Grassroots 2014: ezüst fokozattal kezdjük az új évet

2014. december. 23., 20:56   |    

Grassroots 2014: ezüst fokozattal kezdjük az új évet

A Magyar Labdarúgó Szövetség évek óta kiemelten foglalkozik a Grassroots területével, ennek idei egyik legnagyobb eredménye, hogy ezüst fokozatúra minősítette hazánkat az UEFA. Grassroots évértékelő.

A jövő év elejétől változik a nem professzionális labdarúgás (Grassroots) egységes fejlesztését szolgáló program, az UEFA Grassroots Charta értékelése. Az UEFA 2005-ben bevezetett, hétcsillagos rendszerét egyszerűsíti és három szinten (arany, ezüst, bronz fokozat) kategorizálja a tagállamok Grassroots-programjait. Az MLSZ 2010-ben csatlakozott a programhoz, 2013-ban kapta meg a 2. csillagot az UEFA-tól a kritériumként megfogalmazott, és kitűnőre értékelt szociális programjaiért (amelyek közül a gyermekvédelmi otthonok labdarúgó-programját 2013-ban az UEFA Európa legjobb Grassroots-projektje címmel tüntette ki).



2014-ben az MLSZ elérte a 3. és a 4. csillag szintjét is a Grassroots-programjaiban regisztrált résztvevők, illetve a női (lány) játékosok számával, mindezekre tekintettel az MLSZ-t az ezüst fokozatú országok közé sorolja be az UEFA. Ez azt jelenti, hogy az MLSZ, az utóbbi években történt Grassroots-fejlesztései következtében, felzárkózott Európa első feléhez.

Az MLSZ Grassroots területének egyik kiemelt projektje az OTP Bank Bozsik-program Intézményi része. 2014-ben elérte a 70 ezret az intézményi programban résztvevő gyerekek száma. Júniusban 800 gyerek vett részt a program tanévzáró fesztiválján, október elején pedig 600 fiatal részvételével zajlott le az OTP Bank Bozsik-program 2014/2015-ös tanévének Intézményi-program nyitó eseménye Telkiben.



De nem csak ebben a kiemelt projektben születtek számottevő előrelépések: tavasszal második idényét zárta, ősszel harmadik szezonját kezdte meg a középiskolás amatőr focibajnokság, a Coca-Cola CUP. A Magyar Labdarúgó Szövetség szakmai felügyelete alatt zajló tornára idén minden eddiginél több fiatal jelentkezett, összesen 8052 fő, így az előző évhez képest 20 százalékkal nőtt a jelentkezők száma.



| - Örülök, hogy 2014-ben, főleg a női játékosok számának növekedésével, sikerült jelentősen előrelépnünk – mondta Kovács Szilveszter, grassroots-igazgató az mlsz.hu-nak. - A szociális programokkal kapcsolatban elmondható, hogy tovább folytatódhatnak a hallás-, látáskárosultak, illetve a tanulásban akadályozottak labdarúgótornái, idén harmadik alkalommal rendeztük meg számukra az Esély Fesztivált. Jelentős eredménynek tartom, hogy a grassroots önkéntes szervező tanfolyamokon az idei évre a regisztrált önkéntesek száma elérte az ezres határt. A veterán labdarúgótornák is évről évre egyre több résztvevőt vonzanak, bízom benne, hogy a jövőben tovább nő ezen események népszerűsége. Fontos eredménye az évnek, hogy az MLSZ stratégiai megállapodást kötött a Magyar Diáksport Szövetséggel és a következő időszakban közös projektet indítunk útjára. A labdarúgás útja a köznevelésbe című projekt célja elsősorban a labdarúgás integrálása a nemzeti alaptantervbe, amely kezdetben a pedagógusok továbbképzését jelenti majd.


A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
MOL Magyar Kupa: A Paksi FC lesz a döntő egyik résztvevője
Bajnokságok / Kupák
Erőt demonstrált a Haladás

2024-04-22 21:53:02

Erőt demonstrált a Haladás

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS