Futsal: új vezetés, új kapitány, új célok

2013. augusztus. 25., 10:58   |    

Futsal: új vezetés, új kapitány, új célok

A Magyar Labdarúgó Szövetség májusban elfogadta a futsalfejlesztési stratégiai tervet, új összetételű Futsal Bizottságot nevezett ki, a múlt héten pedig bemutatta a futsalválogatottak új szövetségi kapitányát, a spanyol Sito Riverát. A Futsal Bizottság elnöke, a nemzetközi porondon is egyre sikeresebb Rába ETO ügyvezető elnöke, dr. Drucskó Zoltán a bizottság munkájáról, az új szakvezetőről és a hosszabb távú stratégiai tervekről nyilatkozott az mlsz.hu-nak.

- Az új összetételű Futsal Bizottság túl van az első ülésein. Milyen feladatok várnak a testületre a jövőben?
- Az MLSZ elnöksége májusban elfogadott egy futsalfejlesztési stratégiai tervet, ennek egyik eredményeképpen újult meg a szakág vezetése és állt fel az új Futsal Bizottság. Elsősorban javaslattételi, tanácsadó testületként dolgozunk, feladatunk az egyesületek érdekeinek képviselete, a szövetség által elkészített stratégiai akcióterv végrehajtása, de ide tartozik a kapitány munkájának értékelése, véleményezése, vagy a futsalhoz kötődő marketingjogok kezelése is. A bizottság abban a szerencsés helyzetben van, hogy széles körű rálátása van a hazai futsalra, hiszen a tagjai az élvonalbeli egyesületek vezetői, így mindenki tökéletesen tisztában van azzal, milyen problémákkal küzd a szakág, milyen szerkezeti változásokra van szükség a célok megvalósításához. Történelmi esélyt kaptunk az MLSZ-től azzal, hogy az elnökség elfogadta a futsalfejlesztési tervet, rajtunk és a csapatokon múlik, hogy élni tudunk-e a lehetőséggel.

- Mik lesznek a bizottság első lépései a szakág fejlesztésére?
- A közeljövő legfontosabb feladata, hogy profi, széles tömegbázison alapuló egyesületeket alakítsunk ki, hosszú távon ez szolgálja a futsal fejlődését. Szintén fontosnak tartom a megfelelő marketingmunkát, a szakág pénzügyi helyzetének megerősítését. A korábbiaknál erősebb médiajelenlétet szeretnénk elérni, ezen a területen ugyanis bőven vannak lemaradásaink. El kell érni, hogy mind az írott, mind az elektronikus médiában nagyobb szerepet kapjon a futsal, ehhez persze eladhatóvá kell tennünk a terméket, amihez egységes arculatra, újabb szponzorok megnyerésére is szükség van.

- A Rába ETO-nál sikerült egy nemzetközi sikerekhez vezető klubmodellt kialakítani. Mi szükséges ahhoz, hogy több hazai klub is elinduljon ezen az úton, és ezáltal erősebbé, színvonalasabbá váljon a bajnokság?
- A sikeresen működő győri modell más kluboknak is példát mutathat, bízom benne, hogy több egyesületnél elindulhat a közeljövőben hasonlóan hatékony munka, mind az NB I-es csapat menedzselése, mind az utánpótlásképzés erősítése terén. Itt visszakanyarodhatunk a már említett széles tömegbázis kiépítésének kérdésére, és a futsalban szerepet vállaló szponzorok, támogatók számának növelésére, ezek alapvető feltételei egy sikeresen működő klubmodellnek. Ez természetesen nem megy egyik napról a másikra, mindenféleképpen az MLSZ és a klubok közös erőfeszítésére van szükség az előrelépéshez. Hosszabb távú terveinkben szerepel a nagypályás élvonalbeli csapattal rendelkező, nagy múltú egyesületek bevonása a futsalba, ez soha nem látott fejlődést jelenthetne a szakágnak. Ebben a kérdésben lépésről lépésre kell haladnunk, de nem tartom lehetetlennek, hogy két-három év múlva már patinás egyesületek színeiben játszhatnak a legjobb futsalosok.

futsal1|A vezetés új, a játékosok a régiek: dr. Drucskó Zoltán bizottsági elnök mellett válogatottjaink három kiválósága, Balázs Zoltán, Csepregi Gabriella és Lódi Tamás

- Győrben hosszabb ideje külföldi edzőt alkalmaznak, a válogatottat viszont most először irányítja külföldi szakember. Mit vár az új kapitány, Sito Rivera kinevezésétől?
- Sito Rivera szakmai tudását már több országban is bizonyította, de rengeteget profitálhatunk rendkívül értékes kapcsolatrendszeréből is. Személye például garancia arra, hogy a jövőben a világ legjobb csapataival tudunk lekötni felkészülési meccseket. Terveink szerint a válogatott évi húsz mérkőzést játszik a jövőben, méghozzá a lehető legerősebb ellenfelekkel. Ez jelentős előrelépés az elmúlt évekhez képest, és a fejlődésünk egyik záloga lehet. Sito Rivera bemutatása során is hangsúlyozta, hogy elsősorban mentalitásban vár nagy előrelépést a válogatottól, mert ebben van a legnagyobb lemaradásunk az elithez képest. Osztom a véleményét, s csak annyit fűznék hozzá, hogy nálunk járt neves spanyol szakemberek mondták azt, hogy a magyar játékosok technikailag kiemelkedő képességűek, arányaiban több a tehetséges futsalos nálunk, mint Spanyolországban. A kapitánnyal szemben elvárás, hogy a lehető legtöbbet hozza ki a válogatott játékosokból, és már rövid távon javítsa a csapat eredményességét. Ezt korábbi állomáshelyein meg tudta valósítani, a román válogatott a kinevezése után rendszeres résztvevőjévé vált a világversenyeknek. Mi is hasonló célt fogalmaztunk meg, szeretnénk elérni, hogy a válogatottunk stabilan ott legyen a világ- és Európa-bajnokságokon.

- A jövő februári Eb-től már csak egy lépés választja el a csapatot, szeptemberben egy páros meccsen harcolhatjuk ki a belgiumi döntőben való részvételt...
- Fortuna nem volt kegyes hozzánk a play off sorsolásán, a lehetséges ellenfelek közül az egyik legmagasabban rangsorolt csapatot, a világranglista nyolcadik helyén álló ukrán együttest kaptuk. Ha csak a ranglistás helyezéseket nézzük, nem mi vagyunk a párharc esélyesei, de bízom abban, hogy a rendelkezésre álló napokban, szorgos műhelymunkával sikerül megfelelően felkészülni a két mérkőzésre, és egy jó taktikával meglepetést is okozhatunk. A siker mindig jól jön, de jelen esetben ez hatványozottan igaz: az Eb-részvétel óriási lökést adhatna a szakágnak, nagyszerű alapot jelenthetne a most elkezdett munkához.

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Nagy csatában lett Amatőr Kupa-győztes az Unione FC
Bajnokságok / Kupák
MOL Magyar Kupa: A Paksi FC lesz a döntő egyik résztvevője

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS