrajna mögött a második helyen jutottunk tovább, így márciusban pótselejtező vár a mieinkre.

Dr. Drucskó Zoltán, az MLSZ Futsal Bizottságának elnöke éves értékelésében az elért sikereket méltatta, nem feledkezve meg a szakág előtt álló további feladatokról sem.

- Úgy gondolom, nem csak a pályán, hanem azon kívül is sikeres évet zártunk. Megújított edzőképzésünk immár harmadik évét zárta sikeresen, és hosszú idő után a futsal újra visszakerült a képernyőre mind válogatott, mind bajnoki szinten. Mindezek az eredmények, ez az áttörés alapot adhat egy olyan fejlődésnek, amely hosszútávon is biztosítani tudja, hogy a futsal a nagypályás labdarúgás mellett az egyik legsikeresebb, és legnépszerűbb sportág lehessen a csapatsportok között. Természetesen sok még a tennivalónk, de a csapatokkal közösen, keményen tovább dolgozva szép jövő előtt állhat szakágunk - nyilatkozta Dr. Drucskó Zoltán az mlsz.hu-nak.

Az év folyamán több fiatal beépült a válogatott keretbe, elég csak a dunaújvárosi Hosszú Ádám, Klacsák Bence és a Horváth-fivérek, valamint a Berettyóújfaluban szereplő Komáromi Péter nevét említeni, akik egyre inkább nélkülözhetetlen tagjai a válogatottnak. Az utánpótlás-válogatottak közül az U19-es együttes a Visegrádi Négyek Tornáján szerepelt, míg az U21-es válogatott egy nemzetközi tornán, valamint négy további barátságos mérkőzésen lépett pályára. A női válogatott több barátságos mérkőzést is játszott az évben, legnagyobb sikere a Visegrádi Négyek Tornáján aratott győzelme volt. A magyar bajnokságot évek óta uraló két együttes, az ETO Futsal és az MVFC Berettyóújfalu rendre jól szerepel az UEFA Futsal Cup küzdelmeiben, idén a bajnoki címvédő ETO jutott el a sorozat legjobb 16 csapata közé, ráadásul házigazdaként vett részt a rangos nemzetközi kupasorozat elitkörében.

Sito Rivera, szövetségi edző szerint az Eb-kvalifikáció mellett több területen is előrelépést könyvelhettünk el 2015-ben.

- Nagyon szép évet tudhatunk magunk mögött, az elvárást teljesítettük, szakmailag hatalmasat léptünk előre. Az év legnagyobb sikere kétségtelenül az, hogy a sokkal magasabban jegyzett román válogatottat sikerült legyőznünk a pótselejtezőkön, és megérdemelten jutottunk ki az Eb-re. Az utánpótláscsapatoknál nagyon fontos, hogy nemzetközi tapasztalatot szerezzenek a játékosok. Fontos, hogy a játékosok lássák a követelményt, amelyet a nemzetközi szint megkíván, éppen ezért elengedhetetlenek azok a válogatott mérkőzések, amelyeken a fiatalok edződhetnek. A női csapatunknak sikerült ismét megszereznie a Visegrádi Négyek Tornájának első helyét. Ennél a csapatnál is fontos, hogy minden évben erősebb ellenfelekkel tudjunk megmérkőzni. Összességében elmondható, hogy mind a három területen, azaz a férfi felnőtt, a női felnőtt együttesnél és az utánpótláscsapatoknál is sikerült előrelépnünk, és a következő évben az ehhez hasonló töretlen fejlődés a célunk - mondta Sito Rivera az mlsz.hu-nak.

A szurkolók már megválthatják belépőjüket a februári, szerbiai Eb-re a torna hivatalos jegyportálján keresztül, valamint a Belgrád Arénánál lévő jegyirodában minden mérkőzésnapon. Felhívjuk a szurkolók figyelmét, hogy a nagy érdeklődés miatt várhatóan körülményes lesz hozzájutni jegyekhez a helyszínen, így ha tehetik, válasszák az online jegyvásárlást.

[galleryRel id="100496|Magyarország-Románia]

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Férfi futsal Magyar Kupa – Szerdán kezdődnek a negyeddöntők
Bajnokságok / Kupák
Férfi futsal NB I – Kezdődnek a rájátszás visszavágói
Bajnokságok / Kupák
Hetvenéves Pásztor József

2024-03-20 12:23:25

Hetvenéves Pásztor József

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS